Pulp Fiction (Ucuz Roman)

Pulp Fiction aka Ucuz Roman

TÜR: Suç, Dram. SÜRE: 154 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1994. imdb: 8,9. rottentomatoes: %93.

Neredeyse her sahnesiyle bir kült sayılan ve sinema tarihinde çığır açan Quentin Tarantino’nun başyapıtı Ucuz Roman, karakterleri, diyalogları, konusu, anlatımı ve oyunculuklarıyla dört dörtlük bir suç drama filmi.

Konu

Ringo (Tim Roth) ve Yolanda (Amanda Plummer) birbirlerini çok seven bir soyguncu çifttir ve soygun işine heyecan katmak için farklı bir plan yaparlar.Jules (Samuel L. Jackson) ve Vincent (John Travolta) iki gangsterdir ve patronları Marsellus Wallace’ı (Ving Rhames) dolandırmaya çalışan birkaç serseriyi vurmaya giderler.Patron Marsellus ise boksör Butch’a (Bruce Willis) şike teklif edip bol miktarda para kaldırmayı,cesur ve gururlu Butch ise şike parasını alıp Marsellus’u dolandırmayı planlar. Ayrıca Vincent patronunun karısı Mia ile (Uma Thurman) patronunun ricası üzerine bir gece vakit geçirecektir.

Hakkında

Hikâyesini Roger Avary ile Quentin Tarantino’nun yazdığı Ucuz Roman’ı Tarantino uyarladı ve yönetti.

Yapım, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Senaryo ödülünün sahibi oldu. Ayrıca Samuel L. Jackson BAFTA’da En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kucakladı.

Ucuz Roman, 8,9 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 7. sırada yer alıyor.

8,5 milyon dolar bütçesi olan film 214 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Vincent’in Mia’nın kalbine adrenalin şırıngası sapladığı sahnesinin çekimlerinde John Travolta, iğneyi geriye doğru çekti. Filmde çekim tersten oynatıldı.

Filmde Vincent Vega’nın kullandığı üstü açık 1964 Chevelle Malibu, yönetmen Taratino’nun kendi arabasıydı ve filmin yapım aşaması sırasında çalındı. 2013 yılında polis eski bir arabayı soymaya çalışan iki çocuğu yakaladı ve araba üzerinde yapılan inceleme sonucunda arabanın Tarantino’ya ait olduğu ortaya çıktı. Otomobilin sahibi arabayı yıllar önce satın almıştı ve çalıntı olduğundan haberi bile yoktu.

Uma Thurman en başlarda Mia rolü teklifini geri çevirmişti. Fakat Tarantino, onun rolü oynamasını çok istiyordu. En sonunda oyuncuya önerdiği rolün tüm senaryosunu telefonda okudu ve onu ikna etmeyi başardı.

Jules’un (Samuel L. Jackson), İncil’den alıntıladığı pasajın büyük bir bölümü Jackson ile Quentin Tarantino tarafından yazıldı.

Quentin Tarantino Jimmie mi yoksa Lance karakterini mi canlandıracağı konusunda büyük tereddüt yaşadı. Sonunda, Mia’nın yüksek doz sahnesinde kamera arkasında olmak istediği için Jimmie’yi seçti.

Hiç eroin kullanmamış olan John Travolta, eroin bağımlısı karakterini tam anlamıyla oynayabilmek için araştırma yapmaya karar verdi. Tarantino’nun tedavi görmüş bir arkadaşı, eroin kullanma hissini, “tekiladan sarhoş olup sıcak bir havuza girmek” diye tanımladı. Travolta, durumu eşine anlattığında, eşi seve seve ona yardım etti ve oyuncu tanımlanan hissi yaşamak için tekiladan sarhoş olup defalarca jakuziye girdi.

Üzerinde “Adi O. Çocuğu” yazan Jules’un (Samuel L. Jackson) cüzdanı gerçekte Quentin Tarantino’ya aitti. Tarantino bu cümleyi, 1971 yapımı Korkusuz (Shaft) filminin tema müziğinden esinlenerek yazdırmıştı. Ayrıca, Samuel L. Jackson, 2000 yılında Korkusuz’un yeni uyarlamasında Shaft’ı canlandırdı.

Orijinal senaryoya göre Jules’un saçlarının “bonus kafa” olması gerekiyordu. Bir ekip çalışanı yönetmene birçok farklı tür bonus kafa ve ince kıvırcık saç peruğu gösterdi. Tarantino, ince kıvırcık saçın Jules karakteri için uygun olmayacağını düşünse de, Samuel L. Jackson’ın denemesinin ardından çok beğendi ve onda karar kıldı.

Uma Thurman, Jack Rabbit Slim’deki twist yarışmasında çalan Chuck Berry’nin You Never Can Tell şarkısını sevmiyordu ve sahne için uygun olmayacağını yönetmen Tarantino’ya söyledi. Fakat yönetmenden, “güven bana, kusursuz olacak!” yanıtını aldı.

Quentin Tarantino, “The Wolf” karakterini doğrudan Harvey Keitel’i düşünerek yazdı.

Filmin sonlarına doğru Jules (Samuel L. Jackson), emekli olup başıboş biri olmak istediğini söylüyor. Kill Bill: Vol. 2’de Jackson, piyano çalan bir avareyi canlandırıyor.

Bruce Willis sadece 18 gün çekimlerde bulundu.

8 milyon dolarlık bütçenin yaklaşık 5 milyon doları oyunculara ödendi.

Filmde “f**k” kelimesi toplamda 265 kez kullanılıyor.

2003’teki bir radyo programında, “çantanın içindeki ne?” sorusunda Tarantino, “izleyici ne olmasını istiyorsa o” diye yanıtladı.

Butch rolünü oynaması için Bruce Willis’i, yakın arkadaşı Harvey Keitel ikna etti. Willis, aynı zamanda Rezervuar Köpekleri’nin (Reservoir Dogs) sıkı bir fanı.

“Honey Bunny” ve “Pumpkin” sahnesi doğrudan Amanda Plummer ve Tim Roth için yazıldı.

Tarantino, Vincent Vega rolünü doğrudan Michael Madsen’ı düşünerek kaleme aldı. Karakteri yazmak için yaklaşık 7 ayını harcadı ama Madsen, Wyatt Earp filminde oynamak için imza attığından, yönetmenin isteği gerçekleşmedi. Sonraları Madsen, kararından ötürü pişmanlık duyduğunu belirtti.

Courtney Love, Quentin Tarantino’nun Lance ve Jody karakterleri için kendisini ve Kurt Cobain’i istediğini söylese de, Tarantino bu iddiayı reddetti.

Daniel Day-Lewis, Vincent Vega rolünü oynamak istiyordu ama Quentin Tarantino onun yerine John Travolta’yı uygun buldu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

37. dakika civarlarında Mia’nın 5 dolarlık milk shake siparişini alan garson (Steve Buscemi) ona, “Martin ve Lewis mi, yoksa Amos ve Andy mi?” diye soruyor. Bu aslında iki beyaz adamdan oluşan Dean Martin ve Jerry Lewis ile The Amos ve Andy Show’daki iki siyahi komedyen ikilisine bir gönderme. Garson temel olarak Mia’ya, vanilyalı mı yoksa çikolatalı mı milk shake istersin diye soruyor ve Mia, vanilyalıyı seçiyor.

Filmin açılış sahnesi olan “Honey Bunny ve Punpkin”de, Jules’un emekliye ayrılma konuşması duyuluyor ve Vincent’ın tuvalete gittiğini görünüyor.

Kronolojik olarak filmin son sahnesi Butch ve Fabienne’in motosiklete atlayıp şehirden uzaklaşmaları. Filmin açılış sahnesinin başında bu sahnedeki motor sesinin aynısını duyuluyor.

Geriye dönüş sahnesini saymazsak, kronolojik olarak filmin ilk sahnesi Vincent ile Jules’un arabadaki konuşmaları. Tarih sırasında göre sahne isimleri şöyle; Vince and Jules, The Bonnie Situation, The Diner I, The Diner II, Jack Rabbit Slims and The Gold Watch.

Phil LaMarr, arabada kafasından vurulması fikrini kendisinin verdiğini söyledi. Normal senaryoya göre boğazından vuruluyordu ve acı verici bir şekilde ölüyordu. Tek kurşunla beyninin dağılması fikrinin daha eğlenceli olacağını düşündü ve Tarantino’ya söyledi, o da kabul etti.

Samuel L. Jackson, Quentin Tarantino’nun Marsellus Wallace rolünü Max Julien’ın oynamasını istediğini ama ünlü oyuncunun tecavüz sahnesi nedeniyle teklifi reddettiğini söyledi.

Vincent’ın (John Travolta) tuvalette olduğu ve ikisinde “Pulp Fiction” romanını okuduğu üç sahnede de kötü şeyler oluyor. Mia’nın yüksek doz koması, restoran soygunu ve Butch’ın onun silahını bulması.

Filmde toplam 8 kişi ölüyor. 6 tanesi gösteriliyor, 2 tanesinin ise sadece bahsi geçiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.