Bir Delinin Hatıra Defteri

Bir Delinin Hatira Defteri - Poster

Yıllardır birçok kişiden bol bol methiyesini işittiğim ama bir türlü bilet bulamadığım Erdal Beşikçioğlu’nun tek kişilik oyunu, Bir Delinin Hatıra Defteri’ne sonunda bilet bulduk ve Tatbikat Sahnesi’nde izleme şansına eriştik.

Erdal Besikcioglu - Bir Delinin Hatira Defteri -01-

Tiyatroya adımımızı atar atmaz ilk ilgimizi çeken şey sahnenin ortasında duran vinçti. “Nasıl sokmuşlar bunu buraya?” diye birbirimize sormadan edemedik. Ardından vinçin kabininden aşağıya doğru sarkan hareketsiz ayağı fark ettik. Beşikçioğlu, kabinin içine uzanmış hareketsiz bir şekilde oyunun başlamasını bekliyordu.

Erdal Besikcioglu - Bir Delinin Hatira Defteri -03-

Oyun başladığında, üstü başı perişan bir halde olan Beşikçioğlu’nu seyre koyulduk.

Erdal Besikcioglu - Bir Delinin Hatira Defteri -02-

Nefis mimik ve tonlamalarla, delinin inişli çıkışlı ruh halini sergileyen Beşikçioğlu’nun, bir yandan da vinci yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya ya da sahneye doğru hareketlendirerek üzerinde yaptığı “akrobasi” hareketleri, delinin ruh halini anlamamız adına çok başarılıydı.

Oyunun ardından insanların neden bu kadar methiye düzdüklerini anladık. Eve doğru yürürken bir de Genco Erkal’ın çok övülen performansını izlemeye karar verdik.

Bir dip not olarak; ilk kez 2009’da oyunu sahnelemeye başlayan Beşikçioğlu, performansıyla 2009’da Baykal Saran Tiyatro Ödülü’nü kazanmış.

Bir Delinin Hatıra Defteri (1835)

Hikaye, alt kademe bir memur olan Aksenti İvanoviç’in Genel Müdürünün kızına aşık olması ve aşkın imkansızlığı yüzünden zamanla delirmesini konu ediniyor. Hikâyede dönem Rusya’sındaki üst makamlarda bulunanların kendilerini büyük görmesi ve alt tabakaların çektiği zorluklar alaycı bir üslupla konu ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.