Million Dollar Baby (Milyonluk Bebek)

Million Dollar Baby aka Milyonluk Bebek

TÜR: Dram, Spor. SÜRE: 132 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2004. imdb: 8,1 rottentomatoes: %91.

Sağlam kadrosuyla, drama dozu yüksek bir hikâyeyi konu alan Milyonluk Bebek, oldukça başarılı bir spor drama filmi.

Konu

Frankie Dunn (Client Eastwood), ringlerde yaşadığı yıllar boyunca müthiş dövüşçüler yetiştirmiştir. Öğrencisi olan boksörlere öğrettiği en önemli ders ise, önce kendilerini korumalarıdır. Tek arkadaşı Scrap (Morgan Freeman), onun spor salonuna göz kulak olmaktadır. Bir gün Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) spor salonuna gelir. Yaşı spora başlamak için çok büyüktür ve Frankie kızları asla çalıştırmamıştır. Hayatının tek amacından asla vazgeçmeye niyetli olmayan Maggie her gün spor salonuna gelip çalışmaya devam eder. Sonunda genç kızın sarsılmayan azmine yenik düşen Frankie istemeden de olsa onu çalıştırmayı kabul eder.

Hakkında

F.X. Toole’un İp Yarası (Rope Burns) adlı kısa hikâyeden Paul Haggis tarafından uyarlanan Milyonluk Bebek’in yönetmen koltuğunda Clint Eastwood oturuyor. Eastwood aynı zamanda film müziklerine de imzasını attı.

Yapım, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu (Hilary Swank) ve Yardımcı Erkek Oyuncu (Morgan Freeman) Oscar’larının sahibi oldu.

Film, 8,1 oy ortalamasıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

30 milyon dolar bütçesi olan film, 217 milyon dolar gişe hasılatı elde etti ve Amerika’da 6,5 ay gösterimde kaldı.

Ivır Zıvır

74 yaşındaki Client Eastwood, En İyi Yönetmen Oscar’ını kazan en yaşlı kişi oldu.
Boks ve kick boks şampiyonu olan ve filmde Billie rolünü oynayan Lucia Rijker, aynı zamanda Hilary Swank’ın boks koçluğunu üstlendi.

Hillary Swank rolüne hazırlanmak için sıkı bir antrenman programı uyguladı. Sonuç olarak yaklaşık 9 kilo kas yaptı.

Hillary Swank, antrenmanlar sırasında ayağındaki su toplanmasından bakteri enfeksiyonuna yakalandı. Ciddi bir enfeksiyon olduğu için 3 hafta hastanede kaldı. Rolüne hazırlanırken karakterine o kadar çok odaklanmıştı ki, enfeksiyona yakalandığında kimseye bir şey söylemedi ve dinlenmek yerine çalışmaya devam etti.

Morgan Freeman normalde Frankie Dunn rolünü oynayacaktı. Fakat Client Eastwood yönetmenlik ve başrol oyunculuğunu üstlenince ona Eddie rolü verildi.

Filmde kullanılan Galikçe, “Mo cuishle”nın tam anlamı “nabızım” ama “aşkım” ya da “sevgilim” olarak da kullanılıyor ve “A chuisle mo chroí” yani “kalbimin nabzı” ifadesinden alındı.

Yapım, Client Eastwood’un yönettiği 25., oynadığı 57. ve yapımcısı olduğu 21. film.

Filmin 39 günde çekilmesi planlanıyordu fakat 37 günde tamamlandı.

En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına aday gösterilen 5 oyuncunun canlandırdıkları karakterler arasında tek hayali olan Client Eastwood’un oynadığı Frankie Dunn karakteriydi.

Client Eastwood’un kızı Morgan Eastwood, “kamyondaki küçük kız” rolüyle filmde bir anlığına yer aldı.

30 milyon dolarlık bütçenin 12 milyon doları tanıtım masraflarına ve geri kalanı diğer tüm masraflara harcandı.

Dip Not: 15 Eylül 2014’de yayımlandı, 6 Ağustos 2015’de güncellendi.

Filmin tema müziği; Blue Morgan (End Credits)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.