Bu sezon Süper Lig ve 1. Lig’de yasa gereği (mecburi olarak) Passolig adı verilen e-bilet sistemi uygulanıyor. Böylece, tribünde maç izlemek isteyen futbolseverlerin, önce taraftarı oldukları takımı seçip (niyeyse) yıllık aidatı ödeyerek (arkasında Aktif Bank’ın bulunduğu) sisteme üye olması, sonrasında da bu (mecburi) “banka kartı” ile (turnike geçiş parası eklentili) kombine ve/veya bileti satın alması gerekiyor.
Sezon öncesi bazı kulüpler, kombinelerini sadece kendi taraftarlarına satmak istediler. TFF bu konuda jet hızıyla bir basın açıklaması yaparak; her kulübün kombinesini tüm Passoliglilere satmakla yükümlü olduğunu ve bunu yapmaması durumunda yasal uygulamalar yapılacağını söyledi.
Galatasaray, Süper Lig’in 13. Haftasında oynadığı Torku Konyaspor maçındaki kötü tezahürat nedeniyle, PFDK tarafından, “1 maç tribün kapatması” cezası aldı. Buna göre Sarı-Kırmızılı taraftarlara, Ankara’da oynanacak olan Gençlerbirliği maçında tribün ayrılmayacak ve bilet satılmayacak. Passolig bu işlemi yaparken, bilet almak isteyen taraftarın elindeki Passoligin takım hanesinde yazana bakıyor. Fakat ortada bir hata var; sezon öncesi TFF’nin basın açıklaması nedeniyle birçok Galatasaray’lı taraftar (kombine ücreti, 3 İstanbul takım maç biletlerinden daha ucuz olduğu için), Gençlerbirliği kombinesi almış durumda. Ve haliyle bu akşam oynanacak maça “Gençlerbirliği tribününden” giriş yapacaklar.
Aslında son yıllarda Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe taraftarları, Gençlerbirliği kombinesi alarak, üzerlerinde formalarıyla tribüne girip, maratonun sağındaki, saatli tribünün telleri ile polislerin arasında toplanıp, gerginlik yaratarak, polisin dikkatini çekmeye ve akabinde tuttukları takımın tribününe geçmeye çalışıyorlar. 2012-2013 sezonunda Beşiktaşla Ankara’da oynanan maçta, maraton tribünündeki gerginlik hat safhaya ulaştı ve genelde Gençlerbirliklilerin “sağduyuyla” (ya da ‘ya sabır’ çekerek) önledikleri fiziksel olaylar yaşandı. Araya polisler girip Beşiktaşlıları korudu ve Gençlerbirliği taraftarlarını copladı. Akabinde Siyah-Beyazlı taraftarlar istediklerini elde etti ve polis eşliğinde “kendi” tribünlerine geçtiler.
Son yıllarda yaşananların Türkiye futbolunun değerini bayağılaştırması yetmiyormuş gibi bir de Passolig dayatmasıyla seyirci sayısında ciddi bir azalma gözlenmekte. Hürriyet Gazetesinden Sercan Sapanatan’ın 22 Kasım 2014’de kaleme aldığı “Bir Borussia Dortmund 5 şampiyonumuza bedel” yazısında belirttiği rakamlara göre; bu sezon seyirci sayısı yüzdesel olarak en fazla düşen takım (tüm taraftar gruplarının Passolig boykotu uyguladığı için), %90 (2013-2014 ortalaması 8938 kişi, 2014-2015 ortalaması 875 kişi) ile Gençlerbirliği.
Kırmızı-Siyahlıları %82 düşüşle renkdaşı Gaziantepspor ve %69 ile Eskişehirspor takip ediyor. Kasımpaşa %68, Erciyesspor %64, Galatasaray %63, Rizespor %57, Fenerbahçe %56, Sivasspor %51, Bursaspor %43, Trabzonspor %36, Karabükspor, Akhisar ve Beşiktaş’ta %35 düşüş var. Buna karşılık, (muhtemelen yeni stadyumun pozitif etkisiyle) Konyaspor’un seyirci sayısı, geçen sezona göre %8 oranında artmış durumda.
Bu rakamların ve son yıllarda Ankara’da oynanan Galatsrayfenerbeşktaş maçlarında yaşananların ışığında; akşam oynanacak olan Gençlerbirliği maçında Galatasaraylıların “hülle yaparak” TFF’nin kendi yasağını, kendi uygulaması olan Passolig’le deleceğini, Alkaralar tribününde (muhtemelen) çoğunlukta olacaklarını ve maalesef olaylar yaşanabileceği gün gibi ortada.
Peki, o zaman sormak lazım, e-bilet uygulamasına geçilmesinin sebebi, tribünlerdeki olayları engellemek değil miydi? Ve akşam tribünde bir şeyler yaşanırsa bunun sorumlusu kim olacak?
Eklenti Notu (27 Aralık 2014): Maç günü Gençlerlilerin az olduğu Gençlik Parkı tarafındaki kale arkasında 200 kadar Galatasaraylı toplandı. Maratondakiler ise ortamı gerdikten sonra, bir şekilde polislerin kapıları açması ile yasak olan deplasman tribünü Saatli’ye geçiş yaptılar. Gençlerbirliklilerin sağduyusu ile büyük olaylar yaşanmasa da, bu açığın iki azılı rakip arasında kullanılması durumunda yaşanacakları varın siz düşünün.