Ahmet Çalık’ı; onu en çok izleyen, yakından takip eden birinden anlatmasını rica ettik. Yazıdan da anlaşılacağı üzere “Gençlerbirlikli” Mehmet Ali Çetinkaya Ankara’da yaşayan futbol sevdalısı. İyi de bir forma koleksiyoncusu. Hayata, futbola ve Gençlerbirliği’ne ait düşüncelerini halen mehmetalicetinkaya.com isimli kişisel web sitesinde aktarıyor. Futbolseverler için önemli bilgi kaynağı olan macanilari.com platformuyla da futbola kişisel katkısını sunuyor.
Ara transfer döneminde Türkiye Ligi’nin yükselen değerlerinden Ahmet Çalık, Galatasaray kadrosuna katıldı. 26 Şubat 1994 doğumlu Ahmet Çalık; Ankara’daki 13 yıllık amatör-profesyonel futbolculuk yaşamının ardından artık Galatasaray için ter dökecek.
“Daha çok genç, öğrenecek”
Gençlerbirlikliler, yaşını almış yıldız bir futbolcu yerine, sahaya çıktığı zaman kalbinin güm güm attığını tribünden duydukları, nefesinin son noktasına kadar takımı için iyi niyetli bir şekilde savaşan genç bir futbolcuyu izlemeyi yeğlerler. Sahaya çıktığı ilk maçtan itibaren gözlerini genç oyuncuya kilitleyip, tıpkı yürümeyi yeni öğrenen bir çocukmuşçasına yaptığı her hareketi özenle takip etmeye başlarlar. Yaptığı hatalardan sonra “daha çok genç öğrenecek!” diyerek ona kol kanat gererler ve her maçtan sonra biraz daha büyümesine şahit etmekten büyük bir haz ve mutluluk duyarlar.
Derken yıllar hızla akıp gider. Daha dün sahada ilk kez gördükleri, kimsenin adını bile bilmediği genç oyuncunun ismi artık gazete sütunlarını süslemektedir. Hele bir de o isim milli takımda Gençlerbirliği’ni temsil etmeye başladıysa değmeyin Gençlerbirliklilerin keyfine…
Ve Ahmet sahada…
26 Şubat 1994’te Ankara’da doğan Ahmet Yılmaz Çalık, 18 yaşının ilk günlerinde Gençlerbirliği A takım formasını ilk kez sırtına geçirdi. Malum “3 Temmuz süreci” sonrasında “uzatılmış” olarak düzenlenen 2011-2012 sezonuna dâhil edilen Spor Toto Kupası B Grubu 3. maçında Kayserispor’a karşı stoper olarak ilk 11’de sahaya çıkan Ahmet, daha sonraları Trabzonspor’a gidecek olan Soner Aydoğdu ve bu sezon devre arasında Başakşehir’e gidecek olan İrfan Can Kahveci gibi, o gün sahada yer alan altı Gençlerbirliği altyapı oyuncusundan biriydi.
Ahmet, düzenli olarak Alkaralar formasını ise 2012-2013 sezonunun 30. haftasında Ankara’da Gençlerbirliği’nin Fenerbahçe’yi 2-0 yendiği lig maçından itibaren giymeye başladı. Özellikle Sow ve Webo’ya nefes aldırmayan genç oyuncu Gençlerbirliklilerin gözlerini kilitlediklerioyuncular arasındaydı artık.
Günler günleri kovaladı ve Ahmet, takımın vazgeçilmez oyuncularından biri haline geldi. Özellikle hava toplarındaki hâkimiyetiyle göz dolduran genç oyuncu, oyunu açma konusunda eksikleri olsa da, savunma oyuncularını liderlik etmesi ve son dakika müdahaleleriyle takımının en güvenilen oyuncusu olmayı başardı.
O artık milli
Sonraki günlerde takımın kaptanlığını da üstlenen Çalık, 2010 yılında giydiği U16 formasıyla başladığı milli takım serüvenini 2015’te Yunanistan’a karşı A Milli takım formasını giyerek zirveye taşıdı. Çalık’ın ismi de o günden sonra ulusal basının sütunlarını süslemeye başladı. Gençlerbirliği formasını 123 maçta 10.835 dakika ıslatan Ahmet Yılmaz Çalık, bu maçlarda 4 gol attı, 2 de asist yaptı. Oynadığı maçlar içinde sadece bir kez, o da maçın uzatma anlarında, kırmızı kart gören Ahmet, 18 tane de sarı kart gördü. Gençlerbirliği’nde en fazla forma giyen 46. futbolcu olan Ahmet’in, kendini geliştirirse Bülent Korkmaz’ın biraz daha insaflısı olma potansiyeli de var. Yani hem cesur, fedakâr ve sert…
Sitem
Galatasaray’a transfer olurken Gençlerbirliklilerin aklında, rakip hücum oyunculara karşı her maç sergilediği amansız mücadele kaldı. İşte o an “keşke” dedik; kulüp altyapısında yetişen, “bizim çocuklar” denen futbolculara özel bir sempati duyduğumuz için, onlardan da hiç değilse bir özel selam almayı bekliyoruz.
Galatasaray Dergisi, #163, Şubat 2017