Frances Ha

Frances Ha - Turkce Poster

TÜR: Komedi, Dram. SÜRE: 86 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,4. rottentomatoes: %93.

Erkeklerle ilişkilerini yürütemeyen, iş kariyerinde ne yapacağına karar vermemiş, ucu ucuna geçinen, hayalperest bir kadının, en yakın arkadaşı ile olan ilişkisini ve hayatından bir kesiti beyaz perdeye aktaran Frances Ha, oldukça sade, doğal atmosferi ve Greta Gerwig’in nefis oyunculuğuyla, oldukça başarılı bir komedi drama filmi.

Frances’in zaman zaman uçuk kaçık hareketleri akla Amelie‘yi getiriyor.

Filmin tema müziği olarak kullanılan Georges Delerue imzalı Theme de Camille de oldukça başarılı bir seçim.

Konu

Brooklyn’de en yakın arkadaşı Sophie’yle (Mickey Sumner) birlikte yaşayan, stajyer dansçılık yapan, hayalperest ama aynı zamanda kafası soru işaretleriyle dolu 27 yaşında bir kadın olan Frances (Greta Gerwig), Sophie’nin hayalini kurduğu Tribeca’daki bir eve taşınacağını öğrenir.

Hakkında

Senaryosunu Noah Baumbach ve Greta Gerwig’in yazdığı Frances Ha’nın yönetmen koltuğunda Noah Baumbach oturuyor.

Yapım, komedi veya müzikal dalında En İyi Kadın Oyuncu (Greta Gerwig) dalında Altın Küre’ye aday gösterildi.

3 milyon dolar bütçesi olan film, 9 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Frances’in anne babasını Greta Gerwig’in gerçek anne babası oynadı.

Filmin New York sokaklarındaki çekimleri, “İsimsiz Dijital Atölye Çalışması” adı altında, oldukça sade ve olabildiğince gizli yapıldı.

Oldukça rahat ve doğaçlama görülen atmosferine rağmen film, oldukça disiplinli olarak, senaryoya bire bir uygun çekildi.

Frances ve Sophie’nin banyo sahnesinin son 28 saniyesi, senaryoya en uygun çekim yakalayana kadar, tam 42 kez tekrarlandı.

Greta Gerwig, NY Times’a filmle ilgili deneyimini, “Kötü Rol Yaptığımı Biliyorum, Ama Nasıl Üstesinden Geleceğimi Bilmiyorum” başlığı altında yayınlanan bir makalede anlattı.

Michelle Hurst, tiyatro menajeri olarak filmde sadece iki saniye yer alıyor.

Greta Gerwig filmdeki tüm sahnelerde yer alıyor.

Frances’in dans şirketinde çalışan ve eski bir dansçı olarak kendini tanımlayan Colleen’i canlandıran Charlotte d’Amboise gerçekte, oldukça bilinen bir Brodway dansçısı. d’Amboise aynı zamanda New York City Bale Grubu başkanlığı yapan dansçı Jacques D’Amboise’nin kızı.

Filmin ilk gösterimi Colorado’daki Telluride Film Festivali’nde yapıldı ve sonrasında sınırlı sayıda sinemada gösterime girdi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Film adını, son sahnesinden alıyor. Frances, yeni evine taşınıyor ve posta kutusuna takmak için bir kâğıda “Frances Halladay” yazıyor fakat posta kutusuna sığmadığı için kağıdın Ha’dan sonrasını katlıyor.

Öneren: Tolga Özek (@tolgaozek).

Georges Delerue – Theme de Camille

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.