Batman Begins (Batman Başlıyor)

Batman Begins aka Batman Basliyor

TÜR: Aksiyon, Macera. SÜRE: 140 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2005. imdb: 8.3. rottentomatoes: %85

Batman Başlıyor, DC Comics’in en meşhur karakterlerinden Batman’in Christopher Nolan’ın elinde devleşerek beyaz perdeye aktardığı üçlemenin ilk filmi. Nolan, Batman Başlıyor’la seyircileri, göz kamaştırıcı devam filmleri olan Kara Şövalye (The Dark Knight) ve Kara Şövalye Yükseliyor’a (The Dark Knight Rises) hazırlıyor.

Konu

Genç Bruce Wayne (Gus Lewis) ve Rachel Dawes (Emma Lockhart), Wayne Malikanesi’nin dışında koşarlarken, Bruce, Rachel’ın elinde ne olduğunu merak eder ve ne olduğunu göstermesini rica eder. Rachel avucunu açar ve Bruce onun elindeki taşı alıp kaçmaya başlar. Ardından bir yere saklanıp, Rachel’ın onu aramasını izler. Bruce saklandığı yerden bir mağaraya düşer ve Rachel malikâneye yardım istemeye gider. Thomas Wayne (Linus Roache) oğlunu oradan kurtarır ve malikâneye götürür. Akşam, Bruce ve ailesi, oyuncuların yarasa olarak giyindikleri bir gösteriye gider. Yarasalardan rahatsız olan Bruce, babasına dışarı çıkmak istediğini söyler. Wayne ailesi gösteriyi terk edip dışarı çıkarlar. Onlar yürürken Joe Chill (Richard Brake) adlı bir hırsız tabancasıyla ilk önce Martha’yı (Sara Stewart) sonra da Thomas’ı vurup kaçar. Thomas ve Martha Wayne’nin cenazesinden sonra William Earle (Rutger Hauer), Bruce’a şirketin emin ellerde olduğunu söyler.

Hakkında

Christopher Nolan ve David S. Goyer’ın senaryosunu yazdığı Batman Başlıyor’u Christopher Nolan yönetti.

rottentomatoes’da %85 taze olarak değerlendirilen film, 8.3 ortalama puanıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

Film 2006 Oscar’larından En İyi Sinematografi ödülüne aday gösterildi.

150 milyon dolar bütçesi olan film 375 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Filme tam puan veren New York Post’tan Kyle Smith “Dönemin en büyük filmi. Gerçekçi olduğu için çok büyük” diye yazdı. Richard Roeper filmin “Şimdiye kadar yapılmış en iyi Batman filmi” olduğunu söyledi. Edge Boston’dan David Foucher, filmi “Yarasa için yeni bir başlangıç… Ve görülmesi gereken bir yaz filmi” olarak tanımladı. Entertainment Weekly’den Lisa Schwarzbaum, filmin kendinden emin bir şekilde orijinal olduğunu ve temiz bir yorumunun bulunduğunu belirtti. David Ansen, Nolan’ın seriyi yeniden harekete geçirme hareketinin başarılı olduğunu belirtti.

MTV’den Shawn Asler, Batman Başlıyor ‘dan sonra birçok tekrar çevrimin gösterime gireceğini ve türün artık daha karanlık bir tona bürüneceğini söyledi.

Ivır Zıvır

1997 yılında gösterime giren Batman & Robin filminden sonra, birçok devam filmi projesi gündeme geldi. Film için çalışmalara 2003 yılında başlayan Christopher Nolan ve David S. Goyer, temelinde insanlık ve realizmin olduğu, daha karanlık ve gerçekçi bir hikâyeyi hedeflediler. Amaç, izleyicinin Batman ve Bruce Wayne’i önemsemesiydi. Çekimlerin Chicago ve İngiltere’de gerçekleştiği filmde, bilgisayar desteğinden çok az düzeyde yararlanıldı. Batmobile ve Yarasa kostümü film için yeniden yaratıldı. Filmin hikâyesi oluşturulurken klasik Batman: The Man Who Falls, Batman: Year One ve Batman: The Long Halloween çizgi romanlarından esinlenildi.

Christian Bale’in giydiği Batman kostümü oldukça rahatsız ediciydi. Fakat bu durum Bale’in kostümü giyindiği zaman Kara Şövalye’nin ruh haline bürünmesini kolaylaştırdı.

Chicago’nun sokaklarında çekilen sahneleri sırasında bir kişi Batmobile’a çarptı. Neredeyse sarhoş olan sürücü kazadan sonra, “Kara Şövalye’nin aracını görünce uzaylıların dünyayı ele geçirdiklerini sanıp telaşlandım” dedi.

Ken Watanabe’nin (Ra’s Al Ghul) filmde kullandığı lisan ne Japonca ne de Tibetçeydi. Oyuncu rolü için atmasyon bir dil yarattı.

Christian Bale, 2009’daki bir röportajında, uyanıp Michael Caine ve Morgan Freeman’ın onu beklediğini gördüğü sahnenin çekiminden önce kendini rol için hazırlarken uyuya kaldığını ve Caine’in göğsünü dürterek, “şuraya bak! Bu uyuyanın önde gideni!” sözleriyle şaşkın bir şekilde uyandığını söyledi.

Yönetmen Christopher Nolan, Cillian Murphy’nin (Crane) mavi parıltılı gözlerinden etkilenerek, Crane’in gözlüklerini takmaması için bir yol/sebep bulmaya çalıştı.

Christian Bale ve Liam Neeson’ın, donmuş göl üstünde dövüştükleri sahnenin çekimleri sırasında ayaklarının altından gelen kırılma seslerini duydular. Bir gün sonra göldeki buz tabakasının tamamen erimişti.

Christian Bale çekimler sırasında birçok dublör kullansa da, Batmobile’ın yanına hiçbirini yaklaştırmadı.

Batman Başlıyor’un senaryosu yazılırken, Michael G. Wilson ve Barbara Broccolli’nin James Bond karakterini yeniden ele alıp daha karanlık ama daha gerçekçi bir şekle soktukları senaryolardan esinlendiler.

2006 yılında, Forbes’in en zengin 15 kurgusal karakter listesinde Bruce Wayne, 6,8 milyar dolarlık servetiyle 7. sırada yer aldı.

Christopher Nolan, çekimlerden önce tüm ekibe Ölüm Takibi’nin (Blade Runner) özel bir gösterimini yaptı. Filmden sonra Nolan ekibe, “işte biz de, böyle bir Batman yapacağız” dedi.

1989’daki Batman’in yönetmeni Tim Burton ve başrol oyuncusu Michael Keaton, Batman Başlıyor’u çok etkileyici bulduklarını söylediler.

Bale, Moviefone’a verdiği bir röportajda, bir arkadaşından ödünç aldığı, Grant Morrison ve Dave McKean’ın Arkham Asylum çizgi romanını okuduktan sonra ajansını arayıp, “eğer bir Batman filmi yapılırsa oynamak istiyorum!” dediğini söyledi.

Christian Bale, Christopher Nolan’ın Batman rolü için görüştüğü ilk aktördü.

Batman Başlıyor, Christopher Nolan’ın imdb’nin en iyi 250 film listesinde olan 7. filmi oldu. Diğer altı film şöyle; Kara Şövalye (The Dark Knight), Başlangıç (Inception), Akıl Defteri (Memento), Prestij (The Prestige), Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) ve Batman Başlıyor (Batman Begins).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.