TÜR: Bilim Kurgu, Macera. SÜRE: 169 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 8,7. rottentomatoes: %71.
Christopher Nolan’ın elinden çıkan tüm filmler gibi, Yıldızlararası da titiz bir çalışmanın ve disiplinli bir anlatımın eseri. Hans Zimmer’in gizemli ve tempolu müzikleri eşliğinde, Nolan’ın izleyiciyi nefes aldırmayan kurgusu ve ciddi anlatımı, ortaya oldukça iddialı bir atmosfer çıkartıyor. Yönetmen, 9. uzun metrajlı filminde de, izleyiciyi ekrana hapsetmeyi başarıyor. Uzun soluklu bir sahnenin ardından Sinema salonundaki seyircilerin, oyuncu ile aynı anda nefeslenmeleri de bu etkiyi çok iyi bir şekilde gözler önüne seriyor.
Filmin, anlatımı oldukça zor olan bir konuyu, bilimsel gerçeklerden ödün vermeden işlemesi de başlı başına takdire şayan bir durum.
Matthew McConaughey, Mackenzie Foy ve Jessica Chastain’in oyunculukları da oldukça başarılı.
Konu
Hasatların oldukça düştüğü, yağmur yağmayan ve kum fırtınalarının yaşandığı gelecekte, yiyecek sıkıntısı baş göstermektedir. Eski bir NASA pilotu olan Cooper (Matthew McConaughey), 10 yaşındaki kızı Murphy (Mackenzie Foy), oğlu ve ölen eşinin babasıyla birlikte mısır yetiştirmektedir. Kimse kulak asmasa da Murphy, odasında kendisiyle iletişime geçmeye çalışan bir hayaletin olduğuna inanmaktadır. Bir gün Cooper ve Murphy, odada binari kodlarla bırakılmış bir koordinat keşfederler. Koordinata vardıklarında Profesör Brand’ın (Michael Caine) yürüttüğü gizli bir NASA çalışmasının karargâhına ulaşırlar. Brand ve ekibi uzayda buldukları bir solucandeliğinden geçerek, insan ırkını devam ettirebilmek için yeni bir gezegen aramaktadırlar. Brand, Cooper’dan mekiği sürmesini ve daha önce gönderdikleri mekiklerden gelen değerlere göre yaşam şansı olan gezegenleri araştırmalarını ister.
Hakkında
Jonathan ve Christopher Nolan’ın senaryosunu yazdığı Yıldızlararası’nı Christopher Nolan yönetti.
5 dalda Oscar ve 4 dalda BAFTA’da aday gösterilen film, her iki ödül töreninde de En İyi Görsel Efekt dalında ödülü kucakladı.
Yapım, 8,8 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 filmi arasında yer alıyor.
165 milyon dolar bütçesi olan yapım, 673 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Amerikalı kuramsal fizikçi Kip Thorne’ın bilimsel konularda başyapımcı olduğu film, özellikle bilimsel gerçekçilik konusunda olumlu yorumlar aldı.
Nolan, 2013’ün başarılı filmlerinden Aşk’ın (Her) de görüntü yönetmeni olan Hollandalı-İsveçli Hoyte van Hoytema ile çalıştı.
Film yapımcısı Lynda Obst ve kuramsal fizikçi Kip Thorne 1997 yapımı Mesaj’ta (Contact) da beraber çalıştılar. 2006 yılında Steven Spielberg’in yönetmenliğinde “kâinatta birdenbire insanların başına gelebilecek en ilginç olay” temalı bir bilim kurgu filmi yapmak için işe koyuldular. 2007 yılında senaryo yazma işi Jonathan Nolan’a verildi. Yıllar içinde Spielberg’in kendi şirketini kurması üzerine Jonathan’ın önerisiyle Christopher Nolan 2012’de yönetmen olarak kadroya dâhil edildi.
Christopher Nolan, Yıldızlararası’nı yaparken, Metropolis (1927), 2001: A Space Odyssey (1968), Blade Runner (1982) ve Yıldız Savaşları’nın (1977) da aralarında bulunduğu birçok filmden etkilendiğini söyledi.
Kuzey Amerika’da ilk gün kazancı 17 milyon dolar olan filmi, izleyenlerin %52’si erkek ve %75’i 25 yaşından büyüktü.
Yıldızlararası, Christopher Nolan’ın imdb’nin en iyi 250 film listesinde olan 7. filmi oldu. Diğer altı film şöyle; Kara Şövalye (The Dark Knight), Başlangıç (Inception), Akıl Defteri (Memento), Prestij (The Prestige), Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) ve Batman Başlıyor (Batman Begins).
Solucandeliği ve kara delik konusunda Dr. Kip Thorne, görsel efekt başkanı Paul J. Franklin ve ekibiyle çalıştı. Thorne, ekibe Solucandeliği ve kara delik konusunda sayfalarca doküman ve teorik kaynak sundu. Ekip de bu bilgiler ışığında daha gerçekçi bir bilgisayar simülasyonu yaratmak adına yeni bir CGI programı kodladılar. Bazı karelerin render edilmesi 100 saatten fazla zaman aldı ve CGI program 800 TB veriye ulaştı. Tüm bu çalışmaların ışığında, Thorne, biri astrofizikçiler, biri de bilgisayar grafikçileri için olmak üzere iki tane bilimsel yazı yayınlandı.
Dr. Kip Thorne, filmin yapımı öncesinde, kesin olarak izlenmesi gereken hususlar konusunda iki tane doküman hazırlayarak, filmdeki hiçbir şeyin fiziksel kanunları ihlal edemeyeceğini ve tüm “çılgın” fikirlerin senaryo yazarları ya da yaratıcı zekadan değil bilimden gelmesi gerektiğini istedi. Christopher Nolan, filmin yapım aşamasına karışmadıkları sürece bu kurallara uyacağını belirtti. Ama böyle olmadı; Thorne, sadece ışık hızından daha hızlı seyahat etme konusunda, yaklaşık iki hafta boyunca Nolan’la konuştu.
Filmin önemli karakterlerinden biri olan TARS adlı robot bilgisayarla yaratılmadı ve “kukla” olarak canlandırıldı.
Filmdeki dev bulutlar, büyük fanlarla sentetik selüloz tozlar üflenerek oluşturuldu.
Solucandeliğinin Saturn’ün yakınında olma fikri, Stanley Kubrick’in 1968’de çevirdiği 2001: A Space Odyssey’den alındı. Kubrick, filmi uyarladığı Arthur C. Clark’ın kitabına göre filmin sonunda Saturn’ü kullanmak istemiş fakat o günlerdeki özel efekt teknolojisi, Saturn’ün çemberini yapacak kadar gelişmediği için Kubrick, Jupiter’i tercih etmek zorunda kalmıştı.
Christopher Nolan, müzikleri bestelemesi için Hans Zimmer’e film hakkında sadece bir sayfalık yazı verdi.
Christopher Nolan ve Hans Zimmer beşinci kez birlikte çalıştılar.
Filmde kâğıtla solucandeliğinin anlatıldığı sahnenin birebir aynısı 1997 yapımı Ufuk Faciası’ndan (Event Horizon) alındı.
Anne Hathaway, İzlanda’daki buzlu su içindeki astronot çekimleri sırasında hipotermiaya (beden ısısının düşmesi) yakalandı.
Film boyunca Cooper’ın ilk ismi söylenmiyor.
Buz gezegendeki parçalanmış robotun adı KIPP ve Kip Thorne’un adından üretildi.
Filmin uydurma adı “Flora’nın Mektubu”ydu ve Christopher Nolan’ın kızı Flora Nolan’ın adından alındı.
Bilimsel hata olarak, Astrobiyolog David Grinspoon, donmuş bulutların yer çekimi yüzünden havada asılı kalamayacağını söyledi. Ayrıca Cooper’ın filmde söylediği, “en yakın yıldız bin ışık yılından daha uzakta” sözü de yanlış çünkü en yakın yıldız 4,2 ışık yılı uzaklıktaki Proxima Centauri’.
Filmin müzikleri özellikle, Philip Glass’ın Koyaanisqatsi: Dengesiz Hayat (Koyaanisqatsi: Life Out of Balance) için bestelediği müziklerle büyük benzerlik göstermesi yüzünden birçok eleştiri aldı.