Nereye

Nereye, Ankara Devlet Tiyatrolari Poster

Uzunca bir aradan sonra, Eren’in önerisiyle Ankara Devlet Tiyatroları’nın Şinasi Sahnesinde oynadığı Nereye adlı tiyatro oyununa gittik. Hayallerini doldurdukları bavullarıyla Avrupa ülkelerine kaçak olarak gitmeye çalışan insanların dramlarını izliyorduk.

Nereye, Ankara Devlet Tiyatrolari -01-

Tırdaki ihracat mallarının arasına gizlenmiş bir vaziyette günlerce seyahat etmek zorunda kalkan, tekstil işine girmiş ama başarılı olamamış, borçları yüzünden ailesini bırakıp Milano’ya gitmeye çalışan overlokçu İsmail (Bülent Çiftçi), onun yanında çalışan genç ve heyecanlı, ütücü Cemal (Şevki Çepa), Iraktaki savaştan karısı ve 4 aylık cçocuğuyla birlikte İngiltere’ye kaçmaya çalışan Ahmad (Sedat Keçeci) ve töreden, terörden kaçmaya çalışan Hüseyin’in (Cebrail Esen) hüzün dolu hikâyeleri ve ara ara gelecekteki anları sahnede oynanıyordu.

Nereye, Ankara Devlet Tiyatrolari -02-

Hüseyin Alp Tahmaz’ın yazdığı ve Volkan Özgömeç’in yönettiği Nereye’nin drama dozu oldukça yüksek olmasına rağmen, İsmail ve Cemal’in eğlenceli replikleri havayı yumuşatmayı başarıyor. Bu yüzden 2 saat 5 dakikalık ve 2 perdelik oyun, başından sonuna kadar belirli bir dozda devam edip gidiyor. Oldukça başarılı oyunculukların ve sağlam bir finalin olduğu oyun son derece başarılı.

Oyunu izlerken aklıma, İsviçreli yönetmen Xavier Koller’in yönettiği ama nerdeyse geri kalan her şeyin Türkiye’den olduğu ve 1991 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan nefis drama filmi, Reise Der Hoffnung (Journey Of Hope / Umuda Yolculuk) geldi.

Tiyatrodan çıkarken ise aklımda, iş yerimin bulunduğu Turan Güneş’in etrafında bolca gördüğüm Suriyeli göçmenler vardı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.