Shame (Utanç)

Shame

TÜR: Dram. SÜRE: 101 Dk. ÜLKE: İngiltere. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,3. rottentomatoes: %79.

14 farklı ödül töreninde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi olan Michael Fassbender’in başrolü oynadığı ve 12 Yıllık Esaret (12 Years a Slave) ile En İyi Film Oscar’ını kazanan Steve McQueen’in yönettiği Utanç, yalnızlık, bağımlılık ve mutsuzluğu oldukça sert bir şekilde beyaz perdeye yansıtıyor.

Amerikan film ve dizi sektörü sayesinde, neredeyse dünyadaki herkesin bildiği şehir konumundaki New York’u daha önce hiç görmediğiniz bir şekilde betimleyen filmde, Carey Mulligan’ın Frank Sinatra’nın kıpır kıpır şarkısı New York New York yorumu filmin atmosferini çok iyi anlatıyor.

Konu

Otuzlarında, başarılı ve yakışıklı bir iş adamı olan Brandon (Michael Fassbender), titiz, düzenli ve son derece kibar ama insanlarla yakın ilişki kurmakta zorlanan ve hiperseksüalitesi olan bir adamdır. Ailesinden uzak olan Brandon’ın hiç yakın arkadaşı yoktur ve tek başına yaşamaktadır. Bir gece eve döndüğünde kız kardeşi Sissy (Carey Mulligan) ile karşılaşır. Erkek arkadaşından yeni ayrılmış olan Sissy’nin bir süre kardeşinin evinde kalmak istemesi, Brandon’ın hayatını ve düzenini altüst etmeye başlar.

Hakkında

2011 İngiltere yapımı Utanç’ı, 12 Yıllık Esaret (12 Years a Slave) ile En İyi Film dâhil 3 tane Oscar ödülü kazanan Steve McQueen yönetti ve senaryosunu Abi Morgan ile birlikte kaleme aldı.

68. Venedik Film Festivali’nde ilk gösterimi yapılan Utanç’ın, 36. Toronto, 49. New York, 55. Londra ve 34. Denver Film Festivallerinde de gösterimi yapıldı. Filmde oldukça başarılı bir performans sergileyen Michael Fassbender, 14 farklı ödül töreninde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu.

4,2 milyon Pound bütçesi olan Utanç, 11,2 milyon Pound gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Steve McQueen, İngiltere’de filmi için para bulamadığı için senaryodaki şehri New York olarak değiştirdi.

Brandon’ın lokantada kız kardeşinin “New York New York” yorumunu dinlediği sahnede, Carey Mulligan canlı performans sergiledi. Ve sahne bir kere de çekildi. Sabaha karşı üçte çekilen sahnede, James Badge Dale (David) ve Michael Fassbender (Brandon), ilk kez Carey Mulligan’ı dinledikleri için verdikleri tepkilerin hepsi gerçekti.

Film 25 günde çekildi.

Film içerdiği cinsel sahneler nedeniyle Amerika’da +17 olarak değerlendirildi.

Filmdeki en ilginç hata, Brandon’ın telefon numarası tuşladığı sahnede, telefon ekranında hesap makinasını kullanması.

Dip Not: 21 Kasım 2014’de yayımlandı, 22 Aralık 2014’de güncellendi.

Carey Mulligan – New York, New York

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.