Karigurashi No Arrietty (The Secret World of Arrietty / Aşırıcılar)

karigurashi-no-arrietty-aka-the-secret-world-of-arrietty-aka-asiricilar

TÜR: Animasyon, Macera, Aile. SÜRE: 94 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2010. imdb: 7,6 rottentomatoes: %95.

Studio Ghibli kalitesinde, ayrıntılı çizimlere, konuya, anlatıma ve güzel bir müziğe sahip olan Aşırıcılar, son derece başarılı bir animasyon filmi.

Konu

Shō/Shawn bir yaz günü, annesinin çocukluğunu geçirdiği ve teyzesinin yaşadığı eve gelir. Kalbinden rahatsız olan ve ameliyatına sayılı günler kalan çocuk, bahçeye girdiğinde ev kedisinin çalılıklar arasında bir şeylere saldırdığını görüp annesinin sürekli anlattığı “ufak inşaları” aklına getirir. Kedi, genç aşırıcı Arrietty’yi yakalamak için saldırmıştır ama kız kediden kurtulup evin zemininde yer alan ufak dünyasına ulaşmayı başarır.

Hakkında

Mary Norton’un Aşırıcılar (The Borrowers) adlı romanından Hayao Miyazaki ve Keiko Niwa tarafından uyarlanan Aşırıcılar’ın yönetmen koltuğunda Hiromasa Yonebayashi oturuyor.

Animasyon Japon Akademi Ödüllerinde En İyi Animasyon ödülünün sahibi oldu.

23 milyon dolar bütçesi olan yapım 146 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Ayrıca 2010 yılında Japonya’da en fazla gişe hasılatı elde eden yapım oldu.

Ivır Zıvır

Yapım, Hiromasa Yonebayashi’nin ilk yönetmenlik deneyimi. 36 yaşındaki Yonebayashi aynı zamanda Studio Ghibli’da yönetmenlik yapan en genç kişi oldu.

İngiliz çocuk kitabı yazarı Mary Norton, animasyonun uyarlandığı Aşırıcılar romanını 1952 yılında yayınladı.

Hikâye Tokyo’nun komşusu olan Koganei’de geçiyor. Koganei aynı zamanda Studio Ghibli’nin bulunduğu yer.

Romanı uyarlama fikri Hayao Miyazaki ve Isao Takahata’nın 40 yıldır akıllarındaydı.

Aşırıcıların evlerinde bulunan kupaların üstünde iskambil kâğıtları sembolleri olan kalp, sinek ve karo desenleri bulunuyor fakat birçok kültürde uğursuz addedilen maça sembolü bulunmuyor.

Aşırıcılar, Studio Ghibli’nin kurucuları Hayao Miyazaki ve Isao Takahata’nın yönetmenlik yapmadığı ve Studio Ghibli’den çıkan 4. animasyon filmi oldu.

Studio Ghibli animasyonlarının büyük bir hayranı olan Fransız şarkıcı Cécile Corbel, 2009’da ikinci albümünü hediye olarak stüdyoya gönderdi. Albümü dinleyen ve çok beğenen Toshio Suzuki, sanatçıdan Aşırıcıların tema müziğini yapmasını istedi.

Hayao Miyazaki projeye Temmuz 2008’de başladı. En baştaki plana göre animasyonun uzunluğu 80 dakika ve adı da “Küçük Arrietty” (Chiisana Arrietty) olacaktı.

Animasyonu Japonya’da 7,5 milyon kişi tarafından izlendi. Bu rakam aynı zamanda Japonya’da bir yönetmenin ilk filminin en fazla izlenme rekoru.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.