Nebraska

Nebraska poster

TÜR: Macera, Dram. SÜRE: 115 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,8 rottentomatoes: %91.

Posta kutusuna bırakılmış, üzerinde “1 milyon dolar kazandınız” yazan dergi reklamına inanıp ödülü almak için Nebraska’ya gitmeye çalışan 80’li yaşlarındaki Woody Grant’ın yaşamını anlatan Nebraska, son derece naif ve güzel bir drama filmi.

Orada Olmayan Adam’daki (the Man Who Wasn’t There) Ed gibi, tüm hayatı boyunca, birkaç şey dışında neredeyse her şeyi başkalarının isteği ile yapmış olan, ağır başlı, uysal ve en önemlisi insanların sözlerine güvenen Woody’nin hikâyesi çok samimi ve içten bir şekilde beyaz perdeye aktarılmış.

Filmde David ile abisinin Ed Pegram’ın kompresörünü çaldıkları sahne insanı kahkahalara boğuyor.

Konu

80’li yaşlarındaki Woody, oğlu David’e (Will Forte) bir milyon dolar kazandığını ve ödülünü almak için Nebraska’ya gitmek istediğini söyler. David çekiliş mektubunu görür ve bunun dergiye abone kazandırmak için yapılan bir aldatmaca olduğun babasına anlatmaya çalışır. Fakat Woody kararlıdır ve her fırsatını yakaladığında yürüyerek, 1400 kilometrelik yola yeniden yola koyulur.

Hakkında

Senaryosunu Bob Nelson’un yazdığı Nebraska’yı Alexander Payne yönetti.

Yapım, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu (Bruce Dern), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (June Squibb)ve En İyi Sinematografi kategorilerinde Oscar’a aday gösterildi.

12 milyon dolar bütçesi olan film 25 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

77 yaşındaki Bruce Dern, Will Forte ile araba sürme sahnesinin çekimleri sırasında saatlerde arabanın içinde beklediklerini ve kapılara monte edilmiş kameralar yüzünden tuvalet arası vermediklerini söyledi ve ekledi, “böylece arabadaki şişelerin ne için olduğunu keşfettik.”

Yönetmen Payne, Woody Grant rolü için ilk tercihi Bruce Dern’di ama Paramount, daha büyük ünlü bir yıldız oyuncu konusunda ısrar etti. Bunun üzerine Payne, aralarında Gene Hackman, Robert De Niro, Robert Duvall, Jack Nicholson ve Robert Forster’ın da bulunduğu 50 kadar aktörle görüştü ve Gene Hackman’da karar kıldı. Fakat Hackman’ın emekliye ayrıldığını söyleyip teklifi reddetmesi üzerine yönetmen yeniden Bruce Dern’i önerdi ve bu sefer isteği kabul gördü.

Yönetmen, Bruce Dern tercihi ile ilgili olarak, “Woody Grant rolü için tam düşündüğüm yaşta. Ayrıca hem çok samimi ve sakin, hem de inatçı bir aktör” dedi.

Alexander Payne, ilk kez siyah-beyaz film çekmeyi tecrübe edindi. Fakat en başlarda Paramount, yönetmenin fikrine karşı çıkmıştı ama test çekimleri hakkında yapılan olumlu geri dönüşler yönetmenin onay almasını sağladı.

Bryan Cranston, David rolü için teste girdi ama Alexander Payne onun doğru seçim olmayacağını düşündü. Matthew Modine, Paul Rudd ve Casey Affleck, rol için düşünülen diğer adaylardı.

Yapım, Nebraskalı yönetmen Alexander Payne’nin, Yurttaş Ruth (Citizen Ruth), Seçimler (Election) ve Schmidt Hakkında (About Schmidt) filmlerinden sonra Nebraska’da çektiği 4. film oldu.

Alkolik ve topallayarak yürüyen bir karakteri canlandırsa da Bruce Dern, gerçekte içki kullanmıyor ve yaşına rağmen hala koşu antrenmanları yapan eski bir maratoncu.

Filmin müziklerini, California’lı Chamber müzik grubu olan Tin Hat’in üyelerinden Mark Orton imzasını attı.

Film 1950’lerin Paramount logosuyla başlıyor ve 60’ların logosuyla bitiyor.

Dip Not: 29 Ağustos 2014’de yayımlandı, 5 Ağustos 2015’de güncellendi.

Mark Orton’un imzasını taşıyan filmin tema müziği Their Pie de film kadar başarılı;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.