Gake No Ue No Ponyo (Ponyo on the Cliff / Küçük Denizkızı Ponyo)

TÜR: Animasyon, Komedi, Macera. SÜRE: 101 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,7. Tomatometer: %92.

Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin sihirli ellerinden beyaz perdeye yansıyan ve usta bir sihirbaz ve bir deniz tanrıçasının kızı olan Japon balığı Ponyo’nun insan olma isteğini konu alan Küçük Deniz Kızı Ponyo, başarılı bir fantastik animasyon filmi.

Konu

Bir denizcinin oğlu, beş yaşındaki Sōsuke, annesi Lisa ile okyanus kenarındaki kayalıkta sakin bir hayat yaşamaktadır. Bir gün sahilde bir şişe ve onun içinde hapsolmuş güzel bir Japon balığı bulup onu kurtarır ve adına Ponyo koyar. Ama bu sıradan bir Japon balığı değildir. Usta bir sihirbaz ve bir deniz tanrıçasının kızı olan Ponyo, kendini genç bir kıza dönüştürmek için babasının sihrini kullanır ve hızlı bir şekilde Sōsuke’ye âşık olur, ama böyle güçlü büyü kullanımı dünyada tehlikeli bir dengesizliğe neden olur.

Hakkında

Küçük Deniz Kızı Ponyo’nun senaryosunu Hayao Miyazaki yazdı ve yönetti.

Yapım, Japonya Akademisi tarafından Yılın En İyi Animasyon Filmi ödülüm sahibi oldu.

34 milyon dolar bütçesi olan yapım 202 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Animasyondaki dalga ve deniz görüntülerini bizzat Hayao Miyazaki çizdi. Pixar animasyonlarıyla tanınan ünlü yönetmen, yapımcı ve senarist John Lasseter, daha önce bu kadar güzel su animasyonu görmediğini ifade etti.

Balık ve denizaltı canlılarının muazzam okulunu içeren 20 saniyelik açılış sahnesi oluşturulurken 1613 sayfalık taslak çizimi kullanıldı.

Miyazaki, animasyonun test gösterimini izleyen çocukların ilgisiz tepkilerinden ötürü oldukça şaşırdığını söyledi.

Küçük Deniz Kızı Ponyo, Miyazaki’nin 1997 yapımı Prenses Mononoke’den (Princess Mononoke) sonraki ilk geleneksel el çizimi animasyonu oldu.

Animasyon hakkında yapılan yorumların fikir birliği “Miyazaki’nin en iyi filmi olmamasına rağmen Ponyo görsel olarak baş döndürücü bir masal, tatlı şiirsel yönü çocuklara ve Miyazaki’nin her yaştan sevenlerine hitap etmekte” şeklinde.

Sôsuke, Hayao Miyazaki’nin o günlerde 5 yaşında olan oğlu Gorô Miyazaki’yi temel alıyor.

Filmin orijinal adı Kayalıktaki Ponyo.

Miyazaki, 2009’da San Diego Comic Con’da Ponyo’yu yaparken 1989 yapımı Disney animasyonu Küçük Deni Kızı’ndan (The Little Mermaid) esinlendiğini ifade etti.

Animasyondaki deniz kıyısı kasabası, Miyazaki’nin 2005’te yaşadığı Japonya’daki Setonaikai National Park’taki Tomonoura kasabasından esinlenerek oluşturuldu.

Sôsuke’nin babasının çalıştığı geminin adı Koganei maru. Western Tokyo’da yer alan bir kasaba olan Koganei aynı zamanda Studio Ghibli’nin bulunduğu yer.

Huzurevi sakinlerinden biri olan Toki, doğrudan Miyazaki’nin annesine bir saygı duruşu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.