Brie (Fransa)

Brie

Özlem’in yıllar önce İngiltere’den getirdiği ganimetlerden biri olan ve çok beğendiğim Fransız peyniri camemberte çok benzeyen ve bir başka Fransız peyniri olan brieyi ilk kez Boras’ta, Leyla Ablaların evindeki kahvaltıda yedim. Şeklini ve tadını o kadar çok camemberte benzettim ki sürekli “bu peyniri daha önce yemiştim” diye anlattım durdum. Ama ülkeye dönüp bloga İskandinavya anılarını yazmaya başlayınca aslında her ikisinin de farklı peynirler olduğunu anladım!

İsmini üretildiği kasabanın adından alan brie ile camembert görünüş, içerek ve üretim şekilleri olarak oldukça benzerlik taşıyorlar. Aralarındaki en büyük fark ise brienin camemberte göre neredeyse üç kat daha fazla yağlı inek sütünden üretiliyor olması. Bu sayede ürün camemberte göre daha yumuşak, daha kremalı ve daha lezzetli bir hal alıyor.

Brieyi bol bol ekmek üstü olarak tükettikten sonra Leyla Ablanın önerisiyle bir de incir reçeliyle denedim. Çok ama çok güzeldi! Peynirin hafif aroması ve kremamsı tadı ile incir nefis bir uyum gösterdi. Bir nevi kahvaltıda tüketmeyi çok sevdiğim süt kaymağı ile reçeller gibiydi. Ama haliyle daha az yağlı ve daha farklı aromalısı. Sonrasında bal ve diğer reçellerle de denedim ve onları da oldukça beğendim. Ama favorim brie + yeşil (ham) incir reçeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.