Mrs. Miniver (Bayan Miniver)

Mrs. Miniver aka Bayan Miniver

TÜR: Dram, Savaş. SÜRE: 134 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1942. imdb: 7,6. rottentomatoes: %92.

Almanların Fransa’dan sonra İngiltere’yi bombalamaya başlaması sırasında yaşananları, ümitsizliği ve çaresizliği, alçakgönüllü bir ev kadını olan Bayan Miniver’in penceresinden beyaz perdeye aktaran Bayan Miniver, başarılı bir savaş drama filmi.

Yapımın II. Dünya Savaşı’nı konu alması ve savaş devam ederken çekilmiş olması da ilginç bir ayrıntı.

Konu

Bayan Kay Miniver (Greer Garson) ve ailesi Londra’nın dışındaki bir köyde konforlu bir yaşam sürdürmektedirler. Biri yetişkin, üç çocuğu olan Bayan Miniver ve ailesinin yaşamı, II. Dünya Savaşı’nın şiddetlenmesi ve İngiltere’nin bombalanmaya başlamasıyla birlikte değişmeye başlar.

Hakkında

Jan Struther’ın aynı adlı romanından uyarlanan filmi William Wyler yönetti.

Yapım, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu (Greer Garson), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Teresa Wright), En İyi Senaryo ve En İyi Sinematografi (Siyah-Beyaz) Oscarlarının sahibi oldu.

1,34 milyon dolar bütçesi olan yapım, 9 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Amerika’nın hala savaşa karşı nötr durduğu 1940 sonbaharından itibaren yazılmaya başlanan filmin senaryosu, Amerika’nın savaşa yakınlaşması ve Pearl Harbor’un bombalanmasıyla birlikte defalarca değişikliğe uğradı. Örneğin, Bayan Miniver’in evinin bahçesine düşen Alman pilotla olan diyaloğu ve aralarında yaşananlar, Amerika’nın savaşa olan yakınlığına göre sürekli değişikliğe uğradı.

Almanya doğumlu olan Willaim Wyler’ın filmi yapma sebeplerinin başında, Amerika’nın Nazizme karşı savaşa girmesini istemesi geliyordu.

Filmin tamamlanmasının ardından yönetmen William Wyler, Amerika adına askere yazıldı ve muhabere olarak Avrupa’ya gönderildi. İlk Oscar’ını kazandığında cephedeydi. Sonraları, gerçek savaşı gördükten sonra filmde resmettiği savaşın çok hafif olduğunu ifade etti.

Filmin çekimleri tamamlandıktan kısa bir süre sonra Greer Garson, filmde oğlu rolünü oynayan ve kendisinden 12 yaş küçük olan Richard Ney ile evlendi.

Nazi Propaganda Bakanı Joseph Goebbels filmle ilgili olarak; “İçerisinde Almanya’ya karşı tek bir kötü kelime yer almamasına rağmen kusursuz bir şekilde Almanya karşıtı olmayı başarıyor” dedi.

Winston Churchill filme ilgili olarak, “film savaş çıkartma çabasında olan bir deniz filosundan daha fazlasını yaptı” dedi.

Filmin sonunda papazın (Henry Wilcoxon) savaşla ilgili yaptığı konuşma, dönemin ünlü dergileri tarafından yayınlandı, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt, Amerika’nın Sesi programında yayınlanmasını ve propaganda amacıyla bastırılıp Avrupa’da uçaklardan atılmasını emretti. İlgili konuşma zamanla onu seslendiren oyuncunun adıyla yani, “Wilcoxon Konuşması” olarak adlandırıldı.

Bu filmle En İyi Yönetmen ödülünü kazanan William Wyler, 4 yıl sonra Hayatımızın En Güzel Yılları’yla (The Best Years of Our Lives) ikinci ve sonraları Ben-Hur ile kariyerinde üçüncü kez En İyi Yönetmen Oscar’ının sahibi olmayı başardı.

Filmin sonunda ekrana, “Amerika’yı destekleyin. Her ay savunma tahvili alın” yazısı geliyor.

Yapım Oscarlarda, yönetmen, erkek ve kadın oyuncular için verilen 5 kategoride birden ödüle aday gösterilen ilk film oldu.

Başrol kadın oyuncu için ilk tercih olan Norma Shearer’ın, anne rolünü oynak istemeyip teklifi geri çevirmesi üzerine kadroya Greer Garson dâhil edildi. Aslında Garson da rolü oynamak istemiyordu ama sözleşmesi gereği mecburen oynadı ve ilginçtir Oscar ödülü kazandı.

Greer Garson’ın Oscar ödülünü kabul konuşması beş buçuk dakika sürdü ki bu bir rekordu.

Dip Not: 31 Temmuz 2014’de yayımlandı, 3 Ağustos 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.