TÜR: Dram, Romantik, Savaş. SÜRE: 172 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1946. imdb: 8,2. rottentomatoes: %98.
II. Dünya Savaşı’ndan dönen askerlerin sivil hayatta yaşadıkları zorlukları konu alan, Hayatımızın En Güzel Yılları, askerde iki kolunu birden kaybeden amatör oyuncu Harold Russel’ın nefis performansıyla başarılı bir romantik drama savaş film.
Konu
2. Dünya Savaşı’nın ardından evlerine dönen Fred Derry (Dana Andrews), Homer Parrish (Harold Russell) ve Al Stephenson (Fredric March) askeri havalimanında uçak beklerken tanışırlar. Eski bir bankacı olan Al, bir markette çalışan Fred ve genç yaşta askere gidip iki elini birde kaybeden Homer, sivil hayata döndükten sonra, hem özel hem de iş hayatlarında birçok sorun yaşamaya başlarlar.
Hakkında
Savaş muhabiri MacKinlay Kantor’ın Benim İçin Mutluluk (Glory for Me) adlı kısa romanından Robert E. Sherwood tarafından uyarlanan Hayatımızın En Güzel Yılları’nın yönetmen koltuğunda William Wyler oturuyor.
Yapım, aralarında En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu (Fredric March) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Harold Russell) olmak üzere 7 tane Oscar ödülünün sahibi oldu. Ayrıca, Altın Küre’de Drama dalında En İyi Film ve En İyi Profesyonel Olmayan Oyuncu Özel Ödülü (Harold Russell), BAFTA’da ise En İyi Film ödülünün sahibi oldu.
8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan film, rottentomatoes’ın da en iyi 100 film listesinde bulunuyor.
2,1 milyon dolar bütçesi olan film, 24 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Filmde rol alan amatör oyuncu Harold Russell, 1944’de gördüğü askeri eğitim sırasında elindeki mayının patlaması sonucu her iki elini birden kaybetmişti. Boston Üniversitesi’nde geçirdiği ameliyat sonucunda kanca şeklindeki takma eller takılan Russell, savaş sonrası rehabilitasyon gören askerlere moral vermek için çekilen Bir Çavuşun Günlüğü (Diary of a Sergeant) adlı filmde rol aldı. Yönetmen William Wyler, bu filmi izledikten sonra Russell’ı kadroya dâhil etti.
Filmin yapımcısı Samuel Goldwyn, Russell’ın amatör bir oyuncu olduğu için doğaçlama yapmasını istiyordu. Fakat yönetmen William Wyler, gizlice Russell’ı oyuncu derslerine gönderince yapımcı ile araları açıldı. Film büyük başarı elde etse de Wyler, Goldwyn bir daha hiç çalışmadı.
Harold Russell, olağanüstü bir oyunculuk sergilemesine rağmen profesyonel oyuncu olmadığı için, kurallar gereği En İyi Erkek ya da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü yerine sadece Akademi Onur Ödülü verildi. Fakat sonradan kural aşılarak En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ının sahibi oldu. Böylece Oscar ödülleri tarihinde ilk kez aynı performans için bir oyuncuya iki ayrı ödül verilmiş oldu.
1943’de Bayan Miniver (Mrs. Miniver) ile En iyi Yönetmen ödülünü alan yönetmen William Wyler, bu filmle ikinci ve 1960’da Ben-Hur ile üçüncü kez aynı ödülün sahibi olmayı başardı.
Harold Russell, setteki oyuncularla ilk karşılaştığında, kanca şeklindeki takma elini, onların ellerine uzatarak tokalaştı. Bu sayede oyuncuların özründen ötürü onun yanında rahatsız olmalarını engellemiş oldu.
Evlilik sahnesinde Harold Russell yemini sırasındaki sözlerini unutarak, tökezlemiş bir şekilde konuştu. Sahne tekrar çekildi ama yönetmen William Wyler, ilk halin daha doğal olduğuna karar verip filmde onu kullandı.
Yönetmen William Wyler, filmdeki her şeyin sıradan görünmesi için, tüm oyuncuların eski giysiler giymelerini istedi.
Yapım, Rüzgâr Gibi Geçti’nin (Gone with the Wind) 7 yıllık rekorunu kırarak, en fazla gişe yapan film rekorunu ele geçirmişti.
15 Mart 1947’de Dana Andrews ve Harold Russell’ın seslendirdiği, filmin 30 dakikalık radyo uyarlanması yayınlandı.
Dip Not: 19 Temmuz 2014’de yayımlandı, 3 Ağustos 2015’de güncellendi.