Edge of Tomorrow 3D (Yarının Sınırında)

Edge of Tomorrow aka Yarinin Sinirinda

TÜR: Aksiyon, Macera, Bilim Kurgu. SÜRE: 113 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 7,9 rottentomatoes: %90.

Güzel hikâyesi, anlatımı ve görsel efektleriyle Yarının Sınırında, başarılı bir aksiyon bilim kurgu filmi.

Konu

Avrupa’yı istila eden Mimik adındaki uzaylıların ilerleyişi bir türlü durdurulamamaktadır. Birleşik Savunma Gücü’nün başındaki General Brigham (Brendan Gleeson), Binbaşı William Cage’i (Tom Cruise) yüz binlerce asker ile birlikte bir gün sonra Fransa, Akdeniz ve İskandinavya’dan yapılacak olan büyük çıkartmada kameramanlarıyla birlikte “işgali pazarlamak” üzere görevlendirir. Görevi kabul etmek istemeyip kaçsa da, uyandığında Er Cage olarak çıkartmaya giden bir askerdir.

Hakkında
Hiroshi Sakurazaka’nın Tek Yapman Gereken Öldürmek (All You Need Is Kill) adlı mangadan, Jez Butterworth ve John-Henry Butterworth tarafından uyarlanan Yarının Sınırında’yı Doug Liman yönetti.

178 milyon dolar bütçesi olan yapım, 370 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde konu edinmese de uyarlandığı mangada, Rita’nın (Emily Blunt) neden yakın dövüş silahı kullandığı anlatılıyor. Rita, her yeniden uyandığında cephanesi bittiği ve bu yüzden öldüğü için, kendisi için daha uygun olan yakın dövüş silahı kullanmaya başlıyor.

Araba kovalama sahnesinde Emily Blunt, hızlı sürüş için eğitim almıştı ve işarete ulaşınca sağa dönmesi gerekiyordu. Fakat işareti kaçırdı ve arabayı sağdaki ağaca doğru sürdü. Sonraları bu kazanın çok komik ve aynı zamanda çok korkunç olduğunu söyledi. Neredeyse yan koltuktaki Tom Cruise’u öldürüyordu. Ama kaza sonrası her ikisi de gülmekten kendilerini tutamamışlardı.

Emily Blunt’ın iki eli üzerinde vücudunu yükselttiği “planche” hareketini yaptığı sahnede oyuncunun, harekette uzun süre kalmasına yardımcı olmak için çekim telleri kullanılması planlanıyordu. Fakat gerçekte, sahne çekimleri sırasında görevli, “Em, yoga hareketini göster” diye seslendi ve Emily hareketi kolayca yaptı.

Emily Blunt, 38 kilo ağırlığındaki çelik elbiseyi her giydiğinde acıdan ağlıyordu. Bir keresinde Tom Cruise ona, “böyle korkak gibi davranmayı kes artık” diyerek takıldı.

Çekimlerden bir ay sonra son rötuşların yapılması için oyuncular sete döndüklerinde Emily Blunt birkaç haftalık hamileydi. Daha çok yeni olduğu için rol arkadaşı Tom Cruise haricinde kimseyle durumu paylaşmadı. Sonraları Blunt, kocası John Krasinski ve bir yakın arkadaşları dışında hamile olduğunu ilk Cruise’un öğrendiğini söyledi.

Film, II. Dünya Savaşı’nın dönüm noktalarından biri olan Normandy çıkartmasının 70. yılı olan 6 Haziran 2014’te gösterime girdi.

Çekimlerine devam ettiği için katılmasa da Tom Cruise, çekim ekibi ve film çalışanlarına yapılan film kapanış partisi için 100 bin dolar harcadı.

Tom Cruise, Emily Blunt’ın uzun süre çalışmak istediği oyunculardan biri olduğunu ve yapımcılara Rita rolü için onu kendisinin önerdiğini söyledi.

Filmin ilk uyarlamasını Dante Harper yaptı fakat 2010’da çalışmasını 1 milyon dolar karşılığında Warner Bros’a sattı.

Yapımın adı birçok tanırım materyalinde ve medyasında Sürekli Yaşa Öl (Live Die Repeat) olarak kullanıldı.

Rita’nın çiftlik evinde kahveyi beğendiğini söylemesi aslında uyarlandığı mangaya bir gönderme. Mangada Rita, kahve bağımlısı babası nedeniyle küçük yaşlardan itibaren kahve içmeye başlayan bir kahve aşığı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Cage ile Rita’nın öpüşme sahnesi aslında senaryoda yoktu ve Tom Cruise ile yönetmen için de sürpriz oldu. Sonraları Emily Blunt, “Doğru olduğunu hissettim ve yaptım” dedi.

Mangaya göre Rita asla “yeniden başlatma” özelliğini kaybetmiyor ve başka birinin zamanı değiştirdiğini düşünüyor. Manganın sonunda Rita, her ikisinin birden zamanı değiştirebildiklerini ve düşmanın hiç kaybetmediğini anlıyor. Rita, tek zamanı değiştirenin Cage olması için kendisini öldürmesini istiyor. Savaş sonrası Rita ölüyor ve Cage canlı kalıyor.

Filmde aynı gün 26 kez yeniden yaşanıyor.

Dip Not: 11 Ekim 2014’de yayımlandı, 6 Ağustos 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.