Krugovi (Circles / Kesişen Hayatlar)

Krugovi aka Circles aka Kesisen Hayatlar

TÜR: Dram. SÜRE: 112 Dk. ÜLKE: Sırbistan. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,9 rottentomatoes: %95.

Bosna Savaşı sırasında yaşanan bir olayın, savaş sonrası insanların hayatlarına nasıl etki ettiğini beyaz perdeye aktaran ve savaşa farklı bir bakış açısından bakmayı sağlayan Kesişen Hayatlar, oldukça başarılı bir drama filmi.

Konu

Bosna Savaşı’nın ilk yıllarında Müslümanlarla Hırvatlar arasında süren çatışmalar sırasında, Müslüman sivillerin birçoğu Sırp ordusu tarafından kontrol edilen Trebinje kasabasında kalmaya karar vermiştir. Kısa bir süreliğine evine dönen Sırp askeri Marko (Vuk Kostic), arkadaşı Ranko (Aleksandar Bercek) ile birlikte oturmuş muhabbet ederken, Sırp askeri olan Todor (Boris Isakovic) ve iki asker arkadaşının, büfe işleten Müslüman Haris’i (Leon Lucev) saçma sapan bir nedenden ötürü dövdüklerini görür ve müdahale eder.

Hakkında

Melina Pota Koljevic ve Srdjan Koljevic’in gerçek olaylardan esinlenerek senaryosunu yazdığı filmi Srdan Golubovic yönetti.

Film 2013 Saraybosna Film Festivalinde, izleyici ödülleri dalında En İyi Film seçildi. Aynı yıl Berlin Film Festivali’nde “ön yargıyı kırıp, insani boyutları ele aldığı için” Ecumenical Jury ödülünün sahibi oldu. Sundance Film Festivali’nde Juri özel ödülü ve Erivan Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazandı.

Yapım, Sırbistan’ın Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday filmi oldu.

Ivır Zıvır

Film, Bosna Savaşı sırasında, 1993’te Trebinje’de Sırbistan askeri olan ve Bosnalı bir arkadaşını bir grup Sırp askerinin saldırısından korurken 26 yaşında hayatını kaybeden Srđan Aleksić’e ithaf edildi.

Öneren: Engin Kocabıyık (@Journalist06).

Dip Not: 15 Eylül 2014’de yayımlandı, 4 Ağustos 2015’de güncellendi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.