Tracks (Çöldeki İzler)

TRACKS_1SHT_MASTER_AW_NEW.indd

TÜR: Macera, Biyografi, Dram. SÜRE: 112 Dk. ÜLKE: Avustralya. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,2. rottentomatoes: %81.

1977’de develeriyle birlikte tek başına Alice Springs’den Hint Okyanusu’na ulaşmak için Avustralya çöllerini geçerek 2700 km yol alan Robyn Davidson’in yol hikâyesini konu alan Çöldeki İzler, hikâyesi, anlatımı, sinematografisi ve müzikleriyle başarılı bir yol filmi.

Davidson’un filmde anlatılan ruh hali nedeniyle Özgürlüğe Yolculuk’u (Into The Wild) anımsatan filmde ana karakteri, Lanetli Kan’da (Stoker) iyi bir oyunculuk sergileyen, Mia Wasikowska’nın canlandırıyor olması da filme değer katıyor.

Roly Mintuma - Tracks

Filmin en etkileyici bölümlerden biri, zorla beyaz adamlığa terfi ettirilen Avustralya’nın yerlileri olan Aborjinlerin içler acısı durumlarının perdeye yansıtılması. Aborjinlerden biri olan Eddie karakterinin hali, hem komik, hem de trajik bir şekilde resmediliyor.

Konu

İnsanlarla iletişim kurmak istemeyen, mutsuz ve ,çine kapanık bir genç kadın olan Robyn Davidson (Mia Wasikowska), insanlardan, hayattan, şehirden ve belki de kendisinden kaçmak için köpeği ve develeriyle birlikte Avustralya çöllerini de kapsayacak bir şekilde 2700 kmlik bir yolculuğa çıkmaya karar verir. Ama önce para ve deve bulamalıdır.

Hakkında

Robyn Davidson’un aynı adla kitabından Marion Nelson tarafından uyarlanan 2013 Avustralya yapımı Çöldeki İzler’i John Curran yönetti.

Film sadece 2014 Avustralya Sinematografi Komitesi ödüllerinde En iyi Sinematografi ödülünün sahibi oldu.

12 milyon dolar bütçesi olan film, 5 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

1980’lerin başından 1990’ların ortalarına kadar 5 kez kitabın beyaz perdeye uyarlanması için girişimlerde bulunuldu. Julia Roberts, Nicole Kidman gibi yıldız oyuncuların oynamasına bile karar verildi ama projeler çeşitli nedenlerden ötürü iptal edildi. İşin enteresan yanı ise, filmin yıldız oyuncusu Mia Wasikowska’nın, ilk beyaz perde projeleri yaşanırken doğmamış olması.

Filmin bir sahnesinde Rick’in okuduğu Robert A. Heinlein’in Tunnel in the Sky adındaki kitabı, ıssız terkedilmiş bir gezegende hayatta kalmaya çalışan bir grup insanı konu alıyor.

Filmle ilgili en büyük hata ise, Robyn’in 9 ay süren yolculuğu sırasında saçının hep aynı kalması.

Dip Not: 1 Ağustos 2014’de yayımlandı, 10 Aralık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.