Umut (Hope)

umut-aka-hope

TÜR: Dram. SÜRE: 100 Dk. ÜLKE: Türkiye. YAPIM YILI: 1970. imdb: 8,2. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok…

Fakirlik ve çaresizliği konu alan Umut, oldukça başarılı ve hüzünlü bir dram filmi.

Konu

Faytonculuk yaparak yaşamını kazanmaya çalışan ve 5 çocuğu olan Cabbar’ın (Yılmaz Güney) faytonuna araba çarpar ve borçla aldığı atı ölür. Çaresiz kalan genç adam evindeki eşyaları satıp yeni bir at almaya ve evine ekmek götürmeye çalışır.

Hakkında

Umut’u Yılmaz Güney yazdı ve yönetti.

Yapım, Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film, En iyi Yönetmen, En iyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu (Yılmaz Güney), En İyi Müzik (Arif Erkin) ve En İyi Fotoğraf (Kaya Ererez), Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu (Yılmaz Güney), Grenoble Film Festivali, Seçici Kurul Özel Ödülünün sahibi oldu.

Ivır Zıvır

Umut, 2015’te Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından Yüzyılın En İyi Türk Filmi seçildi. Diğer 9 film sırasıyla şöyle; 1 – Umut (Yılmaz Güney), 2 – Yol (Şerif Gören), 3 – Sevmek Zamanı (Metin Erksan), 4 – Anayurt Oteli (Ömer Kavur), 5 – Vesikalı Yarim (Ömer Lütfi Akad), 6 – Muhsin Bey (Yavuz Turgul), 7 – Selvi Boylum Al Yazmalım (Atıf Yılmaz), 8 – Sürü (Zeki Ökten), 9 – Masumiyet (Zeki Demirkubuz), 10 – Bir Zamanlar Anadolu’da (Nuri Bilge Ceylan).

Can Dündar’ın hazırladığı Aynalar belgesel serisinin Yılmaz Güney bölümünden; “1970 yazında hem sinema tarihinde hem de kendi hayatında dönüm noktası olan Umut filmini çekti. Taksilere yenik düşen faytoncuların ve yoksulluğun kör ettiği insanların boş bir umudun peşindeki çaresizliklerini anlatan Umut o yıl Adana’da 6 ödül birden aldı, Cannes Film Festivali’nde alkışlandı.”

Sansür Kurulu, filmde yer alan faytoncunun giyimi ve kuşamının, fakirliğin bir sembolü olarak ele alınmasını, zengin otomobil sahibi hakkında takibat yapılamayacağı kanaati verilmesini, faytoncunun iş ararken zengin-fakir ayrımı yapılmasını, Cabbar’ın (Yılmaz Güney) Amerikalı zenciyi soymasını, sabah namazının güneş doğarken kılınmasını sakıncalı bularak, filmi yasakladı.

Film siyah-beyaz olarak çekildi ve yayınlandı.

Yapım, Yılmaz Güney tarafından peş peşe çevrilecek siyasal filmlerin öncüsüdür.

Umut, II. Dünya Savaşı sonrasında İtalya’da ortaya çıkmış bir sinema akımı olan ve savaş sonrasının ekonomik kargaşa ve belirsizlik ortamında ortaya çıkmış olan yoksulluk, işsizlik, umutsuzluk ve ahlaki çöküş gibi temaları işleyen, salon filmlerinin aksine hayal kırıklığına uğramış çalışan insanların gündelik sorunlarına eğilen İtalyan Yeni Gerçekçiliği türüne benzetilmektedir. Bu yüzden yurtdışında yapılan gösterimlerinde Rossellini ve Vittorio de Sica’nın yapımlarıyla karşılaştırılmaktadır.

Umut, 2015 yılında Venedik Film Festivali’nin ‘Klasikler’ bölümünde gösterildi.

Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney bir röportajında Umut’un 1970 yılında yeni evliyken gittikleri Çukurova’da çekildiğini ve filmin Yılmaz Güney’in babasının hikâyesi olduğunu söyledi.

Yapımcı Abdurrahman Keskiner, “Cannes’a gitti diye mahkemelerde süründük. Şimdi bakanlık destekli stantlarla Venedik’te gösteriliyor” dedi.

Film Cannes’da Quinzaine des Realisateurs (yönetmenlerin on beş günü) bölümüne seçilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.