The General (General)

The General aka General

TÜR: Aksiyon, Macera, Komedi. SÜRE: 67 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1926. imdb: 8,3 rottentomatoes: %93.

Sessiz film döneminin en başarılı yapımlarından biri olarak gösterilen ve Amerika İç Savaş’ı sırasında, 12 Nisan 1862’de yaşayan Büyük Tren Kovalamacası’nı (The Great Locomotive Chase) konu alan General, oldukça eğlenceli bir sessiz film.

Yapım, oldukça şaşırtıcı çekim tekniklerine ve bol kahkahalı sahnelere sahip.

Konu

Hayatında âşık olduğu iki şeyden biri trenler, bir diğeri de sevdiği kadın Marion Mack (Annabelle Lee) olan tren makinisti Gray (Buster Keaton), bir sefer dönüşü sonrası soluğu sevgilisinin yanında alır. Bu arada eve giren Marion’un abisi, babasına gururla, savaşın iyice kasabalarına yaklaştığını bu yüzden de askere yazılacağını söyler. Bunu duyan Marion, sevgilisinin de aynısını yapmasını ister. Fakat Gray’in askerlik başvurusu, makinistliğin askerlikten daha önemli bir meslek olduğu gerekçesiyle reddedilir. Bunun üzerine Marion ile arası açılan Gray, 1 yıl sonra garip bir şekilde kendisini ve Marion’u savaşın kucağında bulur.

Hakkında

Amerika İç Savaşı’nda asker olan William Pittenger’ın Büyük Tren Kovalamacası hakkındaki anılarından uyarlanan General’i, Clyde Bruckman ve Buster Keaton yönetti.

8,3 ortalama puanı olan yapım, imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

750 bin dolar bütçesi olan film, 1 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

750 bin dolar bütçesi olan filmin sadece 1 milyon dolar gişe hasılatı yapması ve kötü yorumlar alması üzerine yapımcı ve başrol oyuncusu olan Buster Keaton, büyük bir zarara uğradı ve MGM ile ağır bir anlaşma yapmak zorunda kaldı. Yapım, 1956’da yayın hakları konusunda yaşanan bir dava sonucunda, bir kere daha sinemalarda gösterime girdi ve büyük bir ilgi ve başarı elde etti.

Johnnie ve Annabelle’in trenin su deposunu doldurdukları sahne ile ilgili olarak, Marion Mack yıllar sonra bir röportajında, çekimler sırasında ıslanacağını bilmediğini çünkü Buster Keaton’ın ona sahnede olacaklarla ilgili hiçbir şey söylemediğini ifade etti. Bu yüzden oyuncunun sahnede ıslanırken ki şaşkınlığı gerçek tepkisiydi.

Buster Keaton, filmi olayın gerçekleştiği tren hattında çekmek istiyordu ve demiryollarından bu izni aldı. Fakat filmin komedi olacağını öğrenen demiryolları yetkilileri filmin çekim iznini iptal ettiler.

Final savaş sahnesinin çekimleri sürecinde nehrin kenarında ufak bir orman yangını yaşandı. Buster Keaton, çekim ekibi ve ekstra oyuncular çekimleri durdurup söndürmeye yardım ettiler.

Trenin köprüden düştüğü sahnede oyuncuların tepkileri gerçek tepkileriydi çünkü sahnede trenin düşeceğini bilmiyorlardı.

Keaton film çekimleri sırasında birçok kez kaza geçirip yaralandı. Hareket etmekte olan trenin üzerinde yaptığı birçok tehlikeli hamle dışında filmin en tehlikeli çekimi, Keaton’un trenin tekerlekler arasındaki bağlama çubuğuna oturduğu ve trenin hareket etmeye başladığı sahnede yapıldı.

Filmin en etkileyici sahnesi olan trenin nehre düşüş sahnesi çekildikten sonra tren enkazı 20 yıl boyunca turist akınına uğradı. II Dünya Savaşı sürecinde trenin enkazı çıkartıldı ve hurda demir olarak kullanıldı.

Tren çarpışma sahnesinde, mühendis yerine bir kukla kullanıldı. Fakat o kadar gerçekçiydi ki, kasaba halkı korku dolu çığlıklarla izlediler.

Savaş sahnelerini çekmek için Oregon Ulusal birliği’nden 500 ekstra oyuncu kullanıldı. Oyuncular önce Güneyli üniforması giydirilip soldan sağa doğru, sonra da Kuzeylilerin üniformalarını giydirilip sağdan sola doğru koşarken görüntülendiler.

General, Amerikan Film Enstitüsü’nün 2007’de yayınladığı En İyi 100 Amerikan Filmi listesinde 18. sırada yer aldı.

Buster Keaton, Oregon’daki demir hatlarının darlığı nedeniyle birçok çekimi Oregon dışında yaptı.

Trenin köprüden düştüğü sahne tek başına, sessiz sinema çağının en pahalı çekimiydi.

Buster Keaton, sürekli olarak en favori filminin General olduğunu ifade etti.

Dip Not: 6 Kasım 2014’de yayımlandı, 6 Ağustos 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.