Simindis Kundzuli (Corn Island / Mısır Adası)

Simindis Kundzuli aka Corn Island aka Misir Adasi

TÜR: Savaş, Dram. SÜRE: 100 Dk. ÜLKE: Gürcistan. YAPIM YILI: 2014. imdb: 8,0. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok...

Nehrin getirdiği toprakların birleşerek oluşturduğu ufak adacıklarda, taşkınlardan çamura dönmüş nehir kıyılarını terk eden köylülerin doğa izin verdikçe tarım yapma çabalarını, Gürcü-Abhazya gerginliğini ve “kız çocuğunun” büyümesini konu alan Mısır Adası, başarılı bir drama filmi.

Filmin başrol oyuncusu, Türk sinemasının ünlü isimlerinden İlyas Salman.

Konu

Yaşlı Abazyalı bir adam (İlyas Salman) ve kız torunu (Mariam Buturishvili), Enguri Nehrinin, şiddetli bahar yağmurlarıyla birlikte Kafkaslardan taş ve toprağı önüne katıp Karadeniz’e sürüklediği ve bunun sonucu olarak meydana getirdiği minik adacıklardan birinde mısır yetiştirmek için, adaya gelirler ve ilk olarak tahta bir kulübe inşa etmeye başlarlar.

Hakkında

Senaryosunu Roelof Jan Minneboo, George Ovashvili ve Nugzar Shataidze’nin yazdığı Mısır Adası’nın yönetmen koltuğunda George Ovashvili oturuyor.

Yapım, 87. Akademi Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü için Gürcistan adına aday olarak kabul edildi ve 9 filmlik Ocak listesine kalmayı başardı. Ayrıca Karlovy Vary Film Festivali’nde en iyi film için verilen Kristal Küre ödülünün sahibi oldu.

Ivır Zıvır

Film yapımcıları gerçek bir ada bulabilmek için yaklaşık 2 yıl uğraştılar. Fakat sonrasında bunun işi çok zorlaştırdığını ve çekimlerin de tehlikeli olacağını fark ederek, yapay göl üzerine bir ada kurdular. Böylece hem çekimleri güvenli bir şekilde yaptılar, hem de çeşitli eklentilerle suyun seviyesini daha rahat ayarlayabildiler.

Mariam Buturishvili, kız torun rolü için 5000 Gürcü kız arasından seçildi.

İlyas Salman Cumhuriyet gazetesindeki röportajında; dört ay, bir gölün ortasındaki adada, farelerle savaşarak çekimlerini büyük emek harcadığını, filmin bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ve hiçbir gelir elde etmediğini dile getirdi. “Zaten, orta halli bir hayatım var. Herkesin orta halli bir hayatı olsa; ne o çukurun dibini gören olurdu ne de tepeye çıkan” diyen Salman, oyunculuğuyla derdini anlatmanın yeterli olduğunu söyledi.

Cumhuriyet gazetesindeki röportajındaki “Mısır Adası filminin, Oscar’da ödül alması durumunda, sahneye çıkan Salman Türkiye’ye nasıl seslenir?” sorusunu; “Yalnızca Türkiye’ye değil, dünyaya seslenirim. Dünya, iki savaş gördü bu yüzyılda. Silahlarla, nükleerle, ilaçlarla yapılan savaşlardı. Dünyada büyük silahlar var. Yoksul ülkelerde, etnik sorunlarla, dinle, dille savaşlar yapılıyor. Birileri büyük paralar kazanıyor bu bölünmeden. Beyaz beyaz saraylardan da izliyorlar. ‘Bu pis çıkarlarınızı bize yutturmayın’ demek istiyorum dünyaya. Bütün silahları yerin altına, ardına gömsünler artık” diyerek yanıtladı.

Orijinal senaryoya göre adadaki vahşi yaşam da filmde yer alacaktı fakat bilinmeyen bir nedenden ötürü kurgu aşamasında bu sahneler çıkarıldı.

Yapımcılar adada yer alması için iki tane geyik getireceklerdi fakat taşıma sırasında bir tanesi öldü, diğeri de ağır yaralandı. Bu yüzden filmde yer alan geyik avlama sahnesinde yaralı geyik kullanıldı.

Başından sonuna kadar filmin proje ve yapımı yaklaşık 4 yıl sürdü.

Filmdeki ilk konuşma 20. dakikada yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.