The Kid (Yumurcak)

The Kid aka Yumurcak

TÜR: Komedi, Aile, Dram. SÜRE: 68 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1921. imdb: 8,4. rottentomatoes: %100.

Charlie Chaplin’in yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrolünü üstlendiği, 1921 yapımı sessiz film, Yumurcak, tek kelimeyle nefis bir komedi drama filmi.

İzlerken birçok bölümünde yüksek tonda kahkaha attığınız ve neredeyse 100 yaşında olan filmde, Chaplin kadar 7 yaşındaki Jackie Coogan’ın oyunculuğu da oldukça başarılı.

Konu

Çocuğunun babası olan genç ressam tarafından yüzüstü bırakılan bir Kadın (Edna Purviance), bebeğine (Jackie Coogan) bakamayacağına karar verip, onu zengin muhitindeki bir evin önünde bulunan lüks arabanın içine bırakır. Kısa bir süre sonra yaptığından pişmanlık duyup çocuğunu almak için geri döndüğünde arabanın iki hırsız tarafından çalındığını öğrenip yıkılır. Arabayı çalanlar bebeği fark ettiklerinde onu fakir mahallelerin birinde sokağa bırakmışlardır. Oradan geçmekte olan Başıboş bir Adam (Charles Chaplin) çocuğu sahiplenmek zorunda kalır.

Hakkında

Yumurcak’ı Charles Chaplin yazdı, yönetti, yapımcılığını üstlendi ve müziklerini besteledi.

Film tek ödülünü 2011’de ABD Ulusal Film Arşivi tarafından “kültürel, tarihsel ve estetik değer” taşımasından ötürü aldı.

250 bin dolar bütçesi olan Yumurcak, 2,5 milyon dolarlık gişe hasılatıyla, Mahşerin Dört Atlısı (The Four Horsemen of the Apocalypse) filminden sonra 1921’in en fazla gişe yapan filmi olmayı başardı.

Ivır Zıvır

Filmde Başıboş Adam’dan zorla alınıp ıslahhaneye götürülmeye çalışılan Yumurcak’ın ağladığı sahnenin çekimlerinden önce, Charles Chaplin, 7 yaşındaki Jackie Coogan’a “eğer bu sahnede ağlamazsan seni gerçekten ıslahhaneye götürürüm” diye tehdit ettiğini söyledi.

Yapımcı şirket, “6 makara” ücreti konusunda anlaştığı Chaplin’e “2 makara” ücreti (yaklaşık 500 bin dolar) ödeyerek oyuncuyu kandırmaya çalıştı. Bunun üzerine Chaplin, filmin tamamlanmamış haline el koyup, yapımcı şirketle daha önce anlaştıkları 1, 5 milyon dolar + kiralama gelirlerinin yarısı ve filmin 5 yıl sonraki veraset hakları karşılığında anlaşana kadar geri vermedi.

Yayın hakları konusunda yaşanan yasal sorunlar nedeniyle yıllar içinde film “herkese açık” konumuna düştü. Bu yüzden filmin bir sürü farklı (ki büyük çoğunluğu kötü kurgulandı ya da kalitesiz görüntüye sahip) versiyonu yayınlandı.

Filmin ana tema müziği Tchaikovsky’nin 6. Senfoni’sinden alındı.

Filmin çekim ortalaması 53:1 (yaklaşık 3000 dakika) ve bu oran Chaplin’in yaptığı filmler arasında en yüksek değer.

Charles Chaplin filmin çekimleri sırasında ilk eşi Mildred Harris’ten boşandı.

Filmde 5 yaşında bir çocuğu canlandıran Jackie Coogan, “büyüyünce” 1960’lardaki Adams Family dizisinde Amca Fester’ı oynadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.