Fury

Fury

TÜR: Aksiyon, Drama, Savaş. SÜRE: 134 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 7,7. rottentomatoes: %77.

Vietnam Savaşı’yla ilgili filmlerden alışkın olduğumuz, sıtkı sıyrılmış, kafayı kırmak üzere olan, kendine buyruk asker profilini II. Dünya Savaşına uyarlayan ve aynı zamanda bir “tankçı güzellemesi” olan Fury, etkileyici görüntüleri, sağlam çatışma sahneleri, gerçekçi atmosferi ve başarılı oyunculuklarıyla, (klişe ve mantıksız gelen birkaç sahneyi bir kenara itersek) güzel bir savaş drama filmi.

Tanklar arasında yaşanan çarpışma sahnesinde tanklara saygı duyuyor ve ani saldırı/patlama sahnelerinde kendinizi savaşın içinde hissediyorsunuz.

Konu

İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde, savaşa Amerikan ordusundan katılan ve beş askerden oluşan küçük bir ekip, zırhlı tanklarıyla Avrupa kıyılarına doğru ilerlemektedir. Grubun önderi Komutan Wardaddy’nin (Brad Pitt) Avrupa’nın tamamını yıkıma uğratan bu savaştaki son görevi, askerlerini Nazi birliklerinin kuşatması altında olan bu bölgeden sağ salim çıkarabilmektir.

Hakkında

Fury’yi David Ayer yazıp yönetti.

Film, rottentomatoes’da %77 taze olarak değerlendiriliyor.

68 milyon dolar bütçesi olan film 212 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Ayer, senaryoyu yazarken, savaşa katılmış aile büyüklerinin anılarından ve Belton Y. Cooper’ın kaleme aldığı ve II. Dünya Savaşı’ndaki Amerikan Zırhlı kuvvetlerini anlatan Death Traps gibi kitaplardan esinlendiğini ifade etti.

Ayer, II. Dünya Savaşı savaşındaki ortamı, olabildiğince gerçek bir şekilde beyaz perdeye aktarmayı hedefledi.

Tiger 131 tipi tank, filmde kullanılmak üzere İngiltere’deki Bovington Tank Müzesi’nden kiralandı. 1946’dan bu yana beyaz perdede ilk kez gerçek bir Tiger 131 kullanıldı ve bu tank aynı zamanda dünyadaki çalışan tek Tiger I tipi tank.

Film yayınlanmadan önce Guardians of Peace adlı hacker grubu tarafından 27 Kasım 2014 tarihinde çalınıp, internete sızdırıldı. Film 3 günde toplam 1,2 milyon kere indirildi.

Filmde kullanılan II. Dünya Savaşı ekipmanların neredeyse tamamı müzelerden temin edildi.

Shia LaBeouf (Boyd ‘Bible’ Swan) dişini kendisi söktü ve çekimler sırasında hiç duş almadı.

Brad Pitt (Don ‘Wardaddy’ Collier) ve Jon Bernthal’ın (Grady ‘Coon-Ass’ Travis) saç kesimleri II. Dünya Savaşı sırasındaki askerlerin normal saç kesimlerine uygun değiller. Fakat çok fazla savaş tecrübesi olan askerler arasındaki en popüler saç şekillerine bakarak bu kesimlere karar verildi.

Brad Pitt ve Shia LaBeouf, Scott Eastwood ile neredeyse gerçekten kavga ettiler. Eastwood’un çiğnediği tütünü tankın içine tükürmesi Pitt ve LaBeouf tarafından “evlerine” saygısızlık olarak nitelendirildi ve tartışmaya başladılar. Aralarındaki gerilim iyice artarken, Eastwood’un oynadığı karakterin tanka tükürmesinin senaryoda yer aldığını öğrenip tartışmaya son verdiler.

II. Dünya Savaşı’nda görev alan gerçek subayların 20li yaşların ortalarında olduğu düşünülürse, 50 yaşındaki Brad Pitt subay rolü için yaşlı kalıyor. Ama bir yandan yaşı, beline taktığı silahı ve uzun süredir askeriyeye hizmet ettiğinden bahsedilmesi, Pitt’in oynadığı karakterin, I. Dünya Savaşı’na katılmış tecrübeli bir asker olduğunu gösteriyor. Aynı şekilde Pitt’in filmde Almanca bilmesi de bu düşünceyi destekliyor.

Michael Peña’nın canlandırdığı karakterin lakabı olan “Gordo”, İspanyolcada “şişman” anlamına geliyor.

Brad Pitt, Oxfordshire, İngiltere’deki çekim zorlukları konusunda: “yiyecek istihkakı yoktu, duş yoktu ve sürekli yağmurda uyuyorduk. Sefildi ama biz memnunduk” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.