Dallas Buyers Club (Sınırsızlar Kulübü)

Dallas Buyers Club aka Sinirsizlar Kulubu

TÜR: Biyografi, Dram. SÜRE: 117 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,0 rottentomatoes: %94.

1986’da AIDS’e yakalanan Ron Woodroof’un gerçek hayat hikâyesinden kesitleri beyaz perdeye aktaran Sınırsızlar Kulübü, oldukça ilginç hikâyesi, anlatımı ve bir deri bir kemiğe dönmüş Matthew McConaughey ile bir travestiyi canlandıran Jared Leto’nun muhteşem oyunculuklarıyla, oldukça başarılı bir biyografik drama filmi.

Konu

AIDS’e yakalanan sert mizaçlı ve homofobik bir adam olan Ron Woodroof (Matthew McConaughey), bir anda arkadaşları tarafından dışlanmaya ve eşcinsel olduğu şüphesiyle aşağılanmaya başlar. Woodroof hastalığının tedavisi için ABD’de onaylanmış tek ilaç olan AZT’yi illegal yollardan kullanmaya başlar. Çünkü ilaç daha piyasaya sürülmemiştir ve sadece gönüllü-kobay programında olan hastalara uygulanmaktadır. Fakat hastalığının etkileri daha da ağırlaşmaya başlar. Amerika’da legal olmayan ilaçlara ulaşmak için mücadele etmeye başlar.

Hakkında

Craig Borten ve Melisa Wallack’ın senaryosunu yazdığı Sınırsızlar Kulübü’nü Jean-Marc Vallée yönetti.

En İyi Film dâhil 6 dalda Oscar ödülüne aday gösterilen yapım, En İyi Erkek Oyuncu (Matthew McConaughey) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Jared Leto) dâhil, üç ödülün sahibi oldu. Her iki oyuncu aynı başarıyı Altın Küre’de de tekrarladılar.

5 milyon dolar bütçesi olan film, 55 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Jared Leto, rolü için 13 kilo ve Matthew McConaughey ise 23 kilo verdi.

Filmin düşük bütçesi nedeniyle makyaj ekibine sadece 250 dolar para ayrılmıştı. Ama sanatçıların ortak çalışmaları sayesinde, film En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Oscar’ının sahibi oldu.

Jared Leto, film çekimleri süresince canlandırdığı travesti karakter Rayon’da kaldı. Bir keresinde alışverişe gittiği süper markette birçok kişinin ters bakışlarına maruz kaldı.

Filmde yer alan Rayon ve Dr. Eve karakterleri gerçekte yoklar. Senaryo yazarları birçok AIDS hastası, doktor ve aktivistle yaptıkları görüşme sonrasında Ron Woodroof’un hikâyesini daha iyi anlatabilmek adına bu iki karakteri eklemeye karar verdiler.

Gerçek Buyers Clup’ta yer almış olanlardan bazıları, Ron Woodroof’un gerçekte eşcinsel karşıtı olmadığını hatta biseksüel olduğunu iddia ettiler.

Ron Woodroof’un eski eşi ve kızı, filmde konu edinmek istemedikleri için senaryoya dâhil edilmediler.

Gerçekte Ron Woodroof hiç rodeo gösterisinde yer almadı.

Jared Leto, 5 yıl aradan sonra bu filmle tekrar beyaz perdeye adımını attı.

Proje finans bulma konusunda birçok zorluk yaşadı ve sonunda Matthew McConaughey’in yardımıyla hayata geçirebildi.

Düşük bütçe nedeniyle çekimler sadece 25 gün yapıldı. Sadece elde taşınır kameralar kullanıldı, büyük yapımlarda kullanılan birçok aşama ve özellik kullanılmadı.

İsmine rağmen film Dallas’da çekilmedi.

Rayon bir sahnede Woodruff’a “yalnız kovboy” diyor. Matthew McConaughey, 1996’da Yalnız Kovboy (Lone Star) filminin yıldızıydı.

Yapımcı Jow Newcomb’un arkadaşı olan ve filmin finansı için yardımda bulunan beysbol oyuncusu Adam Dunn, ufak bir rolde beyaz perdede yer aldı.

Dip Not: 4 Ağustos 2014’de yayımlandı, 4 Ağustos 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.