Yann Tiersen – EUSA (LP)

Fransız müzisyen ve besteci Yann Tiersen’in 2016’da yayınladığı ve 9. stüdyo albümü olan EUSA, geçişleri doğa sesleriyle bütünleştirilmiş, 10 solo piyano bestesinin yer aldığı nefis ötesi bir albüm.

Belçika-Norveç kökenli Fransız bir ailede 1970 yılında Brest’te doğan Yann Tiersen, yaşadığı Fransa’nın kuzeybatısında yer alan Ushant adasının atmosferinden etkilenerek hazırladığı albümde doğa sesleri ile piyanoyu harmanlıyor.

“Ushant benim için bir evden daha fazlası, benim bir parçam. Ana fikir adanın bir haritasını çıkarmak, dolayısıyla beni ben yapan haritayı çıkarmaktı” diyen Yann Tiersen, dinleyicisini Ushant adasında bir yolculuğa çıkarıyor.

Tiersen bu amaç için adada 10 bölge seçip, bizzat seçtiği yerlere giderek sahada ortam kayıtları yapmış. Her şarkıya ait nota kağıtlarında da ilgili yerin GPS koordinatlarını ve eşi Emilie Quinques tarafından çekilmiş bir fotoğrafı iliştirmiş. Ardından da yazdığı piyona eserlerine bu yer isimlerini vermiş.

Ushant adasının bölgede konuşulan Kelt dillerinden biri olan bretoncadaki karşılığı EUSA’dan ismini alan albümün açılışı ve kapanışı Tiersen’in eşi Emilie Quinquis’in ağzından dökülen Breton şair Anjela Duval’in bretonca şiirleriyle yapılıyor. Adada kaydedilmiş karga, dalga ya da rüzgar sesleri içeren ve piyano besteleri arasında geçişi mükemmelleştiren ve Hent adı verilen “ara parçalar” da adını bretoncadan alıyor ve yol, patika anlamına geliyor.

2015’in sonlarında yayınlanan ve yönetmenliğini Gökmen Bliss’in yaptığı “Porz Goret” isimli video klip de adada çekildi.

Yorum bazlı kaynaklar: arkadakiadam, sweet child o mine

Yann Tiersen – Porz Goret (Official Video)

Yann Tiersen – Yuzin (Recorded Live at Abbey Road)

Yann Tiersen – Penn Ar Roch (Official Audio)

Yann Tiersen – Lok Gweltz (Official Audio)

Yann Tiersen – Enez Nein (Official Audio)

Yann Tiersen – Kadoran (Official Audio)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.