Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (Yıldız Savaşları: Bölüm VII – Güç Uyanıyor)

Star Wars Episode VII - The Force Awakens (Star Wars Bolum VII - Guc Uyaniyor)

TÜR: Aksiyon, Macera, Fantezi. SÜRE: 135 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2015. imdb: 8,4. rottentomatoes: %93.

Yıldız Savaşları efsanesinin son halkası olan Yıldız Savaşları: Bölüm VII – Güç Uyanıyor, her şeyden önce üç boyutlu olmasıyla, konusuyla, anlatımıyla ve eğlenceli üslubuyla oldukça başarılı bir macera fantezi filmi.

Konu

Yıldız Savaşları: Bölüm VI – Jedi’ın Dönüşü’ün yaklaşık 30 yıl sonrasında geçen film, İlk Düzen’den kaçan Stormtrooper Finn “FN-2187”nin (John Boyega) Rey (Daisy Ridley), Han Solo (Harrison Ford), Prensen Leia (Carrie Fisher) ve Asi Birliği’yle birlikte karşılarına çıkan, Galaktik İmparatorluk soyundan gelen Kylo Ren (Adam Driver) ve İlk Düzen ile savaşarak Luke Skywalker’ı (Mark Hamill) aramaya çalışmalarıdır.

Hakkında

George Lucas’ın yarattığı karakterleri temel alarak, Lawrence Kasdan, J.J. Abrams ve Michael Arndt’ın senaryosunu yazdığı Yıldız Savaşları: Bölüm VII – Güç Uyanıyor’un yönetmen koltuğunda J.J. Abrams oturuyor.

5 dalda Oscar ve 4 dalda BAFTA ödüllerine aday gösterilen yapım, BAFTA’da En İyi Görsel Efekt ödülünün sahibi oldu.

200 milyon dolar bütçesi olan film, 2,04 milyar dolar gişe hasılatı elde etti.

Güç Uyanıyor, 8,4 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Ivır Zıvır

Mark Hamill ve John Boyega, kanser teşhisi kotulan ve yaşam mücadelesi veren Yıldız Savaşları fanı Daniel Fleetwood’in filmi gösterime girmeden önce izleyebilmesi için yönetmen J.J. Abrams’la görüştüler ve onu ikna etmeyi başardılar. Disney’in izniyle Fleetwood, filmi evinde izledi ve 10 Kasım 2015’de hayata gözlerini yumdu.

Mark Hamill, George Lucas’ın bir yemek sonrası kendisine sakin bir şekilde, Yıldız Savaşları’nın yeni üçlemesinin Disney tarafından yapılacağını ve rol almak istememesi durumunda Luke Skywalker karakterinin senaryodan çıkarılacağını söylediğini, kendisinin de teklifi derhal kabul ettiğini ama rol için heyecanlı görünmemek adına sakin davrandığını söyledi.

Lucasfilm başkanı Kathleen Kennedy, Han Solo (Harrison Ford) ve Chewbacca’nın (Peter Mayhew) Yıldız Savaşları’nın en önemli figürlerinden Millennium Falcon setine ayak bastığı an, içeride bulunan yaklaşık 200 kişinin sessizliğe büründüğünü ifade etti.

Yıldız Savaşları VII, müziklerini Michael Giacchino’nun bestelemediği ilk J. J. Abrams filmi oldu. Filmin sonundaki kredi bölümünde adı stormtrooperlardan biri olarak geçen Giacchino bir röportajında konuyla alakalı olarak, Yıldız Savaşları filminde kendisinden çok John Williams’ın müziğini duymayı tercih edeceğini ifade etti.

2014 yazında Harrison Ford, Millennium Falcon’un kapısında ayak bileğinden sakatladı. Aynı gün Ford’a yardım etmek isteyen J. J. Abrams da belinden sakatlandı.

Yeni bir Yıldız Savaşları filmi çekileceği resmi olarak duyurulduktan sonra Kathleen Kennedy yönetmenlik konusunda J.J. Abrams ile yaklaşık bir ay süren bir görüşme yaptı. Bu görüşmeler sırasında Abrams’ın en büyük kaygısı projenin büyüklüğü ve kültürel değeriydi.

John Boyega, rolü alamayacağı korkusu yüzünden çok gergindi. Bu yüzden ekip fotosu çekilip resmi olarak yayınlanana kadar ailesine hiçbir şey söylemedi.

2013 yazında, Carrie Fisher (Prenses Leila) ve Mark Hamill’in (Luke Skywalker) rollerine hazırlanmak için diyet, egzersiz ve rol eğitimlerine başladıkları duyuruldu.

Oscar Isaac (Poe Dameron) kadroya girdikten sonra yönetmen Abrams’a amcasının büyük bir Yıldız Savaşları fanı olduğunu söyledi. Yönetmen, oyuncunun amcasının seti gezmesine izin verdi ve her ikisi için de sürpriz olacak bir şekilde, Isaac’ın amcasına istemesi halinde ekstralardan biri olarak filmde yer alabileceğini söyledi. Amcası hiç düşünmeden teklifi kabul etti.

Projenin gizliliği nedeniyle birçok oyuncu filmde oynayacakları bölümle ilgili çok az şey biliyorlardı. Domhnall Gleeson, rol testine girmeden sadece bir gün önce ilgili bölümü öğrenebildi. Oscar Isaac ise, rol testinden sadece birkaç saat önce bölümden haberdar oldu.

Oscar Isaac’ın canlandırdığı Poe Dameron soyadını, J. J. Abrams’ın eski asistanı Morgan Dameron’dan ve adını kızının oyuncak pandasının adı olan Poe’dan aldı.

Birçok eski Yıldız Savaşları oyuncusu filmde yer alırken R2-D2’yu canlandıran Kenny Baker oyuncu kadrosunda yer almadı. Ama R2-D2 danışmanı olarak projede görev aldı.

Conan O’Brien, J.J. Abrams’a filmde “Jub jub” repliğini kullanmasını önerdi. O da kabul etti ve replik filmin başında Luggabeast tarafından kullanıldı.

Daisy Ridley bir röportajında, çekimlerin ilk gününde istenildiği gibi oynamayacağı korkusuyla adeta taş kesildiğini ve yönetmen Abrams’ın performansıyla ilgili olarak “ruhsuz” dediğini bu yüzden çok kötü hissettiğini, nefes alamadığını ve hatta ölmek istediğini söyledi.

Yapım, dünya genelinde en iyi açılış ve en hızlı 1 milyar dolar hasılata ulaşmak gibi birçok gişe hasılatı rekorunu yerle bir etti.

Yapım, IMAX’te gösterime giren ikinci Yıldız Savaşları filmi olsa da, çekimlerinde IMAX kamera kullanılan serinin ilk filmi oldu.

General Hux’ın (Domhnall Gleeson) giydiği üniforma modellenirken, Nazi ve bazı denizci üniformalarından esinlenildi.

Finn’in gördüğünde şaşırdığı satranç masası, 1977’deki ilk Yıldız Savaşları filminde de yer almıştı. Chewbacca ile R2-D2 satranç oynuyorlardı.

Simon Pegg bir röportajında, kızıyla seti ziyaretleri sırasında çekim ekibinin uzaktan kumandayla kontrol ettiği BB-8 droid ile kızının çok iyi arkadaşlık ettiklerini söyledi.

Filmin youtube’da yayınlanan ikinci teaserı, ilk 24 saat dolmadan 20 milyon izleme sayısını aştı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Daniel Craig, Rey’in kelepçelerini çözdürmek için Jedi zekâ oyunu yaptığı Stormtrooper JB-007’i canlandırdı.

Serinin ilk 6 filminde de olduğu gibi yine final sahnesinde hiçbir replik yer almadı.

Mark Hamill filmin pazarlama ve tanıtım aşamasında yer almadı. Ne afişte ne de fragmanda bulunmadı.

İlk Düzen’in ölümcül silahlarının ismi olan “Starkiller”, George Lucas’ın yazdığı Yıldız Savaşları’nın ilk halinde Luke Skywalker’ın soyadıydı.

Luke Skywalker’ın ışın kılıcının içinde bulunduğu sandık, Obi Wan Kenobi’nin ilk Yıldız Savaşları filminde Luke’a ışın kılıcını verirken kullandığı sandıkla aynı.

C-3PO ve R2-D2, 7 filmde de yer aldılar.

Filmin final sahnesinde Luke, Anakin’in Yıldız Savaşları: Bölüm I – Gizli Tehlike’de Anakin’in Padme’ye armağan ettiği kolyeyi takıyor.

Hiçbir karakterin ışın kılıçlarıyla uzuvlarını kaybetmediği serinin ilk filmi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.