Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 100 Yaşında

omrune-sigmayan-adam-aziz-nesin-100-yasinda-cankaya-belediyesi-cagdas-sanatlar-merkezi-02

Doğumunun 100. Yılında Aziz Nesin’in yazılı ve görsel arşivinden oluşan “Ömrüne Sığmayan Adam” sergisine Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ev sahipliği yapıyor. Usta yazarın fotoğrafları yanında, kendi kaleminden yaşamının önemli iz düşümlerinin yer aldığı sergide dolaşırken, o anlara şahitlik ediyorsunuz.

Nesin’in hayatına dair düştüğü notlar, aynı zamanda ülkenin her daim içinde bulunduğu vahim durumu da oldukça trajikomik bir şekilde anlatıyor.

omrune-sigmayan-adam-aziz-nesin-100-yasinda-cankaya-belediyesi-cagdas-sanatlar-merkezi-03

Benim en çok ilgimi çeken notlardan biri, çocuk yaşta evlenen, doğuran ve yirmilerinde hayatını kaybeden annesinin “günah” olduğu için hiçbir fotoğrafının bulunmaması. Bir diğeri de soyadı kanunu sırasında herkes “bol keseden” soyadı alırken, “ne olduğumu anımsayayım” diye aldığı “Nesin” soyadı.

omrune-sigmayan-adam-aziz-nesin-100-yasinda-cankaya-belediyesi-cagdas-sanatlar-merkezi-01

Serginin tanıtım yazısı;

Sergide, Aziz Nesin’in yüzbinlerce dokümandan oluşan kişisel arşivinden bir seçki, elyazması notları, günceleri, kitapları, eşyaları ve aldığı ödüllerin yanı sıra yaşamı üzerine video röportajlar ve belgeseller de yer alacak. Aziz Nesin’e ilişkin yazı-çizi, fotoğraf, karikatür, afiş gibi görsel malzemelerin de olduğu sergide, Nesin’in tanıklık ettiği 6-7 Eylül olayları, Sivas katliamı gibi Türkiye’nin yakın tarihinde iz bırakan olayların belgeleri de yer alacak.

Nesin Vakfı tarafından düzenlenen sergi, Türkiye’de sanat, edebiyat, politika gibi mevzulara Aziz Nesin’in gözünden bakma, Nesin’i bilindik klişelerin ötesinde tanıma olanağı sunarken, Nesin’in yaşamı süresince ortaya çıkardıklarının yanı sıra ömrüne sığdıramadığı işlerine de yer verecek.

ÇSM’nin iki katında yer alacak serginin ilk bölümünde Aziz Nesin’in yaşadığı döneme (1915-1995) yer verilirken ikinci bölümünde ölümünden sonra çevrilen, basılan kitapları, Nesin’in planladığı ve bugün hala çalışmaları devam Nesin Vakfı, Nesin Yayınevi, Nesin Matematik Köyü’nün görselleri de bulunacak. (http://www.cankaya.bel.tr/menus/2/news/5472/Aziz-Nesin-100-Yasinda/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.