かぐや姫の物語 (Tale of the Princess Kaguya / Prenses Kaguya Masalı)

Tale of the Princess Kaguya aka Prenses Kaguya Masali

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 107

TÜR: Animasyon, Fantezi, Dram. SÜRE: 137 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,1. rottentomatoes: %100.

Naif konusu, masalımsı anlatımı ve sade çizimleriyle Prenses Kaguya Masalı, oldukça başarılı bir fantezi drama animasyon filmi.

Animasyonun nefis müzikleri, ünlü Japon yönetmen Hayao Miyazaki’nin neredeyse tüm animelerine hayat veren Japon bestecisi Joe Hisaishi’nin imzasını taşıyor.

Konu

Bambu keserek hayatını kazanan köylü Miyatsuko, bir gün bambuların arasında minyatür bir kız çocuğu bulur ve eve getirir. Kısa bir süre sonra büyümeye başlayan ve normal bir çocuk boyutlarına ulaşan ufaklık, yaşlı karı kocanın sevinç kaynağı olur. Miyatsuko, bir başka gün aynı şekilde bambular arasında altın ve kızı için giyecekler bulur ve küçük kızı karşı çıksa da, şehre taşınıp onu bir prenses gibi yetiştirmeye karar verir.

Hakkında

Senaryosunu Isao Takahata ve Riko Sakaguchi’nin yazdığı Prenses Kaguya Masalı’nın yönetmen koltuğunda Isao Takahata oturuyor.

Yapım, En İyi Animasyon Oscar’ına aday gösterildi fakat ödülü 6 Süper Kahraman’a (Big Hero 6) kaptırdı.

Animasyon, 49 milyon dolar bütçesine karşılık 24 milyon dolar gişe hasılatı elde edebildi.

Ivır Zıvır

Kaguma-Hime, Lady Sagami ve Ona birçok sahnede Junihitoe adı verilen çok katlı kimonolar giyiyor. Japonya’da sadece soyluların giydiği Junihitoe, “12 kat giysi” anlamına geliyor.

Birçok seslendirme, animasyonun yapım aşamasından önce yapıldı. Okina’yı seslendiren Takeo Chii, yaptığı seslendirmenin ardından hayatını kaybetti ve rolle ilgili yapılan eklenti seslendirmelerde, Yûji Miyake görev aldı. Bu yüzden Miyake, animasyonun sonunda “özel görünüş/yer alış” olarak listelendi.

Klasik Japon tarihinin son bölümü olan ve 794’ten 1185’e kadar süren Heian döneminin görgü kurallarına göre, soylu kadınların dışarıdan insanlarla yüz yüze görüşmesi yasaktı. Bu yüzden animasyonda prenses, evlilik talipleriyle yaptığı görüşmeler sırasında panjur arkasında yer alıyor.

Prensesin giydiği kimononun üzeri, Japon stili bambu çiçekleriyle süslü.

38. dakikada Lady Sagami, prenses için parşömen tomarı açıyor. Bu çalışmalar animasyonun senaryo yazarı ve yönetmen Isao Takahata’nın 1999’da yayınladığı kitaptaki yer alan gerçek çalışmalar.

137 dakika ile Prenses Kaguya Masalı, Studio Ghibli’nin en uzun yapımı oldu.

Filmin müziklerini en başta Shinichirô Ikebe yapacaktı fakat sonradan görev Joe Hisaishi’ye verildi.

Inochi no Kioku (Memories of Life)

Inochi no Kioku (Memories of Life) [Instrumental]

Joe Hisaishi – The Tale of Princess Kaguya [Canlı]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.