It Follows (Peşimdeki Şeytan)

It Follows aka Pesimdeki Seytan

TÜR: Korku, Gizem. SÜRE: 100 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 6,9. rottentomatoes: %97.

1960-70’lerin giysileri, dekorları, televizyonları ile günümüzde bulunmayan ruj aynası biçimindeki e-kitap okuyucularının yer aldığı, bilinmeyen bir zaman diliminde geçen Peşimdeki Şeytan, kült korku filmlerinin müziklerine benzeyen tınıları, nefis sinematografisi, başarılı çekimleri ve güzel anlatımıyla, oldukça farklı ve başarılı bir korku filmi.

Konu

Lise öğrencisi Jay (Maika Monroe), yeni tanıştığı Hugh (Jake Weary) ile çıkmaya başlar. Birkaç gün sonra onunla cinsel ilişkiye giren Jay, terk edilmiş bir binada, elleri sandalyeye bağlı bir şekilde uyanır. Hugh, bundan sonra, sadece onun görebileceği bir şeylerin, onu öldürmek için geleceğini ve çok dikkatli olmasını söyler. Çünkü Jay’i öldürmeleri durumunda tekrar kendisine musallat olacaklardır.

Hakkında

Peşimdeki Şeytan’ı David Robert Mitchell yazıp yönetti.

İlk gösterimi Cannes’da yapılan ve Critics Week Grand ödülüne aday gösterilen yapım, Austin Fantastik Festivalinde En iyi Film ödülünün sahibi oldu.

Peşimdeki Şeytan, rottentomatoes’da %96 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin en iyi 100 korku filmi listesinde yer alıyor.

2 milyon dolar bütçesi olan film, 20 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

David Robert Mitchell, senaryoyu, gençken sürekli gördüğü bir rüyadan esinlenerek yazdığını söyledi. Mitchell, “Gençken sürekli tekrarlanan ve hala hatırladığım bir rüya görüyordum. Bir yaratık sürekli beni takip ediyordu ve yavaş yavaş bana doğru geliyordu ve hiçbir şekilde yapamıyordum. Film için rüyamdaki görüntüyü kullanmadım ama temel düşünceyi ve hislerimi kullandım. Kaygı bozukluğu içeren rüyayı gördüğüm günlerde anne ve babam boşanıyordu” dedi.

Mitchell, filmin senaryosunu 2011’de yazmaya başladı ve işlediği konuyu anlatmanın çok zor olduğunu fark etti. Bu yüzden konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı ve sonraları bunun sebebini, “yüksek sesle konuyu anlattığınızda, çok kötü bir düşünceymiş gibi gelir ya, işte öyle düşünüyordum” diye anlattı.

Yönetmen Mitchell, “kişisel olarak ‘onun’ nereden geldiği konusuyla ilgilenmedim. Çünkü onlar bir kâbus yaşıyorlar ve kâbusu çözmeyi deneseniz bile çözemezsiniz” dedi.

Filmin başında yer alan ve Detroit’de bulunan, tarihi Japon sitilinde düzenlenmiş Redford sineması, korku sinemasının kült filmlerinden olan 1981 yapımı Şeytanın Ölüsü’nün (The Evil Dead) ilk gösterimine ev sahipliği yaptı.

Okulda İngilizce öğretmenin okuduğu ve filmin konusuyla kesişimler içeren şiir, TS Eliot’un 1915’de yayınlanan J. Alfred Prufrock’un Aşk Şarkısı (The Love Song of J. Alfred Prufrock) adlı şiiri.

Jay, Jamie isminin kısaltması. Bunun da korku filmlerinin kraliçesi Jamie Lee Curtis’e bir gönderme olduğu düşünülüyor. Filmde Jay’in kız kardeşinin adının Kelly olması ve Jamie Lee Curtis’in kız kardeşinin adının da Kelly olması da bu iddiayı güçlendiriyor.

Filmin müziklerini besteleyen Rich Vreeland, Jay’in okulda Hugh’ı aradığı sahnede anonsu yapan kişi.

Film, gençlik bunalımına da göndermeler yapıyor. Jay’in bacağına sırayla dizdiği çimenler, faça atmaya bir gönderme.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Yönetmen David Robert Mitchell, prezervatif kullanmanın ya da eşcinsel ilişkinin, lanetin aktarılmasını engellemediğini söyledi.

Filmde devasa bir “yaratığı” canlandıran Mike Lanier, gerçekte 2 metre 30 santim boyunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.