Mystic River (Gizemli Nehir)

TÜR: Suç, Dram, Gerilim. SÜRE: 138 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2003. imdb: 8,0 rottentomatoes: %87.

3 çocukluk arkadaşının küçükken yaşadıkları bir olay nedeniyle hayata olan bakış açılarının değişimini, yıllar sonra yaşadıkları başka bir olay üzerinden anlatan Gizemli Nehir, güçlü oyuncu kadrosu ve özellikle Sean Penn’in göz kamaştırıcı oyunculuğuyla oldukça başarılı bir suç, gerilim, dram filmi.

Konu

Jimmy, Dave ve Sean aynı mahallede yaşayan üç arkadaştır. Bir gün sokakta oyun oynarlarken bir polis otosu gelir ve Dave’i götürür. Fakat küçük çocuğu götüren araç polis aracı olmadığı gibi, götürenler de polis değildir. Bu olay 3 arkadaşın hafızalarında kötü bir anı olarak kalır fakat Dave’in psikolojisini bozmuştur.

Hakkında

Dennis Lehane’nin aynı adlı romanından Brian Helgeland tarafından senaryolaştırılan Gizemli Nehir’in yönetmen koltuğunda Clint Eastwood oturuyor.

Yapım, aralarında En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En iyi Senaryonun da bulunduğu 6 dalda Oscar ödülüne aday gösterildi ve En İyi Erkek Oyuncu (Sean Penn) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Tim Robbins) ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca her iki oyuncu Altın Küre’de de aynı kategoride ödüllerin sahibi oldular.

30 milyon dolar bütçesi olan Gizemli Nehir, 157 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Orijinal plana göre Sean Devine rolünü Michael Keaton oynayacaktı. Oyuncu rolüne hazırlanmak için Massachusetts Polis Departmanında araştırmalara başladı ve birkaç hafta Boston’da yaşadı. Fakat çekimlerin başlamasına bir ay kala yönetmen Clint Eastwood ile yaşadığı gürültülü tartışmanın ardından Keaton projeden ayrıldı. Bir hafta sonra onun yerine Kevin Bacon kadroya dâhil edildi.

Filmin girişinde yer alan sahne gerçek bir olaydan esinleniyor. Yazar Dennis Lehane çocukken, kendilerini sivil polis olarak tanıtan birilerinin arabasına binmiş ama annesi durumu fark edip oğluna kızarak arabadan indirmiş.

Film stüdyosu giderleri azaltmak adına Client Eastwood’dan filmi Toronto’da çekmesini istedi fakat yönetmen bu isteği reddederek tüm filmi planladığı gibi Boston’da çekti.

Filmin başındaki sahnede Dave arabaya bindikten sonra ön koltukta oturan adam çocuğa doğru döndüğünde parmağındaki yüzükten adamın piskopos olduğunu anlaşılıyor. Fakat filmin uyarlandığı kitapta böyle bir ayrıntı yer almıyor. Bu ayrıntı, film çekilirken gündeme düşen, Boston’daki rahiplerin çocuklara yönelik cinsel taciz skandalı üzerine sahneye eklendi. Skandal 2015’te Spotlight filminde işlendi ve yapım En İyi Film Oscar’ının sahibi oldu.

Sean Penn ve Tim Robbins, Gizemli Nehir’den önce Ölüm Yolunda’da (Dead Man Walking) bir araya gelmişler ve her ikisi de tıpkı bu filmdeki gibi Oscar ödülüne aday gösterilmişlerdi. Ölüm Yolunda’daki performanslarıyla En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yönetmen ödülüne aday gösterilen ikili, ödül kazanamasalar da Gizemli Nehir’deki performanslarıyla En İyi Erkek ve Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ının sahibi oldular.

Filmin basın konferansı sırasında yönetmen Client Eastwood, o günlerde yaşanmakta olan Irak Savaşı’nı “büyük bir hata” olarak eleştirdi ama Bağdat’a ziyarette bulunan Sean Penn’i “onun yaşında olsam ben de aynısını yapardım” diyerek savundu.

Kevin Bacon rolüne hazırlanmak için Massachusetts Polis Departmanında araştırmalar yaptı ve polis ofisinde çalıştı.

Filmde ekstra rollerde yer almak için 2 bin kişi başvuruda bulundu.

Gizemli Nehir, 1959 yapımı Ben-Hur’dan sonra, En İyi Erkek ve Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar ödüllerini aynı anda kazanan ilk film oldu. 10 yılda sonra Sınırsızlar Kulübü (Dallas Buyers Club) aynı başarıyı gösterdi.

Film 39 günde çekildi.

Yönetmen Client Eastwood, filmin teaserında anlatıcı oldu.

Kitapta Jimmy karakterinin soyadı Marcus olmasına rağmen filmde Markum olarak kullanıldı.

Kitabın yazarı Dennis Lehane geçit töreninde ve İyi, Kötü ve Çirkin’de (Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo / The Good, The Bad and The Ugly) Client Eastwood’la birlikte rol alan Eli Wallach, içki dükkânının sahibi rolünde beyaz perdede yer aldılar.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Yaklaşık 33. dakikada, Jimmy’nin kızı Katie’nin cesedini gördüğü ve sızlandığı, haykırdığı ve dövündüğü sahnenin çekiminden sonra Sean Penn ayakta durabilmek için oksijen tankına ihtiyaç duydu.

Yaklaşık 66. dakikada, Jimmy’nin (Sean Penn) morgda kızı Katie’yi (Emmy Rossum) gördüğü ve intikam yemini ettiği sahnede Rossum gözyaşlarını tutamadı ve “sahne, duygu yoğunluğu ve Sean Penn’in oyunculuğu çok güçlü ve inanılmazdı” diyerek o anları anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.