Citizenfour

TÜR: Belgesel, Biyografi. SÜRE: 114 Dk. ÜLKE: Amerika, Almanya. YAPIM YILI: 2014. imdb: 8,1 rottentomatoes: %96.

2013’te Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) gizli belgelerini medyaya ifşa ederek NSA tarafından yürütülen küresel izleme aletlerinin işletme detaylarını, Beş Göz ortaklarını ve birçok ticari ve uluslararası ortağı ortaya çıkaran NSA sızıntılarını başlatan Edward Snowden’in, o günlerinde birebir kaydedilen ve yaşadıklarını konu alan Citizenfour, oldukça başarılı bir belgesel.

Konu

ABD’li bilgisayar uzmanı, eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı olan Edward Snowden, yönetmen Laura Poitras’a şifrelenmiş mailler atarak, elinde gizli dinlemelerle ilgili çok önemli belgeler olduğunu ve basına ifşa edilmesi konusunda yardımlarını istediğini anlatır.

Hakkında

Citizenfour’un yönetmen koltuğunda Laura Poitras oturuyor.

Amerika galası New York Film Festivali ve İngiltere galası BFI Londra Film Festivali’nde yapılan belgesel, Oscar ve BAFTA’da En İyi Belgesel ödüllerinin sahibi oldu.

Yapım 3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Snowden’in gizli belgeleri ifşa etmesi Pentagon evraklarını sızdıran Daniel Ellsberg tarafından ABD tarihindeki en önemli sızıntı olarak nitelendirildi.

Gazetelere yapılan siyasi baskılar sebebiyle Kasım 2013’e kadar The Guardian belgelerin yüzde birini yayımlayabildi.

Bir tartışma konusu olarak Snowden bazı çevreler tarafından kahraman, vatansever olarak bazı çevreler tarafından ise ihbarcı, muhalif ve hain olarak nitelendirildi.

Snowden’e göre onu belgeleri sızdırmaya iten tek neden “halkı onlar adına ne yapıldığı ve onlara karşı neler yapıldığı konusunda bilgilendirmek”ti.

Yapım, yönetmen Laura Poitras’ın 9/11 sonrasında olan biteni anlattığı üçlemenin son halkası. Üçlemenin ilk filmi 2006’da yayınlanan ve Amerikan işgali altındaki Iraklıları anlatan Ülkem, Ülkem (My Country, My Country) ve ikinci filmi 2010’da yayınlanan ve iki Yemenlinin Amerikalı askerler tarafından yakalandıktan sonra yaşadıklarını konu alan The Oath.

Yapım, Rottentomatoes’in En İyi 100 Belgesel listesinde yer alıyor.

Belgesel, Steven Schneider tarafından ölmeden önce izlenmesi gereken 1001 film arasında gösterildi.

2014’te emekli deniz subayı Horace Edwards belgesel yapımcılarını, “Amerikan halkı adına” Snowden’in bilgileri sızdırması konusunda kışkırttıkları ve yardımcı oldukları iddiasıyla dava etti. Ama davayı takip etmedi. Edwards ayrıca, yönetmenin 2013’te yayınladığı ve Greenwald ile Snowden’in görüşmelerinden bir bölümün yer aldığı kısa filmi öne sürerek belgeselin Oscar adaylığının kurallara aykırı olduğunu iddia etti. Fakat Akademi, “ilgili the Guardian görüşmesi filmde iki dakikadan daha az süre kullanılıyor” diyerek iddiayı reddetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.