The Hobbit: The Battle of the Five Armies 3D (Hobbit: Beş Ordunun Savaşı)

Hobbit, The Battle of the Five Armies aka Bes Ordunun Savasi

TÜR: Macera, Fantezi. SÜRE: 144 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 7.6. rottentomatoes: %60

Beklenmedik Yolculuk (An Unexpected Journey) ve Smaug’un Çorak Toprakları’nın (The Desolation Of Smaug) devamı olan Beş Ordunun Savaşı, rottentomatoes’da yer alan eleştirilere göre, Hobbit serisinin en düşük puanına (%60) sahip macera/fantezi filmi.

Buna rağmen, üçlemenin finali olduğu için seyredilmesi gereken bir yapım.

Savaş sahneleriyle dolu, bol aksiyonlu filmin nerdeyse sıfır kan içermesi ve bilgisayar efektiyle yaratılan karakterlerin bazı sahnelerde, fazlaca sırıtmaları filmin negatif yönlerinden birkaçı. Enerjisi, hareketi ve şaşırtıcı sahneleri ise filmin pozitif yanlarından bazıları.

Konu

Cüceler anavatanlarını Smaug’dan geri almalarına karşın, farkında olmadan dünyaya kötü bir güç salmışlardır. Kızgın olan Smaug, Göl Kasabası’ndan gazabını alacaktır. Ancak bundan daha büyük tehlikeler vardır. Sauron, Yalnız Dağ’a Ork lejyonlarını sessiz bir saldırı için göndermiştir. Bunu da Gandalf’tan başka kimse bilmemektedir. Karanlık, giderek çoğalan çatışmanın üzerine doğru büyürken, Cüceler, Elfler ve İnsanlar bir şeye karar vermelidir: ya birlik olacaklar, ya da yok olacaklardır. (tr.wikipedia)

Hakkında

J.R.R. Tolkien’in 1937’de yayınladığı Hobbit romanından Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson ve Guillermo del Toro tarafından uyarlanan Hobbit: Beş Ordunun Savaşı’nı Yeni Zelanda’lı yönetmen Peter Jackson yönetti.

Beş Ordunun Savaşı, Oscar’da En İyi Ses Kurgusu ve BAFTA’da En İyi Görsel Efekt ödülüne aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’da %60 taze olarak değerlendirildi.

250 milyon dolar bütçesi olan film, 951 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

San Diego Comic-Con International’da (San Diego Çizgi Roman Fuarı) yapılan film paneline katılmak için, bazı film fanları, bir gün önceden fuar merkezinin dışında kamp yaptılar. Gecenin bir yarısında uyandıklarında karşılarında Andy Serkis (Gollum) ve Lee Pace’i (Thranduil) görüp şaşkına dönen fanlar, iki yıldız oyuncuyla saatlerce fotoğraf çekinip laklak ettiler. Bu yoğun programdan ötürü yorgun düşen Pace, fanlardan birinin yatağını paylaştı.

Lee Pace’in anne babası sette onu ziyarete geldiklerine, Peter Jackson filmde oynamalarını teklif etti ve onlar da Laketown köylüsü rolünde birkaç sahnede yer aldılar. Pace, çekimlerin ardından, anne babasının, rollerini çok abartılı oynadıkları için kurguda çıkarılacaklarını düşündüğünü ifade etti.

Elf Thranduil’un (Lee Pace) bindiği hayvan bir taçboynuzlu geyik / sığın / mus.

Çekimler sonrası oyuncular set malzemelerinden bazılarını hatıra olarak aldılar. Martin Freeman (Bilbo), kılıcını ve takma kulaklarını, Richard Armitage (Thorin), ork kılıcını ve Lee Pace, elf kılıcı ve şemsiyeliğini aldı.

Üçlemenin tamamında yer alan Cate Blanchett, sette sadece 8 gün bulundu.

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit üçlemelerinin tamamında oynayan sadece iki oyuncu var; Ian McKellen ve Cate Blanchett.

5 Ordunun Savaşı kitabın sadece bir bölümünü işgal ediyor.

Üçlemede Legolas’ın babası Thranduil’i canlandıran Lee Pace 35, “oğlu” Orlando Bloom ise 37 yaşında.

Ian Holm ve Christopher Lee’nin sahneleri, her iki oyuncunun da sağlık nedenleri yüzünden Yeni Zelanda’ya uçmalarında sıkıntı olabileceği düşünülerek, Londra’daki stüdyoda çekildi.

Legolas karakteri kitapta yer almıyor. Fakat filmde babası Thranduil’dan daha önemli bir rol üstleniyor.

2 saat 24 dakikalık film, Peter Jackson’ın 6 orta dünya filminin en kısası.

Filmin tanıtımı kapsamında 11 Aralık 2014’de, Stephen Colbert şov programında, Ejderha Smaug ile bir söyleşi yapıldı. Smaug’u üçlemede de olduğu gibi Benedict Cumberbatch seslendirdi.

Yüzüklerin Efendisi üçlemesi tamamlandıktan sonra Peter Jackson Evangeline Lilly’le tanışıp onu çok beğendi ve bir sonraki JRR Tolkien uyarlamasında onu da kadroya dâhil edeceği sözünü verdi. Jackson bir gün Lilly’i aradı ve Hobbit’te (kitapta olmayan ve kendisinin yarattığı) Tauriel karakterini oynaması teklifinde bulundu.

Filmde Bard’ın (Luke Evans) “çocuklarım nerede?” sorusuna bir kadın, “Taş Sokağındaki pazarda gördüm” cevabını veriyor. “Taş Sokak” aslında filmin büyük bir bölümünün çekildiği Wellington’daki stüdyonun adı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.