TÜR: Komedi, Dram. SÜRE: 110 Dk. ÜLKE: Lübnan, Fransa, Mısır, İtalya. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,5 rottentomatoes: %51.
Yıllarca din savaşlarının yaşandığı ve binlerce insanın öldüğü Lübnan’ın ufak bir köyünde yaşayan Hristiyan ve Müslüman kadınların tekrar savaş çıkmaması için kimisi komik, kimisi hüzünlü çabalarını konu alan Peki Şimdi Nereye?, başarılı bir komedi dram filmi.
Konu
Hristiyan ve Müslümanların bir arada yaşadığı Lübnan’daki ufak bir köyde, kocalarını ve çocuklarını din savaşlarında kaybetmek istemeyen kadınlar, köyün erkeklerini savaştan uzak tutmak için planlar yaparlar.
Hakkında
Senaryosunu Thomas Bidegain, Rodney El Haddad, Bassam Habib, Jihad Hojeily ve Nadine Labaki’nin yazdığı Peki Şimdi Nereye?’nin yönetmen koltuğunda Nadine Labaki oturuyor.
İlk gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapılan film, Lübnan’ın En iyi Yabancı Dilde Film Oscar ödülüne adayı oldu ama finale kalmayı başarmadı. Film, Toronto Uluslararası Film Festivali’nde İnsanların Seçimi ödülünün sahibi oldu.
Yapım, 6,7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Birçok eleştirmen filmi, MÖ 411 yılında yazılmış olan ve tiyatro tarihinin ilk savaş karşıtı oyunlarından birisi kabul edilen Aristofanes’in Lysistrata’sına benzettiklerini ifade ettiler. Oyun, erkeklerinin savaştan dönmelerini beklemekten usanan kadınların savaşa son vermek için savaş bitene kadar erkeklerle yataklarını paylaşmama kararı almaları ile gelişen olayları konu alıyor.
Keçilerin camiye girdiği ve hoparlörlerden seslerinin geldiği sahne, mahalli yetkililerin zorlaması yüzünden Lübnan’da sansürlenerek yayınlandı.
Birleşik Arap Emirliklerinde Antoinette’nin “kıçım sözlüktür” dediği bölüm Arapça olduğu için sansürlendi. Eğer film İngilizce olsaydı o bölüm aynen yayınlanabilirdi.
Rusların dans sahnesi Kuveyt’te sansürlendi.
Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Suleiman ve eşi, filmi hiç kimseye haber vermeden sinemada izlediler ve filmin sonunda alkışladılar.
Peki Şimdi Nereye?, Lübnan’da Arapça konuşulan bölgelerde en yüksek gişe hasılatını yapan film olmayı başardı.
Filmdeki tüm müzikleri Labaki’nin kocası Khaled Mouzanar besteledi ve sözlerimi Tania Saleh yazdı.
Çekimler 2 ayda yapıldı.
Lübnan’da en hızlı 100 bin izleyiciye ulaşan yapım olmayı başardı.
Yapım, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin ortaklaşa yayınladığı ilk film olma özelliğini taşıyor.
Film, Titanik (Titanic) ve Avatar’dan sonra Lübnan’da en fazla gişe yapan 3. yapım olmayı başardı.
Birleşik Arap Emirliklerindeki en büyük film yayıncılardan biri olan Grand Sinemalarının filmi yayınlamayı reddetmesine rağmen yapım, 28 bin kişi tarafından izlendi ve bu rakamla Birleşik Arap Emirliklerinde Tutku – Hz. isa’nin Çilesi’nden (The Passion of the Christ) sonra en fazla izlenen ikinci yabancı film olmayı başardı.
Yerel sinemalar yayınlamayı reddetseler de film Katar’da en çok izlenen yabancı film olmayı başardı.