Amy

TÜR: Belgesel, Biyografi, Müzik. SÜRE: 128 Dk. ÜLKE: İngiltere. YAPIM YILI: 2015. imdb: 7,8 rottentomatoes: %95.

Son yılların en iyi R&B, Caz sanatçılarından biri olarak gösterilen Amy Winehouse’ın hayatının aşkıyla yaşadığı büyük iniş çıkışlar, madde bağımlılığı ve ruhsal sorunlar nedeniyle zindana dönen trajik hayat hikâyesini konu alan Amy, oldukça başarılı ve hüzünlü bir biyografik belgesel filmi.

Konu

Belgesel, çalkantılı bir hayat yaşayan ve 27 yaşında hayatını kaybeden şarkıcı Amy Winehouse’un hayatını konu alıyor.

Hakkında

Amy’nin yönetmen koltuğunda Asif Kapadia oturuyor.

Yapım, En İyi Belgesel dalında Oscar ve BAFTA ödüllerinin sahibi oldu.

3,4 milyon dolar bütçesi olan belgesel 22 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Dünyaca ünlü Caz sanatçısı Tony Bennett, Amy’i “bana göre, Ella Fitzgerald’la bir tutulmalıydı, Billie Holiday’le. Tanrı vergisi bir yeteneği vardı” diye tanımladı.

Amy Winehouse’un ailesi, yönetmen ve yapımcının Senna’daki başarısını öğrendikten sonra yapıma büyük bir destek verdiler. Derhal yapımcılara ellerindeki tüm videokasetleri ve fotoğrafları sağladılar. Fakat sonraları Amy’nin babası Mitch Winehouse, belgeselin Amy’nin ailesinin sanatçının hayatını negatif etkilediği gibi bir izlenim verdiğini ve özellikle hayatının son 3 yılında ailesi ile ilişkisinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Mitch belgesel için, Amy’nin severleri için daha önce hiç görmedikleri görüntüler içerdiği için izlemelerini ama sanatçının anlatılan genel portresini önem vermemelerini söyleyip yapımı, “absürd” olarak tanımladı. Mitch ayrıca belgeselin Oscar’a aday gösterildiği gün, “hala filmden nefret ediyorum” diye bir twit attı.

Metallica’nın solisti James Hetfield belgeseli izledikten sonra yapımdan esinlenerek Moth into Flame’ı yazdı. Şarkı grubun Hardwired… To Self-Destruct albümünde yayınlandı.

Yapım, yönetmen Asif Kapadia’ya En İyi Belgesel dalında ikinci kez BAFTA ödülünü kazandırdı. Yönetmen ilk ödülünü efsanevi F1 pilotu Ayrton Senna’nın hayatını anlattığı Senna ile kazanmıştı.

Grammy’de En İyi Albüm ödülünü Amy’nin idolü Tony Bennett’in sunması ve ödülü kazanması sırasında, sanatçının tepkileri belgeselin en can alıcı sahnelerinden biri.

Yapım, Rottentomatoes’da En İyi 100 Belgesel listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.