Patton (General Patton)

Patton aka General Patton

TÜR: Biyografi, Dram, Savaş. SÜRE: 172 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1970. imdb: 8,0 rottentomatoes: %95.

Savaş kitaplarını okuyan, inanılmaz bir cephe kabiliyeti olan, binlerce yıldır tüm savaşlarda yer aldığına inanan, politikadan gram anlamayan ve zaten hiç haz etmeyen, savaşarak ölen ya da yaralanan askerler için yas tutan, korkak askerleri öldürmekle tehdit eden, disiplinli, ağzı bozuk, binlerce askerin ölmesi yerine iki komutanın tanklarıyla bir cephede karşı karşıya gelip, önce tokalaşıp ardından düello yaparak galibin ortaya çıkarılmasının daha doğru olduğuna inanan, şiirler yazan ve askerliğe âşık olan bir askerin hikâyesini anlatan General Patton, çok başarılı bir biyografik drama filmi.

İkinci Dünya Savaşı’nın en önemli aktörlerinden biri olan George S. Patton’ın biyografisi niteliğindeki filmde, George C. Scott’ın inanılmaz oyunculuğu ve farklı bir bakış açısından savaşı anlatması oldukça ilgi çekici.

Konu

Savaş tarihinin en eksantrik komutanlarından biri olan ve savaş tarihini de çok iyi bilen Tankçı General George S. Patton Jr. (George C. Scott), II. Dünya Savaşı’nın Kuzey Afrika cephesinde, Çöl Tilkisi lakaplı ünlü Alman Mareşali Erwin Rommel’i (Karl Michael Vogler) alt eder ve korgeneralliğe terfi olur. Kimi zaman üstlerinin emirlerine itaatsizlik eden, bencil, boşboğaz ve küfürbaz bir asker olan Patton’un bu huyları onun askeri dehasının önüne geçer.

Hakkında

Ladislas Farago’nun Patton: Çile ve Zafer (Patton: Ordeal and Triumph) ve Omar N. Bradley’in Bir Askerin Hikâyesi (A Soldier’s Story) adlı biyografilerinden, Francis Ford Coppola ve Edmund H. North’un uyarladığı General Patton’ın yönetmen koltuğunda Franklin J. Schaffner oturuyor.

Yapım, En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (George C. Scott), En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dâhil olmak üzere 7 kategoride Oscar ödülüne layık görüldü.

12 milyon dolar bütçesi olan film, 62 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

George C. Scott, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanmasına rağmen, bu tür ödüllerin oyuncular arasında haksız rekabet yarattığı gerekçesi ile almayı reddetti. Törende ödülü onun yerine yapımcı Frank McCarthy kabul etse de, ertesi gün Scott’ın arzusu üzerine Akademi’ye geri iade etti.

Filmin bütçesinin yaklaşık yarısı İspanya ordusundan kiralanan teçhizat ve personelin giderlerine ayrıldı.

Bob Woodward ve Carl Bernstein’ın Final Günleri (The Final Days) kitabına göre, Patton, Richard Nixon’ın en sevdiği filmdi. Hatta Beyaz Saray’da filmin şahsına ait bir kopyası bulunuyordu ve filmi tekrar tekrar izliyordu. Özellikle Vietnam ve Kamboçya ile ilgili önemli kararların arifesinde filmi defalarca izlemişti.

Filmin efsanevi açılış konuşması sırasında George C. Scott’ın belinde yer alan silah gerçek Patton’ın kullandığı bel silahından farklı.

Filmde General Truscott’un Patton’a söylediği, “Siz de eski bir atletsiniz. Bazı maçlar ertelenir” sözü, Patton’ın 1912’deki Olimpiyat Oyunları’nda Amerika adına yarışmış olmasına bir gönderme.

Film alışılmışın dışında, hiçbir yazı ya da ibare olmadan doğrudan “Hazır Ol!” cümlesiyle başladığı için, dönemin sinema sahipleri, filmi sinemada izleyen askerlerden bazılarının, filmin başlamasıyla birlikte hazır ola geçtiklerini ifade ettiler.

Patton’un meşhur konuşmanın filmin başında yer alacağını öğrenen George C. Scott, bu durumda filmin geri kalanındaki performansına gölge düşüreceği düşüncesiyle fikre karşı çıktı. Yönetmen onu ikna etmek için, konuşmayı filmin sonuna koyacağı yalanını söyledi.

Filmin girişindeki konuşmanın büyük bir bölümü Patton’un gerçek konuşmalarıydı fakat hepsini aynı anda yapmamıştı. Sahne, Generalin birçok konuşması birleştirilerek oluşturuldu.

Filmin yapımcısı Frank McCarthy, II. Dünya Savaşı sırasında General George C. Marshall’ın emrinde görev almış emekli bir tuğgeneraldi ve 20 yıldır General Patton hakkında bir film yapmak istiyordu.

Francis Ford Cappola, filmin ilk senaryosunu 1966’da yazdı. Fakat filmin girişindeki konuşmanın çok uzun olduğu gerekçesiyle Fox tarafından projeden çıkartıldı. General Patton’ın senaryosu yazılırken, büyük oranda Cappola’nın ilk taslağı kullanıldı.

John Wayne, Patton rolünü oynamak konusunda çok istekliydi ama yapımcıdan onay alamadı.

George C. Scott sette, George S. Patton’ın çetrefilli kişiliğini tam anlamıyla yansıtamadığı için yönetmen Franklin J. Schaffner’da özür diledi.

Savaş görüntülerinin bazıları, II. Dünya Savaşı sırasında muhabere sınıfında görev almış olan geleceğin yönetmeni Russ Meyer tarafından çekildi.

Karl Malden, George C. Scott’tan 15 yaş büyüktü. Oysa gerçekte General Omar Bradley, George S. Patton’dan 7 yaş küçüktü.

Filmin meşhur giriş konuşması;

Dikkat! Oturun.

Şunu unutmayın ki, hiç kimse ülkesi uğruna ölerek savaşı kazanmamıştır. Savaşı ancak başka aptalların ölmesini sağlayarak, kazanabilirsiniz. Beyler Amerika’nın savaşmak istememesi ve savaştan uzak duracağı şeklindeki sözler tamamiyle yalandır. Amerikalılar geleneksel olarak savaşı sever. Bütün gerçek Amerikalılar, çarpışmaya katılmayı sever. Siz çocukken en iyi bilye atıcısını ve en iyi koşanı tutardınız. En iyi top atıcısını, en güçlü boksörü. Amerika kazananı sever kaybetmeye tahammül edemeyiz. Amerika hep kazanmaya oynar. Kaybettikten sonra gülen bir adamı, ben ne yapayım? Bu yüzden, Amerikalılar hiç kaybetmedi ve hiç savaş kaybetmeyeceğiz çünkü kaybetme düşüncesi, Amerikalılariçin bir utançtır. Şimdi ordu bir takımdır. Takım gibi, yer, içer ve yaşar. Bireysellik diye bir şey yoktur. Saturday Evening Post’ta bireyselliği yazan, o züppe salakların gerçek savaş hakkında, hiç bir fikirleri yok. Bizde, en iyi yemek ve malzeme en iyi moral ve dünyanın en iyi askeri var.

Biliyor musunuz aslında karşımıza çıkacak, o zavallılara çok acıyorum. Tanrı şahidimdir. Pislikleri vurmakla kalmayacağız canlı canlı ciğerlerini sökeceğizve onları, tanklarda gres yağı olarak, kullanacağız. Bu zavallı zevk düşkünlerini, utanç içinde öldüreceğiz.

Evet bazılarınızın merak ettiğini biliyorum ateş altında kaçacak mısınız? Bunu hiç düşünmeyin. Sizi temin ederim üstünüze düşeni yapacaksınız. Naziler bizim düşmanımız. Onlara saldırın! Kanlarını ortaya saçın! Karınlarından vurun! Çatışmaya girince en iyi arkadaşınızın yüzündeki ifadeyi görünce gerekeni yapacaksınız. Ve şunu hep hatırlayın. Bana sakın, “yerimizi koruyoruz” şeklinde mesaj yollamayın. Hiç bir şeyi korumuyoruz. Bırakın onlar yapsın. Biz sürekli ilerleyecek ve düşman dışında hiç bir şeyi elde tutmaya çalışmayacağız. Biz onları burunlarından yakalayacağız ve kıçlarını tekmeleyeceğiz. Onları, aman vermeden tekmeleyeceğiz ve sonunda, kaçışan kaz sürüsünden farkları kalmayacak!

Şimdi evinize döndüğünüzde söyleyebileceğiniz tek şey olacak. Bunun için şükredeceksiniz.

Bundan otuz yıl sonra, şöminenin önünde otururken torununuz yanınıza gelip size şunu soracak: “2.Dünya Savaşı’nda ne yaptın, dede?” Şunu söylemeyeceksin: “Evet Louisiana’da gübre kürekledim.”

Pekala, aşağılık herifler duygularım belli. Sizlere her zaman her yerde, liderlik etmekten gurur duyacağım her zaman. Hepsi bu.

Dip Not: 14 Eylül 2014’de yayımlandı, 5 Ağustos 2015’de güncellendi.

“Patton (General Patton)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.