Matrix

Matrix

TÜR: Aksiyon, Bilim Kurgu. SÜRE: 136 Dk. ÜLKE: Avustralya, Amerika. YAPIM YILI: 1999. imdb: 8,7. Rottentomatoes: %87.

Kullandığı çekim teknikleriyle sinema tarihinde çığır açan ve konusuyla büyük ilgi toplayan Matrix, oldukça başarılı ve kült olmuş bir aksiyon bilim kurgu filmi.

Filmdeki fantastik sahnelerin konuyla uyum içinde sürüp gitmesi de oldukça başarılı bir ayrıntı.

Konu

Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson (Keanu Reeves), gecelerini “Neo” adı altında program kırarak ve Matrix’i araştırarak geçirir. Esrarengiz şekilde Trinity (Carrie-Anne Moss) ve Morpheus (Laurence Fishburne) ile tanışan Neo, yaşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simulasyon olduğu gerçeğini öğrendikten sonra oradan kurtarılır ve Morpheus’un önderliğindeki ekibe katılır.

Hakkında

Matrix’i Wachowski Kardeşler (Andy ve Lana Wachowski) yazıp, yönetti

Yapım, ses ve efekt dallarında 4 Oscar ve 2 BAFTA ödülünün sahibi oldu.

8,7 ortalama puanı ile Matrix, imdb’nin en iyi 250 film listesinin üst sıralarında yer alıyor.

63 milyon dolar bütçesi olan film, 464 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Wachowski kardeşler, senaryo fikirleriyle Warner Bros’a geldiler ve 80 milyon dolar bütçe talep ettiler. Warner Bros, projeye tereddütle baktığı için rakamı çok buldu ama ön ödeme olarak kardeşlere 10 milyon dolar vermeye ikna oldu. Bunun üzerine Wachowski kardeşler, 10 milyon dolar harcayarak filmin giriş sahnesini çektiler ve Warner Bros yetkililerini etkilemeyi başardılar.

Kung fu kareograf Woo-Ping Yuen, yapılan teklifi kabul etmek istemiyordu, bu yüzden yüksek bir fiyat istedi. Fakat Wachowski kardeşler teklifi kabul etti. Ardından Yuen, dövüş sahnelerindeki uçuş kontrollerinin tamamını yapmak ve aktörlere çekimden 4 ay önce eğitim vermeye başlamak gibi oldukça zorlu koşulları öne sürdü. Ama bu imkânsız görünen istekler de yönetmenlerce kabul edildi.

Dövüş programı eğitiminde, Keanu Reeves, Morpheus’a saldırmadan önce başparmağı ve parmaklarıyla burnunu okşuyor. Bu, Bruce Lee’nin rakibine saldırmadan önce yaptığı bir hareket ve Reeves sahne çekimleri sırasında hareketi, doğaçlama olarak yaptı.

Morpheus, Yunan Mitolojisinde Rüya Tanrısı. Fakat ne gariptir ki, filmde Morpheus, insanları rüyalarından uyandırıp gerçekle yüzleştiriyor.

Filmin ilk 45 dakikasında Neo 80 tane repliği bulunuyor ve bunların 44 tanesi soru içeriyor. Yani ortalama her dakikada bir soru soruyor.

Açılıştaki aksiyon sahnesi için 6 ay eğitim yapıldı ve çekimi 4 gün sürdü.

Carrie-Anne Moss, aksiyon sahnelerden birinin çekimi sırasında dizini burktu ama rolünü kaybetmemek için çekim sonuna kadar kimseye haber vermedi.

Kostüm tasarımcısı Kym Barrett, bütçe sıkıntıları nedeniyle Trinity’nin kostümünün ucuz PVC’den yapıldığını, Neo’nun paltosunun da benzer bir şekilde ucuz yün karışımından yapıldığını söyledi.

Neo ve Morpheus’un şirketteki cep telefonu konuşması sahnesinde Keanu Reeves dublör kullanmadan 34. kattaki pencereye bizzat kendisi çıktı.

Keanu Reeves boyun ameliyatı geçirdiği için, çekimlerden önce yapılan 4 aylık eğitim sırasında boyunluk kullandı.

Neo rolünü Will Smith’in oynaması düşünülüyordu ama Smith, Vahşi Vahşi Batı’da (Wild Wild West) oynamak için teklifi geri çevirdi. Smith sonraları, o günlerde acemi bir oyuncu olduğunu ve rolü alması durumunda berbat edebileceğini söyledi.

Helikopter sahnesinin çekimleri sırasında, helikopter Sydney hava sahasının dışına çıktığı için büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı fakat Avustralya’daki New South Wales eyaletinde yapılan kanun değişikliği ile Matrix projesinin devam etmesine izin verildi.

Neo’nu filmin başındaki oda numarası olan 101, George Orwell’in 1984 eserinde yer alan Oda 101’e bir gönderme.

Nicolas Cage, ailevi nedenlerden ötürü Neo rolünü kabul etmedi. Rol için Tom Cruise ve Leonardo DiCaprio da düşünülenler arasındaydı.

Stüdyo, “senaryoyu kimse anlamaz” diyerek açıklayıcı diyalogların eklenmesi için çok ısrarcı davrandı.

Hugo Weaving’in canlandırdığı Ajan Smith karakterinin sesi için esinlenme nedenlerinden biri de Wachowski kardeşlerin boğuk sesleriydi.

Görsel efektler tüm filmin yaklaşık %20’sini kapsıyor.

Helikopter sahnesinin planlanması ve hazırlıkları yaklaşık 6 ay sürdü.

Trinity’nin çatı katındaki kovalamaca sahnesinin çekildiği set dâhil birçok set, Karanlık Şehir (Dark City) çekimleri bittikten sonra yapımcılar satın alındı ve kullanıldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Neo’nun Trinity ile arabaya bindiği sahnede Switch ona “coppertop” diyor. Bu kelime Duracell pilleri için argo da kullanılan bir kelime ve aynı zamanda Morpheus’un Neo’ya sonraki sahnelerden birinde anlattığı, insanların enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlandığı bilgisine bir gönderme.

Filmde ölü sayısı 39.

Neo, üçlemedeki filmler içinde sadece bunda ateşli silah kullanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.