عمر (Omar / Ömer)

Omar aka Omer

TÜR: Dram, Gerilim. SÜRE: 96 Dk. ÜLKE: Flistin. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,6. rottentomatoes: %91.

Bir yandan, Tecrit Duvarı’yla çevrilenmiş Batı Şeria’da yaşayan bir Filistinli olmayı, bir yandan da etkileyici bir aşk hikâyesini konu alan Ömer, atmosferi, hikâyesi ve oldukça sağlam kurgusuyla, çok başarılı bir drama gerilim filmi.

Filmin girişinde, Omar’ın Nadia’yı görmek için her gün yasak olmasına rağmen Batı Şeria ile İsrail’i ayıran güvenlik duvarlarından biri olan Kalandia duvarını aştığı sahne oldukça etkileyici.

Konu

Çocukluk arkadaşı olan Omar (Adam Bakri), Amjad (Samer Bisharat) ve Tarek (Iyad Hoorani) Kudüs ile Ramallah arasında yer alan ve İsrail’in işgali altında bulunan Batı Şeria’daki küçük bir Filistin köyü olan Kalandia’da yaşamaktadırlar. Özgürlük savaşçılarına dâhil olan üçlü, bir gece sınırdaki İsrail askerlerine yönelik saldırı gerçekleştirirler. Her şeyi kusursuz yaptıklarını düşünseler de olaydan kısa bir süre sonra İsraillilerin yaptığı bir baskın sonucunda Omar tutuklanır. Tarek’in kız kardeşi Nadia’yı (Leem Lubany) seven ve onunla evlilik planları yapan Omar için hayat iyice zorlaşmıştır.

Hakkında

Ömer’i Hany Abu-Assad yazıp yönetti.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen yapım, ödülü İtalyan yapımı Muhteşem Güzellik’e (La Grande Bellezza / The Great Beauty) kaptırdı.

Film, Türkiye’deki gösteriminin ilk haftasında 8193,06 TL gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde de yer alan “Tecrit Duvarı” projesi tamamlandığında Batı Şeria ile İsrail arasında toplam 700 km uzunluğunda bir güvenlik alanı oluşması planlanmakta. Bu alanın %10’unu oluşturan 70km’lik kısmını, filmde de konu edilen 8 metre yüksekliğinde duvarlar oluşturacak. Proje 23 bin Filistinlinin İsrail’den tecrit edilmesini sağlayacak.

İsrail, intihar saldırılarından sivil halkı korumak için tecrit duvarını inşa ettiğini ve bu sayede 2000-2003 yılları arasında 73 olan saldırı sayısının, 2003-2006 yılları arasında 12’ye düştüğünü söylüyor. Buna karşılık tecrit duvarına karşı olanlar, İsrail’in duvar bahanesiyle Filistin alanlarını gasp ettiğini ve uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu söylüyorlar.

Tecrit Duvarı’nın etkilerini birinci elden, gözler önüne seren en başarılı yapım; 5 Kırık Kamera (خمس كاميرات محطمة /Five Broken Cameras).

Yönetmen Hany Abu-Assad, bir gece kafasında tasarlamaya başladığı ve senaryosunu 4 günde yazdığını söyledi.

Abu-Assad filmine finansal destek sağlayabilmek için bir yıl uğraştı.

Filmin ilk gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapıldı.

Ömer, Hany Abu-Assad’ın Vaat Edilen Cennet’ten (Paradise Now) sonra Yabancı Dilde En iyi Film Oscar’ına aday olan ikinci filmi oldu. Aynı zamanda yapım, Filistin adına bu kategoride yarışan ikinci film olmayı başardı.

Filmin çekimleri 2012 sonunda başlandı ve çekimler Nazareth (İsrail), Nablus ve Far’a Filistin mülteci kamplarında yapıldı.

Oyuncu kadrosunda da yer alan Waleed Zuaiter, film için 2 milyon dolar bütçe sağladı.

Dip Not: 9 Haziran 2014’de yayımlandı, 7 Temmuz 2015’de güncellendi.

“عمر (Omar / Ömer)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.