Mürver Çiçeği Şurubu (Saft Fläder / Elderflower Syrup)

Murver Cicegi Surubu aka Saft Flafer aka Elderflower Syrup

Bugün IKEA’da yaptığımız ufak bir alışverişten sonra yiyecek reyonuna girip bir süre bakındık. Bu arada iki farklı reçel ve hayatımda adını ilk kez adını duyduğum Mürver Çiçeği’nin şurubunu satın aldım.

Tadı hakkında en ufak bir fikrim olmadığı için deneme fikri cazip geldi ve bir tane 500’lük şuruptan edindim. Eve geldiğimde önce yoğun halini tattım ve ekşimsiye doğru tatlı-ekşi tadı çok hoşuma gitti. Üstünde yazdığı gibi 1’e 6 oranında su ekleyip, blenderden kısa süre geçirdikten sonra içine buz ekleyip yudumladım ve fresh tadına bayıldım. Önümüz yaz olduğuna göre bolca ve bir sürü farklı eklentilerle tüketebilirim diye düşündüm. Mesela ilk olarak nane ekleyeceğim.

Bunun dışında yoğun halini sebzeyi yağda çevirirken ya da et piştikten sonra kısa bir süre daha kızartırken denemek istiyorum. Ve elbette salataya (nar ekşisi gibi) tatlı-ekşimsi bir lezzet katmak için kullanabilirim diye düşünüyorum. Bakalım hangisi daha güzel olacak 🙂

Ayrıca, mürver çiçeği ile ilgili şu notları buldum;

Mürver Hanımeligiller familyasından; türlerinin çoğu Kış aylarında çiçekleri döken çalı veya ağaççık halinde odunsu, ender olarak da otsu karakterde olan bir bitki cinsidir. 20 kadar türü vardır. Reçine, tanen, uçucu ve sabit yağ, şekerler, müsilaj ve rutin içerir. Küre şeklindeki morumsu meyveleri ise potasyum ve C vitamini içermektedir.

Kabuklarının kaynatılması ile çorba olarak, çiçeklerinin kaynatılması ile çay olarak tüketilir. Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılıp parçalanır. Bu karışımdan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülerek elde edilen dekoksiyon, günde iki kez birer bardak olarak içilir. Cildi yumuşatıcı ve yara iyileştirici olarak dıştan uygulanır. (yasambu.com)

“Mürver Çiçeği Şurubu (Saft Fläder / Elderflower Syrup)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.