Dabba (The Lunchbox / Sefer Tası)

Dabba aka Lunchbox aka Sefer Tasi

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 104 Dk. ÜLKE: Hindistan, Fransa, Almanya. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,8. rottentomatoes: %96.

Hindistan’daki yaşama dair ilginç bir ayrıntıyı, romantik bir hikâyeye dönüştüren Sefer Tası, Hindistan’ın egzotik atmosferinde, naif konusu ve güzel anlatımıyla başarılı bir romantik drama filmi.

Filmdeki sefer tası ulaştırma servisi oldukça ilgi çekici.

Konu

Evli ve bir kızı olan Ila’nın (Nimrat Kaur) kocasıyla arasındaki aşk sönmeye yüz tutmuştur. Ila üst komşusunun önerisiyle kocasının kalbini yeniden kazanmak için türlü türlü ilgi çekici yemekler yapıp, sefer tası taşıması yapan bir adamla kocasının iş yerine göndermeye başlar. Fakat yemekler bir karışıklık sonucu sürekli Saajan Fernandes’e (Irrfan Khan) ulaşmaktadır.

Hakkında

2013 Hindistan yapımı Sefer Tası’nı Ritesh Batra yazıp yönetti.

Büyük çoğunluğu Asya’daki festivallerden olmak üzere toplam 25 ödül kazanan film, 2015 yılında BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödülüne aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’da %96 taze olarak değerlendiriliyor.

1,6 milyon dolar bütçesi olan film, 13 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Daha önce kısa filmler yazıp yöneten Ritesh Batra, 2007 yılında Bombay’daki ünlü sefer tası ulaştırma servisi hakkında bir belgesel için araştırma yapmaya başladı. Bu araştırma sırasında bir sürü olay ve hikâyeye tanık oldu. Filmin senaryo fikri de bu hikâyeler üzerinden yeşerdi.

Yerel dil kullanılan Hindistan filmlerinde, bolca İngilizce kelime ve cümle kullanılmaktadır. Bunun en büyük sebebi, İngilizcenin zaman içinde, Hindistan’da çok fazla sayıda bulunan yerel diller arasındaki farkları azaltan bir işlev kazanmasıdır.

Hindistan’daki birçok kişi Sefer Tası’nın 2014 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına Hindistan’ın adayı olmasına kesin gözüyle bakarken, Hindistan Film Federasyonu, sürpriz bir şekilde The Good Road’ı aday gösterdi. Bunun üzerine Sefer Tası’nın yapımcısı Anurag Kashyap, federasyonu sert bir şekilde eleştiren bir twit atarak durumu protesto etti. Fakat kısa bir süre sonra yazdıklarını silip, “kararı duyunca çok öfkelenerek böyle bir şey yaptım” dedi.

Dip Not: 20 Haziran 2014’de yayımlandı, 23 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.