Kış Uykusu (Winter Sleep)

Kis UYkusu aka Winter Sleep

TÜR: Dram. SÜRE: 196 Dk. ÜLKE: Türkiye, Fransa, Almanya. YAPIM YILI: 2014. imdb: 8,5. rottentomatoes: %88.

Haluk Bilginer’in nefis bir oyunculuk sergilediği ve Nuri Bilge Ceylan’ın önceki filmlerine göre daha fazla diyalog ve daha az kamera odaklanması içeren Kış Uykusu, mutsuzluk çemberinde boğulan zengin ve fakir insanların, hayata bakış açılarını konu alan, başarılı bir drama filmi.

Konu

Aydın (Haluk Bilginer) emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra Peri Bacalarında, sahibi olduğu küçük bir oteli işleterek günlerini geçirmektedir. Hayatında ise iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk olan genç karısı Nihal (Melisa Sözen) ve boşanmış olan kız kardeşi Necla (Demet Akbağ).

Hakkında

Anton Chekhov’un kısa hikâyelerinden esinlenerek, Kış Uykusu’nun senaryosunu Ebru Ceylan ve Nuri Bilge Ceylan yazdı ve yönetmen koltuğuna Nuri Bilge Ceylan oturdu.

İlk gösterimi Cannes’da yapılan film, ödül töreninde ise Altın Palmiye ve FIPRESCI ödüllerinin sahibi oldu. Böylece yapım, Yılmaz Güney’in Yol filminden sonra Altın Palmiye kazanan ikinci Türk filmi olmayı başardı.

imdb’de 15bin kişinin oy ortalaması 8,5 olan yapım, rottentomatoes’da %88 taze olarak değerlendiriliyor.

Film, 3,7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Nuri Bilge Ceylan, kurgu aşamasına girdiğinde elinde 200 saatlik materyal vardı. Filmin ilk hali 4,5 saatlik olacaktı fakat “çok sıkı” çalışarak 3 saat 15 dakikaya indirmeyi başardı.

Haluk Bilginer, yoğun tiyatro programı nedeniyle 3 kez Nuri Bilge Ceylan’ın rol teklifini kabul etmedi. Oyuncuda ısrarlı olan Ceylan, tüm çekim programını Bilginer’e göre ayarladı.

Kış Uykusu, Cannes’da Altın Palmiye ödülünü kazanan en uzun film.

Çekimler kış mevsiminde iki ay boyunca Kapadokya’da, sonrasında da dört hafta boyunca İstanbul’daki stüdyoda gerçekleştirildi. Çekimlerde Sony F65 kamera kullanıldı.

Filmin sonunda isim yer almasa da, en.wikipedia’ya ve imdb’ye göre filmin senaryosu yazılırken, Anton Chekhov’un Eş (The Wife) ve Mükemmel İnsanlar (Excellent People) adlı kısa öykülerinden yararlanıldı.

Filmdeki yabani at yakalama sahnesi yüzünden, Prof. Dr. Orhan Kural, hayvanları koruma kanununa muhalefet ve kanun dışı avcılığa özendirdiği gerekçesiyle Nuri Bilge Ceylan ve film ekibinin cezalandırılması istemiyle, 30 Haziran 2014’te suç duyurusunda bulundu ve soruşturma başlatıldı.

Filmin afişi, I. Glazunov’un Dostoyevski’nin ‘Netochka Nezvanova’ isimli romanı için çizdiği resimden ilham alındı. Tablonun orijinali Nihal’in odasında da yer alıyor.

Film Türkiye’nin 87. Oscar ödülleri için Yabancı Dilde En İyi Film adayıydı.

Nuri Bilge Ceylan, 2002’de Uzak (Distint) ve 2011’de Bir Zamanlar Anadolu’da (Once Upon a Time in Anatolia) ile iki kere Cannes’da ikincilik ve 2008’de Üç Maymun (Three Monkeys) ile En İyi Yönetmen ödüllerinin sahibi oldu.

Filme Eurimages’dan 450.000 euro’luk destek aldı.

Senaryo 285 sayfa idi.

Senaryo 6 ayda yazıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.