Before Midnight (Geceyarısından Önce)

Before Midnight aka Geceyarısından Once

TÜR: Romantik, Dram. SÜRE: 109 Dk. ÜLKE: Amerika, İsviçre. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,9. rottentomatoes: %98.

9 yıl arayla yayınlanan Gün Doğmadan (Before Sunrise) ve Gün Batmadan’ın (Before Sunset) ardından serinin üçüncü filmi Geceyarısından Önce’de Jesse ve Celine’in ilişkilerini izlemeye devam ediyoruz. Ama bu sefer hikâye, ilk iki filmin masalımsı ve romantik atmosferinden çok uzakta, oldukça hüzünlü (ama ne yazık ki daha gerçek) bir havada geçiyor. Çünkü bir yandan yaşamlarını, ilişkilerini, kariyerlerini sorgulamaya başlamışlar, bir yandan da çocukları nedeniyle kendilerine zaman ayıramamaktan dolayı mutsuzdurlar.

Film kapanışında Haris Alexiou’nun en güzel şarkılarından biri olan, Gia Ena Tango’nun çalması ayrıca nefis.

Konu

9 yıl önce Fransa’da tekrar bir araya gelen Jesse (Ethan Hawke) ile Celine (Julie Delpy), evlenmişler ve ikiz çocukları olmuştur. Jesse’nin esi eşinden olan ve boşanma sırasında mahkeme tarafından annesinin velayetine verilen 12 yaşındaki oğlu Hank (Seamus Davey-Fitzpatrick) ile birlikte Yunanistan’a yaz tatiline gelmişlerdir. Hayatlarına katılan yeni bireyler nedeniyle tüm yaşamları değişmiş ve geldikleri noktayı sorgulamaya başlamışlardır.

Hakkında

Richard Linklater’in yönettiği filmin senaryosunu Linklater, Julie Delpy ve Ethan Hawke yazdı.

Film, 2014’de En İyi Senaryo dalında Oscar dahil 56 ödüle aday gösterildi ve 20 tanesini kazandı.

rottentomatoes’da hakkında yazılan 174 eleştirinin 171’inden olumlu yorum alan film %98 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin En İyi 100 Film listesinde 79. sırada. İlk iki filmin listede olmadığını belirtmek gerek. Zira ilginçtir ki, imdb’nin En İyi 250 Film listesinde ilk iki film yer alırken, üçüncüsü bulunmuyor.

3 milyon dolar bütçesi olan film 21 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

“Önce” üçlemesi, 1989 yılında yönetmen Richard Linklater’ın Philadelphia’da tanışıp tüm gece boyunca beraber yürüyerek muhabbet ettikleri ve filmin ana fikri konusunda ilham veren Amy Lehrhaupt’a adandı. Tanıştıkları gecenin sonrasında yönetmen ve Amy birkaç kez daha telefonlaşsalar da, bir süre sonra Linklater, Amy’nin izini kaybetti. Yönetmen, 1994’de Gün Doğmadan’ın çekimleri ve galasında gizliden gizliye Amy’nin geleceğini hayal etse de bu hiçbir zaman gerçekleşmedi. Devam filmi olan Gün Batmadan’ın çekimleri ve yayınlanmasından sonra da Amy hakkında hiçbir şey ortalıkta yoktu. Ta ki, 2010 yılına kadar. Aralarındaki hikâyeyi bilen Amy’nin bir arkadaşı yönetmene ulaşarak, Amy’nin 9 Mayıs 1994 gecesi 24 yaşında ve Gün Doğmadan’ın çekimlerinin başlamasından birkaç hafta önce bir motosiklet kazasında hayatını kaybettiğini söyledi. Linklater ve Hawke bu haberi aldıklarında büyük bir üzüntü yaşasalar da, Amy’nin anısını üçlemede yaşattıkları için bir nebze olsun huzur duyduklarını ifade ettiler.

Ethan Hawke Gün Doğmadan’ı (1995) “ne olması gerektiği” hakkında, Gün Batmadan’ı (2004) “ne olduğu ve ne olmalıydı” hakkında, Geceyarısından Önce’yi (2013) ise “nedir” hakkında olarak tanımladı.

Film 15 günde çekildi.

Gün Batmadan’da Celine, Nina Simone’a hayran olduğundan bahsediyor ve Just in Time şarkısında dans ediyor. Bu filmde ise Celine’in kızlarından birinin adı Nina.

Dip Not: 16 Ekim 2014’de yayımlandı, 6 Ocak 2015’de güncellendi.

Haris Alexiou – Gia Ena Tango

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.