Victoria

victoria

TÜR: Suç, Dram, Romantik. SÜRE: 138 Dk. ÜLKE: Almanya. YAPIM YILI: 2015. imdb: 7,7 rottentomatoes: %84.

Tamamı bir kere de çekilen Victoria, konudaki birkaç ayrıntı dışında, oldukça başarılı, ilgi çekici ve saygı duyulası bir romantik suç dram filmi.

Konu

Berlin’de yaşayan ve bir kafede çalışan İspanyol Victoria (Laia Costa), sabahın erken saatlerinde gece kulübünden çıkarken, kulübe girmek için uğraşan dört Alman genciyle tanışır. Kulübe giremeyen gençler Victoria’yı bir şeyler içmek konusunda ikna etmeyi başarırlar.

Hakkında

Hikâyesini Sebastian Schipper, Olivia Neergaard-Holm ve Eike Frederik Schulz’un yazdığı Victoria’nın yönetmen koltuğunda Sebastian Schipper oturuyor.

65. Berlin Film Festivali’nde gösterimi yapılan Victoria, koreografi dalında Outstanding Artistic Contribution Gümüş Ayı’sının sahibi oldu. Ayrıca Laia Costa Gaudí’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Ivır Zıvır

Victoria, uzun çekim tekniği ile 27 Nisan 2014 tarihinde sabah saat 4.30 – 7.00 saatleri arasında bir kerede çekildi.

Film için toplamda 3 kez çekim yapıldı ve son çekim yayınlandı.
Victoria gece kulübünden çıkıp bisikletini aldığı sahnenin arka planında yönetmen Sebastian Schipper geçiyor. Çekim sırasında yönetmen herkesi şaşırtan bir şekilde arabasına doğru yürümeye başladı. Laia Costa yönetmeni fark etti ve bisikletine dönmeden önce ona bir bakış attı. Yönetmen arabadan sakızını aldı ve geri döndü.

Filmde 2 tane polis arabası görünüyor. Bunlardan biri çekim ekibi tarafından hazırlandı ve kullanıldı. Diğeri ise çekimler sırasında oradan geçen gerçek bir polis arabası.

Yapımın orijinal senaryosu sadece 12 sayfaydı. Diyalogların büyük bölümü doğaçlama yapıldı. Bu yüzden kredilenme bölümünde yazarlar için “senaryo” yerine “hikâye” başlığı kullanıldı.

Filmin poster sloganı, “Bir kız. Bir şehir. Bir Gece. Bir/Tek Çekim.”

Yapım birçok iyi yorum alsa da, çok fazla İngilizce konuşulduğu için Yabancı Dilde En iyi Film Oscar’ı ödülüne aday olamadı.

Burak Yiğit’in karakteri Blinker, gece kulübüne girdiklerinde Türkçe olarak “kusura bakma abi” diyor.

Film, 2002’de yayınlanan Rus Hazine Sandığı’ndan (Russkiy Kovcheg / Russian Ark) sonra ikinci tek uzun çekimli Avrupa filmi oldu.

Gece kulübündeki barmen, yönetmen Sebastian Schipper’ın çok yakın bir arkadaşı. Oyuncu aynı zamanda Laia Costa’nın kafede piyano çaldığı sahnede görev alıyor çünkü Laia gerçekte piyano çalmasını bilmiyor.

Ernst Stötzner’in rolü Arzt (Doctor) final kurgusunda çıkarıldı. Fakat kredilendirmedeki teşekkürler bölümünde adı anıldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Banka soygunun hemen ardındaki sahnede Laia Costa gerçekten de nereye doğru süreceğini unuttu ve yanlış yöne döndü. O an, tüm ekip ve arabadakiler paniklediler çünkü tüm çekim heba olabilirdi. Bagajda bulunan yönetmen panikle doğru yönü bağırmaya başladı. Kameramanın hızlı açı küçültmesinden ötürü görüntüyle ilgili herhangi bir sorun çıkmadı. Yönetmenin sesi de kurgu aşamasında silindi.

Sonne ile Victoria ilk kez kafeye girdikleri sahnede Sonne, “ne kadar hoş bir hotel” dedikten sonra gülüp, “ne kadar hoş bir kafe” diyor. Filmin finali de bir hotelde yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.