District 9 (Yasak Bölge 9)

District 9 aka Yasak Bolge 9

TÜR: Aksiyon, Bilim Kurgu, Gerilim. SÜRE: 112 Dk. ÜLKE: Yeni Zelanda, Amerika, Güney Afrika. YAPIM YILI: 2009. imdb: 8,0 rottentomatoes: %90.

Bilim ve teknolojide insanlardan daha fazla ileriye gitmeyi başarmış bir uzaylı ırkının bile, insan ırkı tarafından nasıl tecrit altına alınıp, azınlık muamelesi görebileceğini, para için nasıl kullanılabileceğini ve oradan oraya sürülerek nasıl yok edilebileceğini konu edinen Yasak Bölge 9, oldukça başarılı bir aksiyon bilim kurgu gerilim filmi.

Yasak Bölge 9’u izlerken uzaylıların yüzleri akla, Karayip Korsanları’ndaki (Pirates of the Caribbean) Davy Jones’u anımsatıyor.

Konu

1982 yılında çok büyük bir uzay gemisi Johannesburg üzerine konuşlanır. Bir süre hiçbir temas sağlanamayan uzay gemisi ile en sonunda insanlar kapı açarak iletişime geçerler. İlk temasta liderleri olmayan, sefalet içinde binlerce uzaylı yaratık ile karşılaşırlar. Bu büyük uzaylı topluluğu Johannesburg içerisinde 9. Bölge adıyla anılan bir mülteci kampına yerleştirilir.

Hakkında

Yasak Bölge 9’un senaryosunu Neill Blomkamp ve Terri Tatchell yazdı ve Blomkamp yönetti.

Film, aralarında En İyi Film ve En İyi Senaryo ödülünün bulunduğu 4 dalda Oscar’a aday gösterildi.

30 milyon dolar bütçesi olan yapım, 211 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Çekimler sırasında 6 farklı son yaratıldı.

Yasak Bölge 9, En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen ilk belgesel stili yapım oldu.

Uzaylıların sesleri, balkabağına bir cismi sürterek oluşturuldu.

Filmin tanıtım kampanyası sırasında Amerika ve İngiltere’nin büyük şehirlerindeki otobüs durakları ya da yapılara, üzerinde film adı bulunmayan ve sadece insanlar için olduğu yazan posterler asıldı. Posterlerde ayrıca insan olmayanlarını ihbar edilmesi için bir telefon numarası da yer alıyordu.

Filmin hikâyesi Blomkamp’ın 2005’de yayınladığı Alive in Joburg adındaki kısa filminden yazıldı.

Yasak Bölge 9 adını, 1966’da Güney Afrika hükümetinin Cape Town’ın merkezinde yaşayan 60 bin kadar siyahi yoksul halkı zorla yerleştirdiği, merkezden 25 km uzaklıktaki 6. Bölge’den aldı. Bu zoraki göçün ardından hükümet şehir merkezine “sadece beyazlar girebilir” diye yazıları asmıştı.

Tanınmamış oyuncu kadrosu olmasına rağmen, ilk hafta sadece Amerika’da 37 milyon dolar gişe hasılatı kazanan film, sinema tarihinin “Sleeper Hit”lerden biri olarak kabul ediliyor.

Filmde yer alan Nijeryalı çetesinin, Afrika ülkesini küçük düşürdüğü ve karaladığı düşünen Nijerya hükümeti tarafından ülkede gösterimi yasaklandı. Ayrıca Nijeryalı çete lideri Obesandjo’nun adının eski Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo ile büyük benzerlik taşıdığı için Nijerya hükümeti, film yapımcılarından özür dilemelerini istediler.

Yasak Bölge 9’un büyük başarısının ardından yönetmen Neill Blomkamp birkaç kez devam filminin olacağını dile getirdi. Fakat ilerleyen yıllarda Blomkamp, sadece bu filme saplanmak istemediğini, birçok düşüncesi ve projesi olduğunu ve önce onları hayata geçirmeyi istediğini söyledi.

Filmin yıldızı Sharlto Copley’in daha önce hiç oyunculuk tecrübesi yoktu. Yönetmen Neill Blomkamp, 2005’teki kısa filminde tökezlediği için ona kredilendirilmemiş bir görev vermişti.

Filmde kullanılan barakalardan oluşan bölge, Johannesburg’da bulunan fakirler için kurulmuş gerçek baraka bölgesiydi ve orada yaşayanlar, çekimlerin başlamasıyla birlikte hükümetin yaptırdığı binalara tahliye edildiler. Film için yapılan tek baraka ise Christopher Johnson’ın barakasıydı.

Filmde yer alan tüm uzaylılar bilgisayarla yaratıldılar. Sadece laboratuvardaki ameliyat masasındaki uzaylı hariç. Tüm konuşan uzaylılar Jason Cope tarafından oynandılar. Oyuncu ayrıca uzaylıların şefi Christopher Johnson ve anlatıcı Grey Bradnam’ı oynadı. Uzaylıların diyalogları doğaçlama olarak Cope tarafından yapıldı ve kurgu aşamasında dublajlandılar.

Belgesel sahnesinde Sharlto Copley, bütün repliklerini doğaçlama olarak yaptı.

“Karides” diye adlandırılan uzaylıların kedi mamasına takıntılı olma fikri iki nedene dayanıyordu. Birincisi yönetmenin şehrin fakir bölgelerinde dolaşırken, insanların oldukça ucuz ve atıştırmalık yemek almalarından yola çıkarak, ucuz yemek fikrini aklına getirmesi. İkincisi ise, yapımcılardan birinin karides yakalamak için konserve kedi maması kullandığı söylemesi.

Yönetmen Neill Blomkamps, çocukluğu sırasında Güney Afrika’da yaşanan ırkçılıktan esinlenerek senaryoyu kaleme aldı.

William Allen Young, kadrodaki tek Amerikalı oyuncuydu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin sonuna doğru Wikus’un eşi Tania’nın metalden yapılmış bir çiçek tutarak kameralara konuştuğu sahnede, arkasında bulunan aynada birkaç tane ultrason resmi görünüyor. Bu da hamile olabileceğini işaret ediyor.

Filmde 21 MNU üyesi, 15 Nijeryalı ve 3 uzaylı ölüyor.

Dip Not: 16 Ağustos 2014’de yayımlandı, 4 Ağustos 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.