The Killing (Son Darbe)

The Killing aka Son Darbe

TÜR: Suç, Gerilim, Kara Film. SÜRE: 85 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1956. imdb: 8,1. rottentomatoes: %97.

Tarantion’nun çıkış filmi olan Rezervuar Köpekleri’nin (Reservoir Dogs) senaryosunu yazarken esinlendiği ve Stanley Kubrick’in film dünyasına adım atma filmi olan Son Darbe, başarılı bir suç, gerilim filmi.

Oldukça ayrıntılı bir şekilde düşünülmüş bir soygun planını konu alan filmde, sahnelerin zamana göre aksak bir sırayla verilmesi oldukça yaratıcı.

Konu

Kıdemli bir soyguncu olan Johnny Clay (Sterling Hayden), hipodrom gişesinden 2 milyon dolar çalmak için son derece ayrıntılı bir plan yapar ve tüm ekip elemanlarıyla sıkı bir şekilde çalışmaya başlar. Fakat ilk hata, hipodrom gişesinde çalışan görevli George Peatty’nin (Elisha Cook Jr.), eşi Sherry’e (Marie Windsor) planın bir kısmını anlatmasıdır.

Hakkında

Lionel White’ın 1955’de yayınladığı Clean Break adlı romanından Stanley Kubrick ve Jim Thompson tarafından uyarlanan Son Darbe’yi, Stanley Kubrick yönetiyor.

Film, BAFTA’da En İyi Film ödülüne aday olmuş ve 320 bin dolar bütçeyle çekildi.

İmdb’de 8,1 ortalama puanı olan film, rottentomatoes’de hakkında yazılan 35 eleştirinin 34 tanesinde olumlu yorum alarak %97 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Zaman konusunda doğrusal olmayan anlatım tarzı Stanley Kubrick’in başına büyük bir problem oldu. Kurgu bittikten sonra yapılan ilk test gösterimi çok zayıf bulundu. Bunun üzerine Kubrick, filmin anlatımını doğrusal bir şekilde tekrar kurguladı. Ama hikâye daha kafa karıştırıcı bir hal aldı. Sonunda Kubrick filmin ilk kurgusunu yayınlamaya karar verdi ve bu tarzı yaklaşık 40 yıl sonra Tarantino’nun büyük başarısında ilham kaynağı oldu.

Sterling Hayden rolü karşılığında 40 bin dolar para aldı. Kubrick ise yönetmenliği için hiç para almadı.

Kirk Douglas filmden çok etkilendi ve bir yıl sonra yayınlanacak ve bir başyapıt olacak olan Zafer Yolları (Paths of Glory) için Stanley Kubrick’le çalışmaya karar verdi.

Filmdeki anlatıcı stüdyonun baskısı ile eklendi. Kubrick bu fikirden nefret etse de anlatıcıyı filme dâhil etti.

Film 24 günde çekildi.

John Clay’in (Sterling Hayden), Maurice Oboukhoff’e (Kola Kwariani) planda bir rol teklif ettiği New York’daki satranç salonu, yönetmen Kubrick’in düzenli olarak satranç oynadığı mekân.

United Artists, Richard Fleischer’in Bandido filmini daha fazla ön plana çıkartmayı ve Son Darbe’yi daha arka plana itmeyi tercih etti. Bu da filmin gişede başarısız olmasını sağladı ama buna rağmen film Kubrick’in ünlenmesinde ilk adım oldu.

Filmin 320 bin dolarlık bütçesi o yıllar için oldukça düşük bir meblağ.

Filmin sanat yönetmenliğini Kubrick’in o günlerdeki eşi Ruth Sobotka yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.