Mimolette (Fransa)

Mimolette Cheese (France)

Geçenlerde Umut’un evinin yakınlarında bulunan bir markette iki farklı peynir görüp denemeye karar vermiştim.

İlki Frico adında bir Hollanda peynir şirketinin ürettiği Mimolette adında bir Fransız peyniriydi. Hollanda peyniri Edam’a benzeyen ama tadı daha yoğun ve aromalı (hatta hafif bir acılığı) olan bir peynirdi. Nette biraz bakınınca peynirin Fransa’nın kuzeyinde bulunan Lille bölgesinin bir ürünü olduğunu ve Edam’ın bir alternatifi olarak üretildiğini okudum.

Hakkında: Pişmemiş inek sütünden yapılır, kırmızıya yakın turuncu renktedir. XIV. Louis tarafından bir ekonomik politika sonucu o zamanlar popüler olan Hollanda’dan gelen Edam peynirine bir alternatif olarak üretilmiştir. Rengi yapım sırasında içine katılan Bixa orellana ağacından elde edilen boya yüzündendir. 3 ay, 6 ay, 9 ay veya 12 ay olgunlaştırılmış olarak tüketilir. (tr.wikipedia)

Gelenksel olarak üretilen Mimolette, yaklaşık 2 şer kilo ağırlığında yuvarlak kalıplar halinde üretilmekteymiş. Anlamı Fransızcada hafif anlamındaki molle kelimesinden geliyormuş. Peynir yıllandıkça tadı ve aroması da ağırlaşıyormuş. Peynirin dış katmanında yer alarak ve hem ona eşsiz bir görünüm veren hem de onu koruyarak aromasına da katkısı bulunması için peynir maytı (cheese mite) kullanılıyormuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.