Dark City (Karanlık Şehir)

Dark City

TÜR: Dram, Fantezi, Bilim Kurgu. SÜRE: 100 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1998. imdb: 7,7. rottentomatoes: %74.

Gizemli anlatımı, gerilimli atmosferi ve “ucube” karakterleriyle Karanlık Şehir, ilgi çekici bir bilim kurgu drama filmi.

Konu

John Murdoch (Rufus Sewell) küvette uyandığında kim olduğunu hatırlamamaktadır. Uyandığı otel odasında bulunan giysileri giyerken birilerinin kendisini aradığını anlar ve otelden kaçar. Bu sırada, olağanüstü bazı yetilere sahip olduğunun farkına varır ve kim olduğunu araştırmaya başlar.

Hakkında

Karanlık Şehir’i, Alex Proyas yazıp yönetti.

27 milyon dolarlık bütçesi olan film, 27 milyon 200 bin dolar gişe hasılatı elde etti. Buna rağmen yıllar içerisinde bir kült haline gelmeyi başardı.

Ivır Zıvır

Kovalama sahnesinin yaşandığı bina çatısı dâhil birçok set, çekimlerin ardından Matrix yapımcıları tarafından satın alındı.

Yapımcı firma, izleyicilerin konuyu anlayamayacağı endişesiyle yönetmenden, Kiefer Sutherland’ın filmin açılışında anlatıcılık yapmasını istedi. Fakat yönetmen gizemi öldüreceğini düşünerek bu fikre karşı çıktı. Sonuç olarak, filmin birçok fanı, açılış sahnesinde Sutherland cep saatine bakana kadar olan anlatıcı bölümünü sessiz olarak izlemeyi tercih etti. Yıllar sonra yayınlanan filmin yönetmen kurgusu versiyonunda beklendiği gibi anlatıcı yer almadı.

İzleyicinin, hikâyenin kronolojik sıralamasını anlamasını zorlaştırmak için, birçok yerde kasti olarak kronolojik hata yapıldı.

Proyas, şehri oluştururken Alman yönetmen Fritz Lang’in 1927 yapımı Metropolis filmindeki binalardan ve atmosferinden esinlenildi. Ayrıca, Alman Dışavurumculuğu’nun en önemli yapıtlarından Bir Şehir Katilini Arıyor (M / Murderers Among Us) ve Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi (Nosferatu) de yönetmenin etkilendiği filmler arasındaydı.

Yapım, Rus yazarlar, Arkady ve Boris Strugatsky kardeşlerin kaleme aldığı Kaderine Terk Edilmiş Şehir (The Doomed City) adlı romanda konu edilen şehirle birçok benzerlikler içeriyor.

Christopher Nolan, Başlangıç’ın (Inception) senaryosunu yazarken esinlendiği filmlerden birinin de Karanlık Şehir olduğunu söyledi.

Ortalama sahne çekim süresi 1,8 saniye idi. Yani neredeyse iki saniyede bir çekime ara verildi.

Karanlık Şehir, Melissa George’un kariyerindeki ilk film.

ABD’li film eleştirmeni ve senaryo yazarı Roger Joseph Ebert, Karanlık Şehir’in 1998’in en iyi filmi olduğunu yazdı.

Alex Proyas, Mr. Hand rolünü Richard O’Brien’ı düşünerek kaleme aldı.

Dip Not: 9 Temmuz 2014’de yayımlandı, 3 Ağustos 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.