Parmesan (İtalya)

Parmesan

İtalyan Parmesan (parmicano) peynirini bugüne kadar birçok kez (adet olduğu üzere) pesto soslu tortellininin üzerine rendeleyerek lezzetle yemiştim. “En sevdiğim peynirler” kategorisi altına onu da ekleyeyim istedim.

Efsaneye göre ilk kez 13-14. yüzyılda, İtalya’nın kuzeyindeki Bibbiano’da üretilen ve zamanla Parma ve Modena’da da üretilmeye başlanarak lezzeti ve kalitesi ile ünü tüm dünyaya yayılmış çok sert ve açık sarımsı rengi bir peynir türü olan Parmesan, genellikle servis anında yemeklerin üzerine rendelenerek tüketiliyor.

Ünlü İtalyan yazar ve şair Giovanni Boccaccio, 1348’de tasarladığı ve 1351’de tamamladığı başyapıtlarından Decameron’da, “parmesan peyniri rendeleyerek yapılmış bir dağ”dan bahsediyor.

İlk yapıldığı yıllara oldukça benzeyen bir şekilde üretilen parmesanın bir kilosunu üretmek için pastörize olmayan 16 litre inek sütü kullanılıyor ve en az 12 ay bekletilmesi gerekiyor. Eskitilme süresi uzadıkça lezzeti arttığı için genelde 24-36 ay arasında dinlendirilmiş olanları tercih ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.