El Abrazo de la Serpiente (Embrace of the Serpent / Yılanın Kucağında)

el-abrazo-de-la-serpiente-aka-embrace-of-the-serpent-aka-yilanin-kucaginda

TÜR: Macera, Biyografi, Dram. SÜRE: 125 Dk. ÜLKE: Kolombiya, Venezüella, Arjantin. YAPIM YILI: 2015. imdb: 8,0. rottentomatoes: %98.

Kabilesinin hayatta kalmış tek üyesi olan Amazonlu şaman bir adamın, beyaz bilim adamlarıyla yaşadığı ve birbiriyle bağlantılı iki hikâyeyi konu alan Yılanın Kucağında, beyaz adamların “karıncalar gibi her şeyi yediği” ve kauçuk için a’dan z’ye yerlileri ve doğayı sömürüp yok etmelerini, başarılı görüntüler eşliğinde, nefis bir şekilde beyaz perdeye aktarıyor.

Film, doğa ile barışık ve etkileşim halinde yaşayan yerlilerin beyaz adamı, beyaz adamın da yerlileri anlayamamasını çok iyi bir dille anlatıyor.

Konu

1909 ve 1940’ta geçen iki hikâyede, Amazonlarda yaşayan bir kabilenin son temsilcisi olan Karamakete (Nilbio Torres) adlı şaman 40 yıl arayla iki bilim adamı tarafından ziyaret edilir. Bilim adamları Alman Theodor Koch-Grunberg (Jan Bijvoet) ve Amerikalı Richard Evans Schultes‘in (Brionne Davis) amacı kutsal Yakruna bitkisini bulmaktır.

Hakkında

Theodor Koch-Grunberg ve Richard Evans Schultes’in seyahat günlüklerinden Ciro Guerra ve Jacques Toulemonde Vidal tarafından senaryolaştırılan Yılanın Kucağında’nın yönetmen koltuğunda Ciro Guerra oturuyor.

2015 Cannes Film Festivali Yönetmenlerin Gecesi Sanat Sineması Ödülü kazanan yapım, Yabancı Dilde En iyi Film Oscar’ına adaya gösterildi.

1,4 milyon dolar bütçesi olan yapım 3,2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Günlükleri filme konu olan Alman etnograf ve kâşif Theodor Koch-Grünberg (9 Nisan 1872, Grünberg, Hesse, Alman İmparatorluğu – 8 Ekim 1924, Caracaraí, Brazil), Venezüella’daki Pemonlar ve Brezilya’daki Amazon bölgesinde yer alan yerliler üzerinde araştırmalar yaptı ve önemli yazılar yazdı.

Amerikalı biyolog Richard Evans Schultes (12 Ocak, 1915 – 10 Nisan 2001) ise Güney Amerika’daki yerlilerin dini ve şamanik ritüellerde, manevi/mistik tecrübeleri tetikleme amacıyla çeşitli şekillerde kullandıkları entojen veya halüsinojenik bitkiler de dâhil olmak üzere bitkilerle olan ilişkileri konusunda yaptığı çalışmalarla modern etnobotanikçiliğin babası olarak değerlendiriliyor.

Yılanın Kucağında’nın çekimleri, Kolombiya’nın Arizona bölgesinde 8 haftada yapıldı.

Yapım, Yabancı Dilde En İyi Film ödülüne aday gösterilen ilk Kolombiya filmi olmayı başardı.

Mesih olduğunu iddia eden adamın sahnesi gerçek bir olaydan esinlenerek çekildi.

Nilbio Torres (Genç Karamakate), Antonio Bolívar (Yaşlı Karamakate) ve filmdeki tüm yerliler, kamera karşısına ilk kez geçen yerli insanlar.

Evan’ın gramofon ile dinlediği şarkı Haydn’ın The Creation bestesi.

Filmde Cubeo, Wanano, Tikuna ve Uitoto yerli dilleri kullanılıyor.

Filmden;

Karamakete: Yakruna’yı da mı almak istiyorsun?

Evans Schultes: Bana yardım edersen sana çok para verebilirim. (2 dolar uzatarak) Bu çok para.

Karamakete: Karıncalar parayı seviyorlar. Ben sevmiyorum. Tadı kötü.

* * *

Karamakete: Beyazlar karıncalar gibiler. Her şeyi yiyerek, şişman ölüyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.