The Bridges Of Madison County (Yasak İlişki)

The Bridges Of Madison County aka Yasak Iliski

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 135 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1995. imdb: 7,5. rottentomatoes: %89.

Konusu, anlatımı, oyunculukları ve Lennie Niehaus’un imzasını taşıyan nefis melodileriyle Yasak İlişki, başarılı bir romantik drama filmi.

Filmde Meryl Streep’ın sergilediği performans oldukça etkileyici.

Konu

Anneleri öldükten sonra vasiyetini öğrenmek için büyüdükleri çiftlik evine dönen Carolyn (Annie Corley) ve Michael Johnson (Victor Slezak), anneleri Francesca’nın (Meryl Streep) onlar için kaleme aldığı bir günlük bulurlar. Anneleri yıllar önce, onların babalarıyla birlikte Illinois Eyalet Fuarı’na gittiğinde National Geographic için fotoğraflı bir makale hazırlamak amacıyla kasabaya gelen Robert Kincaid (Clint Eastwood) ile tanışmalarını ve ardından yaşadıkları 4 günü anlatmaktadır.

Hakkında

Robert James Waller’ın aynı adlı romanından Richard LaGravenese tarafından uyarlanan Yasak İlişki’nin yönetmen koltuğunda Clint Eastwood oturuyor.

Meryl Streep, En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar ve Altın Küre ödüllerine aday gösterildi.

22 milyon dolarlık bütçesi olan film 182 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Meryl Streep, orta yaşlı bir ev kadını canlandırabilmek için 8 kilo aldı.

Eastwood’un eski sevgilisi Catherine Deneuve, Francesca rolü için teste girenlerden biriydi.

Robert James Waller romanın ilk taslağını, arkadaşları ve ailesine armağan etmek amacıyla 11 günde yazdı. Bir arkadaşı taslaktan çok etkilendi ve ona yayıncı bulmasını önerdi. Sonraları Waller, New York’tan bir yayıncı tarafından arandı ve hayatı değişti.

Steven Spielberg’in sahibi olduğu Amblin Entertainment, Waller’ın romanı yayınlanmadan 1 yıl önce 25 bin dolara yayın haklarını satın aldı. Roman dünya çapında 9,5 milyon satış rakamına ulaşınca ilk önce yönetmen koltuğu için Sydney Pollack ve senaryo yazarı olarak Kurt Luedtke düşünüldü. Fakat senaryo beğenilmedi ve görev Ronald Bass’a verildi. Ama sonuç farklı olmadı ve bu sefer de uyarlama işi Richard LaGravenese’a verildi. Bu hal beğenildiğinde yönetmen koltuğunda Client Eastwood oturuyordu.

Francesca’nın sinirli bir şekilde sarf ettiği bir kelime nedeniyle film, MPAA’nın film reyting sistemi tarafından “R” yani +17 olarak değerlendirildi. Fakat Client Eastwood’un olayı başarılı idare etmesi sayesinde sonradan +13 olarak değiştirildi. Böylece içinde “f**k” kelimesi olup +13 olarak değerlendirilen nadir filmlerden biri oldu.

Çekimler kronolojik sıraya göre yapıldı.

Francesca’nın evi 6 Ekim 2003’te kundaklama sonucu yandı. Meşhur Cedar Köprüsü ise 3 Eylül 2002’de yanarak kül oldu.

Filmdeki çiftlik evi yaklaşık 30 yıldır kullanılmıyordu. Üretim tasarımcısı Jeannine Oppewall ve sanat yönetmenleri Charles William Breen ve William Arnold tarafından restore edildi.

Robert Redford, filmi yönetmesi ve başrolde oynaması için düşünülmüştü.

Yapım şirketi kadın oyuncu olarak daha genç birini düşünüyordu ama bir türlü uygun kişi bulunamadı. Sonraları Client Eastwood’un annesi, Meryl Streep ile konuşulmasını önerdi.

Film 36 günde çekildi.

Yönetmen olarak düşünülenlerden biri de Bruce Beresford’tu. Fakat Beresford’un Francesca Johnson karakterinin İngiliz olması konusundaki ısrarı yapım şirketi tarafından kabul görmedi ve o da yönetmenlikten çekildi.

Francesca’yı canlandıran Meryl Streep, yan yana sahneleri olmamasına rağmen, çocuklarının yetişkin hallerini canlandıran Annie Corley ve Victor Slezak’la sette görüştü. Her ki oyuncu, bu görüşmenin Francesca karakterinin kafalarında daha iyi resmetmelerini sağladığını ifade ettiler.

Dip Not: 29 Haziran 2014’de yayımlandı, 2 Ağustos 2015’de güncellendi.

Lennie Niehaus – Doe Eyes

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.